Az Oudekerksplein-en vagyis a Régi Templom-téren, Amszterdam Vöröslámpás negyedének szívében a De Wallen negyedben található egy telt mellű nő bronz szobra, aki...

Az Oudekerksplein-en vagyis a Régi Templom-téren, Amszterdam Vöröslámpás negyedének szívében a De Wallen negyedben található egy telt mellű nő bronz szobra, aki az ajtóban áll, kis lépcsők tetején. A szobor neve Belle, és a világ első és egyetlen emlékműve, amelyet a szexmunkásoknak ajánlottak.

Hollandia egyike azon kevés országnak a világon, ahol a prostitúció legális és szabályozott. A szexmunkások kötelesek alávetni magukat rendszeres egészségügyi ellenőrzéseknek a kormány költségén és a bordélytulajdonosok is megkövetelik az érvényes egészségügyi bizonyítványok meglétét, mielőtt foglalkoztatnak vagy szobát adnak bérbe.  Amszterdam, De Wallen negyede a legnagyobb és legismertebb  vörös lámpás negyed. A sikátorok hálózata kiterjedt, a területen megközelítőleg 301 egyszobás lakóteret bérelnek prostituáltak, akik szexuális szolgáltatásukat egy ablak vagy üvegajtó mögül, jellemzően piros lámpa megvilágításban kínálják. A kamers-nek nevezett szexmunka a legfeltűnőbb és legjellegzetesebb Amszterdam Vöröslámpás negyedében, és mindemellett nagy turistalátványosságnak számít.

A Belle szobor, Mariska Majoor ötlete volt, aki a Prostitúciós Információs Központ alapítója és korábbi szexmunkás.  Mariska tizenhat éves volt, amikor a prostitúció világa bevonzotta. Ebben a  korban, ő nem gondolta, hogy a szexmunka megalázó lenne, ezt is csak egy munkának tekintette és elégedett volt a belőle származó magas jövedelemmel. Csak jóval később jött rá arra, hogy a világ nagy része nem tekinti a prostitúciót „normálisnak”, úgy ahogy azt ő látta.

1994-ben, Mariska abbahagyta a prostituált munkát, és megnyitotta a Prostitúciós Információs Központot, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa, oktassa a szexmunkáról azért, hogy csökkentse a megbélyegzését a szexmunkásoknak. A szervezet jelenleg turisták és diákok számára túrákat szervez a Vöröslámpás Negyedbe és előadásokat és bemutatókat tart a prostitúcióval és más szexuális munkával kapcsolatos kérdések témájában.

2007-ben az ő megbízásából Els Rijerse művész megalkotta a Belle szobrát, tisztelegve azon nők milliói előtt szerte a világon, akik a prostitúcióból élnek.

A szobor emléktáblájának felirata:  „Tiszteld a szexmunkásokat az egész világon."