Brazíliában rendkívül változatos növények és állatfajok találhatóak, az ország a legnagyobb biológiai sokszínűséggel rendelkezik a Földön. A hatalmas nemzeti parkok kiváló lehetőségeket nyújtanak arra...

Brazíliában rendkívül változatos növények és állatfajok találhatóak, az ország a legnagyobb biológiai sokszínűséggel rendelkezik a Földön. A hatalmas nemzeti parkok kiváló lehetőségeket nyújtanak arra, hogy az idelátogatók ezeket a csodás természeti látványosságokat felfedezzék. A nemzeti parkokban trópusi esőerdők, hegyi kanyonok is megtalálhatóak. Az alábbi lista az ország legszebb nemzeti parkjairól ad rövid áttekintést, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni egy Brazíliába tett utazás során.

 

 

Lencois Maranhenses Nemzeti Park

A Lencous Maranhenses Nemzeti Park Brazília északkeleti részén található Maranhão állam területen. A nemzeti parkban kevés növényzet található, majdnem teljes egészében homokdűnék fedik. A túrák 4 × 4 járművekkel történnek, bár lenyűgöző tud lenni a séta ezen a sivatagszerű tájon. A parkban forró lehet a délután, így kellemes felfrissülést kínálnak a park tavai, folyói és lagúnái. Arra is van lehetőség, hogy a dűnéket lóháton vagy egy helikopterről, vagy kis repülőgépről fedezze fel az idelátogató. Ebben az egy parkban a látogatás az esős évszakban, július és szeptember között ajánlott, mivel ekkor a homokdűnék közötti völgyek megtelnek esővízzel.

Aparados da Serra Nemzeti Park

Az Aparados da Serra Nemzeti Park 1959-ben nyílt meg, és egyike a legöregebb nemzeti parkoknak az országban. Ez a park Brazília déli részén Santa Catarina és Rio Grande do Sul államban található. A park kedvelt célpontja a túrázóknak és ismert a látványos szurdokokról és esőerdőkről. A park egyik fénypontja az Itaimbezinho-kanyon, amely a szubtrópusi esőerdőben található és két vízesése van. Jelenleg csak 1500 látogató számára megengedett a belépés naponta a parkba. Az Atlanti-óceán közelsége miatt a park nagyon párás és gyakran ködös.

Fernando de Noronha Tengeri Nemzeti Park

Fernando de Noronha egy szigetcsoport az Atlanti-óceánban, amely hat fő szigetből áll, 350 km-re a brazil tengerparttól. A legtöbb látogató a fő szigetet fedezi fel, amelyen egy kisváros található. Több, mint egy tucat strand található itt, amelyeken lehetőség van úszni, búvárkodni, szörfözni. Látogatóknak egy belépőt kell vásárolni, és így bejuthatnak az összes strandra. A tengeri élővilág sokfélesége látható itt, úgy mint például a tengeri teknősök, delfinek, cápák, ráják és mindenféle halfaj. Ennek a nemzeti parknak van néhány szállodája, ahol az idelátogató meg tud szállni a kirándulás során.

Chapada Diamantina Nemzeti Park

A Chapada Diamantina Nemzeti Park Bahia-ban található, Brazília északkeleti részén és az ország néhány igen egyedi és lenyűgöző tájával dicsekedhet. Szokatlan sziklaalakzatok, barlangok, tavak és meredek fennsíkok találhatóak itt, amelyek több órás, több napos felfedező kirándulásokat kínálnak. A leghíresebb vízesése a parknak a Cachoeira da Fumaça vagyis Füstölgő-vízesés, amely a legnagyobb visszaesésnek számít az országban, azonban mérete nem éri el a 380m magasságot. A park további látványosságai közé tartozik a hihetetlen kék vizű Poço Encantado és Poço Azul tavacskák. A legközelebbi város Lençóis, amely a XIX. században a talajkutatók által megtalált nagy gyémántokról vált híressé. Ha szeretne eltölteni néhány napot Brazília egyik legszebb nemzeti parkjában, érdemes keresni egy idegenvezetőt, aki megmutatja a kívánt helyszíneket, így akár a Pat-völgyet is.

Iguacu Nemzeti Park

Iguacu Nemzeti Park egy nagy park Parana államban, részben Brazíliában, részben Argentína területén. A két ország határán található az Iguacu-vízesés, amely a világ egyik legnagyobb és legimpozánsabb vízesése. A vízesés csodás látványának megtekintésére egy helikopteres-kirándulás a park felett kiváló lehetőséget nyújt. Közvetlenül a park mellett található egy állatkert, a Parque das Aves, ahol a madarak és más állatok nagy populációját lehet megtekinteni. Ennek a nemzeti parknak a területén található meg az Itaipu-gát, amely mind Brazília mind Paraguay számára nagy jelentőséggel bír.