A Dél-Amerikában elterülő Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon. A fehér homokos strandok, trópusi szigetek, zenés nagyvárosok, impozáns vízesések, valamint az Amazonas érintetlen vad területei, ahol elszigetelt törzsek élnek, mind-mind Brazília sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot...

A Dél-Amerikában elterülő Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon. A fehér homokos strandok, trópusi szigetek, zenés nagyvárosok, impozáns vízesések, valamint az Amazonas érintetlen vad területei, ahol elszigetelt törzsek élnek, mind-mind Brazília sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Az idei labdarúgó világbajnokság miatt fokozott figyelem irányul az amúgy is népszerű országra. Nézzük át Brazília legszebb nevezetességeit:

 

 

Ouro Preto

Brazília egyik legjobb állapotban fennmaradt gyarmatvárosának, Ouro Preto-nak a neve „fekete arany”-at jelent. A várost a 17. század végén alapították. Hamar az aranyláz epicentruma lett. A városban fellelhetőek a jó állapotban megmaradt portugál gyarmati építészet emlékei. A modern épületek, mint például a 18. és a 19. századból fennmaradt arannyal és faragásokkal díszített templomok, Aleijadinho munkái, igen remek látványt nyújtanak. Nem csoda, hogy Ouro Preto az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Brazíliában.

Teatro 

Az Amazonas Theatre egy operaház, mely Manaaz amazonasi esőerdő szívében található. A kaucsuk kereskedelem fénykorában épült, a világ minden tájáról szállítottak hozzá anyagokat. A bútorok Párizsból, a márvány Olaszországból, az acél pedig Angliából érkezett. Az épület kupoláját 36000 díszített kerámia alkotta meg a brazil nemzeti zászló színeit. Az első előadást 1897 január 7-én tartották, nem sokkal később azonban bezárták az operaházat, amikor a gumikereskedelem visszaesett és Manaus elvesztette ezáltal a fő bevételi forrását. Egyetlen előadást sem tartottak ezután, 90 éven át, egészen 2001-ig, amikor az operaház ismét megnyitotta kapuit.

Fernando de Noronha-szigetcsoport

Fernando de Noronha egy gyönyörű szigetcsoport érintetlen strandokkal, tájakkal és élővilággal. Brazília északkeleti partján fekszik. A szigetcsoportot Amerigo Vespucci fedezte fel 1503-ban. Ma már csak a legnagyobb 21 szigete lakott, melyeknek lakossága összesen körülbelül 3500 fő. A szigetekre jellemző, hogy egész évben kellemesen meleg vizekkel és 50 méteres mélységig terjedő jó látási viszonyokkal várják a búvárokat.

Olinda

Egy másik jó állapotban fennmaradt gyarmati város Olinda, Brazília északkeleti partján található. Számos turisztikai látványossággal rendelkezik, mint például a történelmi belvárosa, templomai és a híres Olindai karnevál. Rengeteg bár, étterem, művész-és kézműves stúdió idézi meg a régi város hangulatát.  

Salvador strandjai

Salvador Bahia szövetségi állam székhelye, az Atlanti-óceán partján. Gyarmati város, mely igen vonzó élénk zenei élete és rengetek kivételesen szép strandja miatt. A strandok a nyugodt öblei ideálisak az úszásra, búvárkodásra ás vitorlázásra, míg a tengerre nyíló öbölrészek erős hullámai miatt nagy népszerűségnek örvendenek a szörfösök körében. Zátonnyal körülvett partjai és természetes kőmedencéi ideálisak a gyermekek számára.

Pantanal

Pantanal Dél-Amerika legdélebbi részén található. Területe kb. Németország területének háromszorosa, azonban ezeken a területeken összesen csak körülbelül 2 millió ember él. A világ legnagyobb vízi élőhelye híres élővilágáról és a brazil turisztikai célpontok egyike. Az Amazonas esőerdeivel ellentétben Patagónia területén szinte garantált, hogy láthatunk majd vadon élő állatokat. Vízidisznók és kajmánok milliói élnek itt, továbbá itt található az amerikai kontinens egyik legnagyobb jaguárpopulációja.

Riói Karnevál

Brazília szinte minden szegletében jelen vannak a farsangi ünnepségek. A legnagyobb és a leghíresebb farsangi fesztivál kétségtelenül a Riói Karnevál. A 4 napos ünnep alatt több millió embert vonz az utcákra. A karnevál színtere mindenre kiterjed: bárok, klubok, utcák, terek, mind-mind a karnevál színtereiként szolgálnak. A Riói fesztiválon mérik össze tudásukat a legjobb szamba iskolák táncosai egy szamba verseny keretein belül.

Amazonas

Az Amazonas egyike a világ két leghosszabb folyóinak és egyben Földünk legbővizűbb folyama. A folyó Dél-Amerika területének 40%-át, 7 180 000 négyzetkilométert öleli fel. Több mint 3000 ismert halfajnak ad otthont, és folyamatosan fedeznek fel benne újabb és újabb fajokat. A folyó öt országon halad keresztül, melynek minden egyes szakaszát, mindegyik ország más-más néven ismeri: Lloqueta, Apurimac, Ena, Tambo, Ucayali, Maranon, Solimoes – ezek mind az általunk csak Amazonasnak hívott ismert folyam helyi elnevezései.

Iguazú-vízesés

A vízesés az Iguazú Nemzeti Parkban található. A vízesés 270 különálló kisebb vízesésből és zuhogóból áll, melyeknek átlagos magassága 60 méter. A leginkább figyelemre méltó az Ördög Torka, amely egy U-alakú vízesés, melynek magassága 82 méter. Az őslakosainak legendái szerint a vízesést Mboi isten alkotta. A legenda szerint az isten beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban ezt nem akarta elfogadni, ezért az isten földi szerelmével egy csónakban próbált elmenekülni Mboi haragja elől, aki bosszúból sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmesek a folyó vízesésein a végzetükbe zuhanjanak.

A Megváltó Krisztus szobra

Krisztus, a megváltó, egy híres Jézus Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban. A Corcovado hegy tetején 700 méter magasban áll. A szobor 39.6 méter magas, beleértve a 9.5 méter magas talapzatát. A szobor kitárt karjaival egy keresztet ábrázol. Rio és Brazília jelképévé vált, Brazília leglátogatottabb műemléke, melyet évente majdnem 2 millió turista keres fel.