Ausztria Stájerország tartományában, a Bürgeralpe lábánál fekvő kis város, Mariazell igen közkedvelt a zarándokok és a turisták körében. A városka több völgy találkozásánál fekszik, minek következtében azt hihetnénk védett helyen van...

Ausztria Stájerország tartományában, a Bürgeralpe lábánál fekvő kis város, Mariazell igen közkedvelt a zarándokok és a turisták körében. A városka több völgy találkozásánál fekszik, minek következtében azt hihetnénk védett helyen van, ennek ellenére éghajlata mégis egészen sajátos.

Telei az átlagnál hidegebbek, nyaranta pedig az idő sokkal hűvösebb és csapadékosabb, mint Ausztria más területein. Mariazell városkáját számos legenda veszi körül. Ilyen például az a legenda, miszerint 1157. december 21-én este egy Magnus nevű szerzetes érkezett a környékre St. Lambrechtből, az ottani apát azon megbízásának eleget téve, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Útját egy hatalmas szikla zárta el, így nem tudott tovább menni, ezért elővette a Mária-szobrát és a szűzanyához fordult segítségért.

Az előtte lévő szikla kettéhasadt, így ismét folytathatta útját. Később a sziklába, egy cellát épített a szobornak, innen ered a Maria in der Zelle („Mária a cellájában”), azaz a Mariazell név. Minden évben zarándokok érkeznek ide, hogy Máriához imádkozzanak. Ezt a sziklát, jelölt turistautat követve bárki felkeresheti.

A helyiek számára fontosak a hagyományok, és azok megőrzése, ennek mi sem lehetne jobb példája, mint például az Arzberger likőrüzem, melyet alig pár euróért bárki megtekinthet, illetve a Pirker mézeskalács-sütő üzem, ahol óránként indítanak látogatócsoportokat, melyeken bárki részt vehet, előzetes foglalási lehetőség azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel nincs, így biztosítva azt, hogy mindenki betekintést nyerhessen a gyártásba.

Továbbá a Kálváriahegyen, egy magánházban megtekinthetünk egy egyedülálló, mechanikus betlehemet, mely 12 újtestamentumi jelenetet ábrázol, összesen 130 mozgó figurával megjelenítve. A város jelképe a jellegzetes, háromtornyú templom, mely ötvözi a gótika és a barokk stílus jegyeit.

Páratlan egyházi gyűjteménye és különleges szépsége miatt érdemes felkeresnünk látogatásunk során Rengeteg látnivaló, múzeumok sokasága, és hangulatos utcácskák várják az idelátogatókat. Különösen szép az adventi időszakban, mikor az utcák hangulatosan fel vannak díszítve, ezeken sétálva karácsonyi vásárt járhatunk be, és szinte bárhova is nézünk közben, vagy a feldíszített, hangulatos osztrák házikókban, vagy a távolban, büszkén magasodó havas hegycsúcsokban gyönyörködhetünk. Mindenképpen érdemes feltenni a bakancslistánkra.