Az Aalsmeer virág aukció vagy „hollandul: Bloemenveiling Aalsmeer” Aalsmeer-ben zajlik, Észak-Hollandiában, az Amszterdam Schiphol repülőtér mellett. Messze ez a legforgalmasabb és legnagyobb virágpiac a világon...

Az Aalsmeer virág aukció vagy „hollandul: Bloemenveiling Aalsmeer” Aalsmeer-ben zajlik Hollandiában, az Amszterdam Schiphol repülőtér mellett. Messze ez a legforgalmasabb és legnagyobb virágpiac a világon. Mindennapi 20 millió virág érkezik ide a világ minden tájáról.

Míg az eladott virágok nagy többsége Hollandiából származik, sok érkezik messzi helyekről, mint Ecuador, Kolumbia, Etiópia és Kenya. A raktár, ahol a kereskedés történik, a legnagyobb épület a világon, amely mintegy 518.000 négyzetméteren, azaz 243 hektáron terül el. Virágok éjszaka érkeznek az árverés előtt, 22:00 óra körül lehűtik és az éjszaka folyamán rendezik őket. Az aukció kora reggel kezdődik. A virágok targoncákon kerülnek bemutatásra a vásárlók részére, egyesével, amíg ajánlatot tesznek rájuk.

A virágokat szinte azonnal megvásárolják és szétosztják. Késő délutánra szinte minden virágot elvisznek, és a raktár felkészül a következő körre. Aalsmeer-ben a virágok eladásánál a hírhedt holland aukciós rendszert használják. Az ár magasra van állítva, és egy óra kezd el számolni 100-tól lefelé. Ahogy az idő csökken, úgy tesz a targonca-ár is. Az első ember, aki ajánlatot tesz, az kapja a rekeszt. Bárki, aki túl gyorsan vásárol, az túlfizet, de azok, akik túl hosszan várakoznak az ár csökkenésére, akár üres kézzel is hazamehetnek.

Ezt az egyedülálló rendszer a XVII. században találták ki a holland tulipán hagymák értékesítésére, amely a Nobel-díjas közgazdász, William Vickrey által kidolgozott árképzési rendszeren alapul. A holland aukció találékonysága biztosítja, hogy a virágok gyorsan eladásra kerüljenek a legmagasabb áron annak a kereskedőnek, aki a tételt a legjobban szeretné.

Az ajánlattételi eljárás folyamata egy nagy képernyőn található az aukciós teremben. Látogatókat beengednek, azonban sem ők, sem a vásárlók nem mehetnek a virágok közelébe. Sokkal érdekesebb az Aalsmeer virágpiacon látni a logisztikai tevékenységeket, mint megcsodálni a virágokat fentről.

A forgalmas raktárban két, emeletnyi magasra épített járda szolgál arra, hogy a virágokat meg lehessen csodálni. A tényleges kereskedelmet magasan a két aukciós helyiség felett lévő hangszigetelt ablakokon keresztül lehet megfigyelni.