A „Sail Amszterdam” az egyik legnagyobb esemény Amszterdamban és a legnagyobb tengeri látványosság a világon, ahol rengeteg vitorlás iskolahajó és több száz más történelmi hajó...

A Sail Amszterdam az egyik legnagyobb esemény Amszterdamban és a legnagyobb tengeri látványosság a világon, ahol rengeteg vitorláshajó és több száz más történelmi hajó gyülekezik az IJ-folyó mentén, ami egy csodálatos felvonulás.

A rendezvény ötévente egyszer kerül megrendezésre, általában augusztus 19 - augusztus 23. között, amely során a hajók részt vesznek különféle eseményeken, ilyenek például a tengerész kórusok, vagy tengeri csaták újra kihirdetése. A rakpartokon, a program keretében, zenés-és sporteseményeken és gyermekek számára szervezett rendezvényeken lehet részt venni, valamint éjjel látványos tűzijáték show kínál elragadó látványt.

A részt vevő hajókon kívül, nézőkkel teli kisebb yachtok és hajók ezrei csatlakoznak az eseményhez, amely egyedülálló látványt kínál. Az esemény először 1975. augusztusában került megrendezésre Sail Amsterdam 700 néven, Amszterdam megalapításának 700. évfordulója alkalmából.

Ebben az időben az érdeklődés a klasszikus vitorlázatú iskolahajók iránt (az érdeklődés mélypontra süllyedt 1930. óta, mióta az utolsó kereskedelmi vitorlás iskolahajók épültek) elkezdett ismét nőni. A Sail Amsterdam 700 esemény sikere a Stichting Sail Amsterdam szervezet megalakulásához vezetett.

Azóta az SSA már minden 5. évben megrendezi ezt az eseményt. Úgy vélik, hogy a Sail Amsterdam eseményt az Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied - szó szerint, az Első Holland Hajózás Technológiai Kiállítás inspirálta, amely 1913. nyarán került megrendezésre. Az Amszterdamba érkező valódi hajók mellett, egyes kiállításokon a modern hajók modelljeit, történelmi hajókról készült festményeket és rajzokat is bemutattak.

Koncertek és evezős versenyek szervezésére is sor került. Ahogy a Sail Amsterdam esetén is, az esemény egy nagy tűzijátékkal ér véget. A Sail Amsterdam 2015. vitorlás esemény a kilencedik alkalommal kerül a tervezett időpontban, 2015. augusztus 19 - augusztus 23. között megrendezésre és várhatóan 2 millió ember vesz részt rajta.