Bécs az a város, melyet az egész világ ismer, s nevéhez fűződnek olyan különleges értékek, mint a bécsi keringő, a fenséges ínyencségek és természetesen a klasszikus zene kiemelkedő egyéniségei. Az osztrák fővárosban járva...

Bécs az a város, melyet az egész világ ismer, s nevéhez fűződnek olyan különleges értékek, mint a bécsi keringő, a fenséges ínyencségek és természetesen a klasszikus zene kiemelkedő egyéniségei. Az osztrák fővárosban járva a kulturális emlékek és a modern precizitás tökéletes összhangja vesz körbe minket. Íme, néhány hely, melyeket érdemes felkeresni, ha Bécsbe visz utunk…

 

 

A bécsi Városháza

A bécsi Rathaus, avagy a Városháza szépsége már messziről kitűnik. A XIX. század végén felállított épület égbe törő tornyai is éreztetik a gótikus stílus jellegzetességeit. A középső torony, mely 100 méteres magasságba ér fel, csúcsán egy hatalmas szobor a Rathausmann áll. A városháza jelenleg is renoválás alatt áll, s ezt 2023-ra tervezik befejezni. Az épület előtt pedig mindenféle sportesemények, ünnepségek kerülnek megrendezésre, hiszen igen különleges helyszínt biztosít. 

Spanyol Lovasiskola

A bécsi Spanyol Lovasiskola kifejezetten lipicai lovak képzésével foglalkozik, s a Hofburgban gyönyörű bemutatókat adnak elő. A Lovasiskola ezeket a kűröket csupán klasszikus díjlovaglásnak nevezi, de a nézőközönség szemében igazi varázslatnak tűnik. A lovasoktatás már négy évszázada folyik, ugyanolyan színvonalban. A 68 csődör – melyek felmenői Spanyolországból származtak – a Spanyol Lovasiskolában lett kiképezve már 1735 óta. Mind a lovak, mind pedig a lovasok különleges edzésben részesülnek, s a bemutatókban a sok-sok év áldozatos, ámbár kifizetődő munkája érezhető. 

Graben

Graben az egyik leghíresebb utca Bécs központjában. A szó árkot jelent, melynek története még a város római megszállására vezethető vissza. Azokban a napokban Bécs városfallal volt körülvéve, mely mentén hatalmas árok húzódott. Később, mikor bővítették a várost, az árkot feltöltötték, s a város körülnőtte a helyét, s lett belőle e híres utca. A Grabenen eredetileg kézművesek éltek faházikókban, majd piactérré nőtte ki magát, végül a város előkelő helyévé vált. A sétányon neves boltokban vásárolhatunk, s természetesen bécsi különlegességekkel is találkozhatunk, akár a bécsi porcelán.

Szent István-székesegyház

A Szent István-székesegyház története már a XII. században vette kezdetét, s ma is nagy becsben áll, hisz ez a bécsi katolikus érsek székhelye. A templomot a második világháború romba döntötte, viszont 7 éven belül újjáépítették. A katedrális 18 oltára különböző korokban épült, s mindegyikük különleges értéket őriz. A tetőt 230000 mázas cserép fedi, melyeket valószínűleg a híres budai majolikagyártó üzemből hozattak. A gyönyörű székesegyház méltón foglal helyet Bécs legszebb nevezetességei között. 

Burggarten

A Burggarten egy szelet Anglia Bécsben, hiszen angol kertekről mintázták annakidején. A Burggarten volt a Habsburg uralkodók királyi kertje. Ma pedig egy lenyűgöző szépségű tér, ahol az emberek szívesen eltöltenek néhány órát a különleges napokon. A kert egyik sarkában Mozartnak állítottak emléket, és az északi részén pedig a Palmenhaus kapott helyet, ahol csodálatos pálmák élnek üvegházban. A Palmenhaus egyik része a Schmettlerlinghaus, ahol trópusi pillangókat, sőt denevéreket is megfigyelhetünk.