Portugália

Portugália Portugália Európa peremén fekszik, mely elhelyezkedésből legalább annyi előnye, mint hátránya származik. Távol van az Európát átszelő, nagy közlekedési útvonalaktól, amely egyrészről hátrány, viszont segít megőrizni az ország nyugalmát, természeti környezetének érintetlenségét, valamint az emberek békességét is. A térséget messze elkerülték évszázadunk történelmének nagy változásai, ezért nemzedékek óta békében él, irányzatoktól, divatoktól, hajszától és stressztől távol. Portugália és Spanyolország első pillantásra hasonló, rokon országnak tűnik fel, pedig a két ország között nagyobbak a különbségek, mint a hasonlóságok. Portugália nem földközi-tengeri ország, távol van az emberiség történelmileg jelentős mediterrán művelődési gócpontjától, amely oly meghatározó volt Európa számára. Amíg Dél-Európa többi országa enyhe éghajlattal és kellemes, termékeny öblökkel büszkélkedhet, addig az állandóan szélfútta portugáliai partvidékek barátságtalanok és inkább ridegek. A mediterrán országokhoz hasonló légköre csak a délen fekvő Algarvének van. Portugália az esős, zöldellő északtól - ahol 2000 méter magas hegyek is vannak - a déli sík, forró és száraz Alentejóig mindig új, változatos tájakat kínál az utazónak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel a Föld nyugatról keletre forog, s a szél és eső is mindig az Atlanti-óceán felől érkezik Európába, Portugáliában még friss és alig szennyezett a levegő, tiszták az esők, ezért az erdők sem pusztulnak. Napjainkban talán ez a legnagyobb előnye az Európa peremén fekvő Portugáliának. A portugálok komótosan élvezik az élet örömeit, melyek többségükben igen szerények: népünnepélyek, olívaolajban úszó, egyszerű de zamatos ételek, elmúlt szerelmeket és letűnt dicsőséget idéző, szívbe markoló dallamok, no meg a hallal, gyümölccsel és virággal ellepett piacok. A vidéket elborítják az olajfaligetek, a szőlőskertek és az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított emlékek, míg Lisszabon, a főváros a mór, a román, a Mánuel- és a szecessziós stílus jegyeivel építészeti ritkaság.

Időeltérés: Magyarországhoz képest Maderián egész évben –1 óra az eltolódás.
Hivatalos pénznem / Hivatalos nyelv: Euró. Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott. Hivatalos nyelv a portugál. A szállodák többségében beszélnek angolul és németül is.
Áram: 220 volt.
Egészségügyi előírások: Védőoltás nem szükséges, hazánktól eltérő egészségügyi szabályok nincsenek. A csapvíz iható, azonban palackozott ásványvíz fogyasztása a javasolt. Szükség esetén a legkisebb orvosi beavatkozás is a magyar keresetekhez viszonyítva igen drága, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A szokásos orvosságaikat ne hagyják otthon, mivel a szigeten a gyógyszereket csak magas áron lehet beszerezni.
Közlekedés: Madeirán nagyon jó úthálózattal rendelkezik, könnyedén körbeautózható a kanyargós, hegyi utakon. A szűk utcák és a szokatlan útkörülmények miatt lakott területen 40 km/óra a megengedett sebesség, amelyet sajnálatosan a taxi- és buszsofőrök többsége figyelmen kívül hagy. Tömegközlekedés nagyobb városokban és városok között is üzemel. Buszjegyet a járművön is lehet váltani. Sok helyen nagyon szűk hely van a gépjárművek közlekedésre ezért az út mellett nincs járda. Ilyenkor fokozott elővigyázatossággal sétáljunk az út szélén.
Ételek: a hagyományos portugál étkezés bőséges, laktató és erősen fűszeres. Népszerűek a halételek, különösen a tőkehalból készültek, melyek közül talán a legkedveltebb a balcalhau, vagyis a szárított, sózott tőkehal. Jellegzetes nemzeti ételeik: pl. a zarzuella, ami halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból álló, sósmandulával, fehérborral ízesített étel. A pácolt és füstölt húsok, a kolbászfélék, hurka (pl. véres hurka), a hidegen tálalt sült zöldségek, sajtok finom különlegességnek számítanak. Mindenképp kóstolja meg az estepadát, amely a madeirai konyha leghíresebb specialitása, a porhanyós fűszeres marhahús falatkák faszénen kisütve. Óceánpart / Medencék: Madeirán az óceánpart többségében sziklás, kiépítetlen és gyorsan mélyül. A szállodák többsége hegyoldalon vagy sziklaszirten található, ezért sok esetben a tengerhez történő lejutás fárasztó, megerőltető lehet. A legtöbb helyen ún. lidók (strandklubok) találhatóak, ahol sósvizes medence (sokszor a sziklába vájták), illetve napozóterasz térítés ellenében használható. Machico városban mesterségesen kialakított homokos strand épült, melyhez az aranysárga homokot a Szaharából szállították. A szállodák többsége kültéri fűthető medencével rendelkezik, ez elsősorban a medencevíz hőmérséklet 20-21 c körüli szinten tartását jelenti.
Dohányzás: Nyilvános helyeken (éttermekben, bárokban, szállodákban) tilos a dohányzás!
Diplomáciai képviselet:
Magyarország Portugál Nagykövetsége, Calcada de Santo Amara 85, Lisszabon Tel.: (+ 351) 21364-5928, fax: (+ 351) 21363-2314
Beutazás: Portugália az Európai Unió és a schengeni övezet tagja. Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül léphetnek be Portugália területére, és 90 napig mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül ott tartózkodhatnak. Fontos, hogy a személyi igazolvánnyal még nem rendelkező kiskorú magyar állampolgár továbbra is csak útlevél birtokában utazhat. A nemzetközi repülési szabályzat értelmében amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, a másik szülő vagy utóbbi esetben mindkét szülő írásos nyilatkozata szükséges, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni.


Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 db a keresésnek megfelelő utazást találtunk.
A keresővel tovább szűkítheti a találati listát!

Portugália