Ahhoz, hogy valóban megismerjék az országot érdemes a holland kisvárosokba is ellátogatni. Ezek a hangulatos, történelmi városkák a macskaköves utcáikkal, a festői építészetükkel, a csatornáikkal...

Ahhoz, hogy valóban megismerjék az országot érdemes a holland kisvárosokba is ellátogatni. Ezek a hangulatos, történelmi városkák a macskaköves utcáikkal, a festői építészetükkel, a csatornáikkal és szélmalmokkal igazán nagy élményt nyújthatnak. Sok várost kezdetben erődként alapítottak, néhány erőd még ma is látható. Igazán nagy élmény megtekinteni a tavaszi nárcisz és tulipán mezőket.

 

 

Harlingen

Harlingen képeslapszerű történelmi kikötő város Friesland tartományban, amely olyan messze északon található Hollandiában, amennyire csak lehet. A város tele van szép középkori palotákkal. Mindenképpen érdemes felfedezni a várost, megtekinteni az oromzat köveit, amelyet egykor arra használtak, hogy megtalálják az érintett házakat, mielőtt házszámok lettek volna. Néhány jelzi az adott épület célját, mint az „arany angyal”, amely a legrégebbi kőépületen található a városban: ez egykor egy szabadkőműves páholy volt. A város olyan régi raktárakkal bővelkedik, amelyek eredete a XVII. századig nyúlik vissza.

Naarden

Naarden egyedülállónak számít az erődített városok között. Az ebben a városban található épületeket 1300-ban építették, amelyek egy nagy körben csoportosulnak, amelyeket hatalmas lándzsa vég alakú zöld területek veszik körbe, amelyek egy árokba nyúlnak.  Ezt az alakzatot csillagvárként ismerik.  Felülről ennek az elrendezésnek a panorámája félelmetes! A város otthon ad a Holland Vármúzeumnak, Naarden emellett híres a textiliparáról és Bach nagypénteki Mátyás Passiójáról.

Thorn

Limburg közelében található a belga határhoz közel Thorn város, amely egy kis fejedelemség volt a XII. században. A legkisebb független állam volt a Szent Római Birodalomban, Thornban egy fejedelemasszony uralkodott, akit 20 nemesi származású apáca segített. Érdemes ellátogatni a X. századi díszes Szent Mihály Apátságba (St. Michaelskerk), amely kiemelkedő látnivaló a városban. Ma Thorn „Fehér faluként" is ismert, mivel a város központjában fehérre meszelt kőházak találhatóak.

Volendam

Volendam szárazföldi területen található, amelyet egykor a Zuiderzee hullámai csapkodtak, majd a víztől a XIV. században a várost visszahódították, így népszerű lett a gazdálkodók és halászok számára. Ez a szép város népszerűvé vált olyan művészek számára is, mint Picasso és Renoir. Továbbra is népszerű a turisták között, akik kíváncsiak a régi halászhajókra és a helyi lakosok hagyományos holland ruháira, a hegyes piros tetős barna épületekre. 

Giethoorn

Ha nincs ideje elmenni Velencébe, érdemes ellátogatni Giethoornba! Ez a város tele van nyugodt csatornákkal, amelyek miatt ezt „Észak Velencéjének" is nevezik.  A 90 kilométernyi csatornája miatt, néhány ház csak hajóval érhető el. Ez egy kiváló hely ahhoz, hogy a csatornákon hajós kiránduláson vegyen részt, igény szerint bérelhet is egy hajót, ha egyedüllétre vágyik, amellyel elhajózhat a csatorna menti kávézókhoz és nádfedeles házakhoz,és áthajózhat a csatornát átívelő híd alatt.