Ausztriában, ha Bécsből az A2-es autópályán Graz felé tartunk, Grimmenstein környékén a bal oldalon egy sziklaorom tetején érdekes várromot láthatunk. A Seebenstein Naturpark részét képező természetvédelmi terület számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, az idő tartalmas eltöltésére, akár családdal is.

Ausztriában, ha Bécsből az A2-es autópályán Graz felé tartunk, Grimmenstein környékén a bal oldalon egy sziklaorom tetején érdekes várromot láthatunk. Ha jó a szemünk a várrom tetején még a félholdat is kivehetjük. A hely neve az 1529-es és 1532-es évekből származik, ekkor ostromolták a törökök Bécs városát és valószínűleg ezen a környéken is járhattak portyázó csapataik. A monda szerint egy helyi lány szakadékba vezetett a falut veszélyeztető török lovasokat.

A Seebenstein Naturpark részét képező természetvédelmi terület számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, az idő tartalmas eltöltésére, akár családdal is.

 

 

Megközelítés autóval

Bécs felől az A2-es autópályán Graz felé haladva a seebenstein-i csomópontnál kell Seebenstein faluja felé mennünk. Parkolás a falu közepén található parkolóban.

 

 

Kiindulópont, parkolás

Seebenstein falu parkolója.

GPS koordináta: 47° 41.943', 16° 8.656'

Cím: Seebenstein, Hauptstraße 1.

 

 

Látnivalók

 

Seebensteini-vár

A 12. század körül épült vár meglehetősen jó állapotban maradt ránk, jelenleg magántulajdonban áll és csak előzetes bejelentkezés alapján fogad csoportokat. A várat felügyelő úriember csak németül beszél, viszont nagyon készséges, még magyar nyelvű nyomtatványa is van a várról.

A belépő ára gyerekeknek 2€, felnőtteknek 5€.

Időpont kérés: Herrn Johannes Lechner Telefon: 0699/10 41 66 64 E-mail: zfleisnet@gmail.com

 

Törökugrató szikla és várrom

A szikla tetején látható várromot 1824-ben építette ide romantikus stílusban I. Johann, Lichtenstein hercege. Már eleve romnak épült. A kilátás róla pazar, szép időben a Schneebergig és a Raxig is ellátni. Az alatta elterülő Grimmenstein falucskáját pedig szinte térkép nézetben látjuk, olyan közel van.


A romantikus stlusban épült várrom a Törökugrató sziklán

 


Grimmenstein falucskája a szikla alatt

 

Túra

A seebensteini parkolóból a Schlosswegen indulva a várat jobbról kerüljük és egy széles dózerúton haladunk, az enyhén emelkedő úton egy jó óra múlva beérünk egy sűrűbb erdőbe, itt egy érdekes, félig földbe ásott, buszmegállószerű erdei pihenő mellett egy keskenyebb ösvény vezet fel a Törökugrató sziklájához. Itt padok és asztalok várnak már ránk, érdemes ezen a helyen elfogyasztani a szendvicseinket, hiszen a kilátás és a jó levegő pazar. Vigyázzunk a sziklák közelében, mert 80-90 méter magas függőleges letörések is vannak.

A sziklától vagy a már ismert úton vagy Sollgraben tanyáján keresztül juthatunk vissza Seebensteinbe. Visszafelé már ejtsük útba a kastélyt, a legszebb fotókat kora délután készíthetjük róla az előtte lévő rétről.

 


Háttérben a Hohe Wand lankás vonulatai


Seebenstein vára