Az Eisriesenwelt egy természetes mészkő jégbarlang, amely Werfenben található, Ausztriában, mintegy 40 km-re délre Salzburgtól. Ez a legnagyobb jégbarlang a világon, amely több, mint 42km hosszú...

Az Eisriesenwelt egy természetes mészkő jégbarlang, amely Werfenben található, Ausztriában, mintegy 40 km-re délre Salzburgtól. Ez a legnagyobb jégbarlang a világon, amely több, mint 42km hosszú. Az Eisriesenwelt barlangot a Salzach folyó hozta létre azáltal, hogy a hegyen átfolyva erodálta az átjárókat közel 100 millió évvel ezelőtt.

A több ezer éves folyamat során a mészkőrepedések és hasadékok egyre nagyobbak lettek, ahogy a víz erodálta a sziklát. Télen a levegő a hegy belsejében melegebb, mint a külső hőmérséklet, így a hideg levegő beáramlásával lecsökkenti a barlang alsó területeinek hőmérsékletét fagypont alá. Tavasszal az olvadó hó vize átszivárog a sziklarepedéseken, és amikor eléri a barlang hidegebb alsó területeit megfagy és így lassan csodálatos jégképződmények keletkeznek a barlangok belsejében. Habár a barlang hossza 42 km, csak az első kilométer látogatható a turisták számára, amelyet jég borít.

A barlang többi része mészkőképződmény. Mivel a barlang bejárata egész évben nyitva tart, hideg téli szél fúj be a barlangba, és megfagy a hó a barlang belsejében. Nyáron a hideg szél a barlangból a bejárat felé fúj, így megakadályozza a képződmények olvadását. Az Eisreiesenwelt barlangot a salzburgi természettudós, Anton Posselt fedezte fel 1879-ben. A felfedezés előtt a barlang csak a helyiek körében volt ismert, akik úgy hitték, hogy ez a Pokol bejárata, így nem voltak hajlandóak megtekinteni. Egy évvel később Anton Posselt megjelentetett egy részletes jelentést a felfedezéséről egy hegymászó magazinban, de ezt követően ismételten a barlang feledésbe merült.

Alexander von Mörk - egy salzburgi barlangkutató -, egyike volt azon keveseknek, akik emlékeztek Posselt felfedezésére. Ő több expedíciót vezetett a barlangokba 1912 kezdetén, majd hamarosan többi felfedező is követte őt. 1920-ban, épült egy kunyhó (Forscherhütte) a felfedezőknek majd az első útvonal is kiépült. Ezt követően egyre több turista kezdte el felfedezni, és ezzel a barlang népszerűsége hirtelen megnőtt. Később egy másik kunyhó - a Dr. Oedl-ház is megépült és új útvonalakat hoztak létre Werfenből és Tanneckből is. Ma az Eisriesenwelt barlangot mintegy 200.000 turista látogatja évente.