Az Anavilhanas-szigetcsoport a Rio Negro (Fekete-folyó) folyón, mintegy 70 km-re a található a brazíliai Manaus várostól, ott, ahol a folyó csaknem 30 km szélese duzzad esős évszakban...

Az Anavilhanas-szigetcsoport a Rio Negro (Fekete-folyó) folyón, mintegy 70 km-re a található a brazíliai Manaus várostól, ott, ahol a folyó csaknem 30 km szélesre duzzad esős évszakban. Amikor a víz megemelkedik, mintegy négyszáz hosszúkás sziget és csatorna jön létre a folyómederben, amelyeket elárasztott erdők és sűrű növényzet takar, menedéket nyújtva a különféle madaraknak, állatoknak és rágcsálóknak, rovaroknak.

A Rio Negro impozáns fekete vízében rendkívül gazdag a vízi élővilág, több halfaj, köztük a híres Pirarucu, Tucunaré, és piranhák, valamint krokodilok, delfinek és lamantinok is megtalálhatóak. A szigetcsoportot a Guyana-hegy eróziója során létrejött azon üledékek és törmelék képződményei hozták létre, amelyet a Rio Branco folyó lehordott és lerakott a Rio Negro folyó sötét, savas vizében, látványos delta-szerű alakzatban.

A szigetcsoport 90 km hosszan terül el a folyó mentén, és mintegy 100.000 hektárnyi szigetet és csatornát ölel fel és még további 260.000 hektár folyóparti erdő tartozik a területhez. Az Anavilhanas-szigetvilág védett területnek számít 1997 óta és az UNESCO világörökség várományosi listáján szerepel, kiemelt ökológiai helyszínként.