Ahhoz, hogy valóban megismerjék az országot érdemes a holland kisvárosokba is ellátogatni. Ezek a hangulatos, történelmi városkák a macskaköves utcáikkal, a festői építészetükkel, a csatornáikkal...

Ahhoz, hogy valóban megismerjék az országot érdemes a holland kisvárosokba is ellátogatni. Ezek a hangulatos, történelmi városkák a macskaköves utcáikkal, a festői építészetükkel, a csatornáikkal és szélmalmokkal igazán nagy élményt nyújthatnak. Sok várost kezdetben erődként alapítottak, néhány erőd még ma is látható. Igazán nagy élmény megtekinteni a tavaszi nárcisz és tulipán mezőket. 

 

 

Zierikzee

Zierikzee egy ősi város, amely Schouwen egykori szigetén Zeeland holland tartományban található. A város csordultig tele van történelmi emlékekkel, több mint 500 műemléke van.  A látogatók legkedveltebb helye Sint-Lievensmonstertoren, egy XII. századi templom, amely egy skót mártírról kapta a nevét. A templom leégett 1832-ben, ezt követően lebontották, de a Dikke-torony fennmaradt, melynek tetejéről szép panoráma nyílik a városra. Mivel Zierikzee egy tengerparti halászváros, érdemes megtekinteni a Tengerészeti Múzeumát és a középkori Északi-és Déli-városkapukat is.

Doesburg

Doesburg egykor a legfontosabb erődített város volt Hollandiában, stratégiai, védelmi pozíciója volt az IJssel folyón.  Érdemes meglátogatni és megtekinteni a régi házakat, mivel sok ház falán pajzs található, ami információt adhat a lakókról, akik a falakat építették. Kiváló kirándulóhelynek számít a Mustár Múzeum, az Ecetgyár, a Gyógynövény-kert, a Lalique Üvegmúzeum és a Városháza, amely állítólag a legrégibb középület Hollandiában. Szintén népszerű helynek számít a régi Református Templom, amely kívülről raktárnak néz ki.

Appingedam

Appingedam egykor fontos kereskedelmi központ és kikötő volt a tenger közelsége miatt. Ma ez a történelmi középkori város leginkább a „Függő konyháiról” ismert, azaz azokról a kis szobákról, amelyek kiállnak az épületből a Damsterdiep csatorna felett. Szombat délután kiváló alkalom kínálkozhat egy komp túrára a város körül. Kerékpározás és gyaloglás során is fel lehet fedezni a városközpontot, megtekinteni a Városházát, amely eredete a 1630-as évekre nyúlik vissza, továbbá ellátogatni a Szent Miklós Templomba (Nicolaikerk), amely még régebbi.

Oudewater

Ha úgy gondolja, hogy a testarányaival probléma van, érdemes ellátogatni Oudewaterbe, ahol igazolást kaphat arról, hogy a testsúlya a magasságával arányban áll. Ez a gyakorlat még a XVI. századból, az európai boszorkányperek időszakából maradt fenn. Az emberek azért sereglettek itt össze, hogy hitelesen igazolják számukra, hogy ők nem boszorkányok. Manapság a látogatók leméretkezhetnek a boszorkánymérlegen (Heksenwaag). A boszorkányságot félretéve, Oudewater középkori házakkal és csatornákkal bővelkedő bájos régi város (1265-ben alapították).

Domburg

Domburg, egy ősi falu Zeeland tartományban az Északi-tengeren, amely már a XVII. század óta vonzza a turistákat, valamint ez a XIX. századtól tengerparti üdülőhely is. A város leginkábba latin feliratokkal és istenrajzokkal ábrázolt kőről vált ismertté, amelyeket egy heves vihar 1647-ben a partra mosott. Domburg egy művésztelep volt, olyan festőket látott vendégül, mint Mondrian és az amerikai James Whistler. Domburg tipikus üdülőhelyi szórakozási lehetőségeket kínál, így a strandolásra, kerékpározásra, sport horgászatra, szörfözésre, és lovaglásra is van lehetőség. Tökéletes helyszín azok számára is, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak a történelmi helyektől.