Brazíliában rendkívül változatos növények és állatfajok találhatóak, az ország a legnagyobb biológiai sokszínűséggel rendelkezik a Földön. A hatalmas nemzeti parkok kiváló lehetőségeket nyújtanak arra, hogy az idelátogatók ezeket a csodás természeti látványosságokat felfedezzék...

Brazíliában rendkívül változatos növények és állatfajok találhatóak, az ország a legnagyobb biológiai sokszínűséggel rendelkezik a Földön. A hatalmas nemzeti parkok kiváló lehetőségeket nyújtanak arra, hogy az idelátogatók ezeket a csodás természeti látványosságokat felfedezzék. A nemzeti parkokban trópusi esőerdők, hegyi kanyonok is megtalálhatóak. Az alábbi lista az ország legszebb nemzeti parkjairól ad rövid áttekintést, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni egy Brazíliába tett utazás során.

 

Itatiaia Nemzeti Park

Az Itatiaia Nemzeti Parkot 1937-ban hozták lére, amely a legrégebbi nemzeti park Brazíliában. A park része a Mantiqueira-hegység, de otthont ad Brazilia legmagasabb hegyei közül néhánynak, ideértve Prateleiras, az Agulhas Negras hegységeket is. Prateleiras-hegyet könnyű megmászni, azonban az Agulhas Negras-hegységet már kicsit nehezebb, és habár nem egy profi hegymászó képességeit igényli, de némi erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a túrázók megmásszák a hegyet. A növényzet minél magasabbra megyünk, egyre gyérebb. A kilátás csodálatos, különösen száraz évszakban, május és augusztus között. A parkban mintegy 350 madárfaj található, ami vonzza a madárfigyelőket az egész világból.

 

 

Chapada dos Guimaraes Nemzeti Park

A Mato Grosso államban található Chapada dos Guimaraes Nemzeti Park természeti látnivalókkal, sziklákkal, kanyonokkal, vízesésekkel és barlangokkal büszkélkedik. Egy szavannai sétán különböző színes virágokat és sokfajta erdőt lehet megcsodálni. A park mellett figyelemre méltóak a régészeti helyei is, amelyek között néhány korai barlangrajz is található. A vadvilág szerelmesei láthatnak olyan fajokat, mint a (Gato-Palheiro) csíkos pampamacska, sasok, hangyászok, szarvas, sörényes farkasok. A száraz évszak (májustól szeptemberig) kiváló alkalmat nyújt arra, hogy az idelátogató megtekintse a parkot. Az esős évszak idején, december és április között, a park gyakran zárva van a látogatók előtt.

 

 

Pantanal Matogrossense Nemzeti Park

Mato Grosso déli államban található a Pantanal Matogrossense Nemzeti Park, amelynek meghatározója a Cuiaba-folyó és a környező mocsarak. Tény, hogy ebben a parkban található a legnagyobb mocsaras terület a világon. Az idelátogató megtekintheti a parkban élővilágának sokszínűségét, köztük: sok egzotikus madarat, úgy mint a papagájok, arapapagáj és az íbis. A látogatás során találkozni lehet hangyászokkal, jaguárokkal, fekete bőgőmajmokkal és tapírokkal sok más faj között. Mivel az út a nemzeti parkba és ki több napig eltarthat, ha valaki minimum pár napot itt szeretne tölteni, érdemes legalább közel egy hetet erre az utazásra szánni.

 

 

Jericoacoara Nemzeti Park

Jericoacoara Nemzeti Park a Ceara állam területén található, van egy híres strandja, amelyet szintén Jericoacoara hívnak, és kiválóan alkalmas a vízi sportokra, így a vitorlázásra, a szörfözésre és a homoksíelésre. Számos különböző táj található ebben a parkban, beleértve a strandokat, mocsarakat, homokdűnéket, barlangokat és kókuszpálma erdőterületeket. Sok látogató fedezi fel a homokos területeket homokfutókkal vagy más 4 × 4 járművekkel történő túrák során. Valójában, kizárólag öszkerékmeghajtású járműveken lehet a legközelebbi városból bejutni a parkban, amelynek a neve szintén Jericoacoara. A parkban több kisebb, nagyobb természetes tó is található, ahol a látogatók kipihenhetik magukat egy függőágyban élvezve a festői környezetet.

 

 

Chapada dos Veadeiros Nemzeti Park

A Chapada dos Veadeiros Nemzeti Park 240 km-re Brazília várostól, Goias államban található. Ez a park nevezetes a kvarc sziklaalakzatokról és számos nagy vízeséséről. A Pedreiras-vízesés a park egyik fő látványossága és tökéletes hely úszáshoz illetve élvezni lehet a víz gyógyító és nyugtató hatását. A vízesésnél a kalandorok között népszerű sportnak számít a szikláról, kötélen való leereszkedés, azonban ez a tevékenység csak egy tapasztalt vezető irányítása alatt ajánlott. A parknak változatos növény- és állatvilága van, így számos veszélyeztetett fajnak is otthont ad, úgy mint a sörényes farkasok, jaguárok, mocsári szarvas és tatu.