Az egyik legnépszerűbb úti célpont Európában Hollandia fővárosa, Amszterdam, amely egy bájos kozmopolita város, amelyet igazán érdemes felfedezni. Az „Észak Velencéjének" is hívott fővárost több, mint 100 csatorna hálózza be...

Az egyik legnépszerűbb úti célpont Európában Hollandia fővárosa, Amszterdam, amely egy bájos kozmopolita város, amelyet igazán érdemes felfedezni. Az „Észak Velencéjének" is hívott fővárost több, mint 100 csatorna hálózza be, a várost könnyed városnéző túrák során akár gyalog, vagy kerékpárral, vagy hajóval is körbe lehet járni. Amszterdam jó állapotban fennmaradt vonzó XVII. századi építészete egy furcsa, szinte oda nem illő hátteret nyújt az egyébként modern, progresszív jellegéről ismert városnak. A főváros művészeti múzeumaitól a színes virágpiacokig, a „kávézókban" történő kannabisz-árusítástól, a piros-lámpás negyedig, mindig van valami izgalmas és egyedi, amit érdemes felfedezni...

 

 

Anne Frank Háza

Amszterdam leglátogatottabb látványossága, az Anne Frank Ház, amely a Prinsengracht csatorna mellett található. Az épületre, amelyben egykor Anne Frank és a családja és még 4 másik zsidó ember rejtőzött a náci hatóságok elől a második világháború idején, úgy tekintenek, mintha egy holokauszt emlékmű lenne azóta, mióta 1947-ben Anne apja publikálta lánya naplóját, amelyet akkor írt, amikor az épületben rejtőzködve éltek. Annak a terve, hogy megőrizzék az épületet 1955-ben vetődött fel, amikor az épületet le akarták rombolni. Az épület végül 1960-ban múzeumként nyílt meg. A látogatók megtekinthetik a helyiségeket, ahol Anne élt, valamint az ő túlságosan is rövid életének krónikáját bemutató kiállítást.

Begijnhof

A Begijnhof-kerület, vagy Beginaudvar a körkörös csatornarendszeréről híres Amszterdam központi részénél található. A XIV. században ez a terület egy zárt udvar volt, amely, katolikus begina nővérek lakhelyéül szolgált. A Begijnhof - hagyományos értelemben-nem egy kolostor volt, mivel a nők szabadon dönthettek arról, hogy elhagyják a rendet, ha úgy döntöttek megházasodnak. Amikor a testvériség kápolnáját a reformáció idején elfoglalták, a nővérek titokban a Begijnhof-kápolnában kezdtek imádkozni, amely egy elbűvölő építmény a márványoszlopaival és festett üvegablakaival. A Begijnhof emellett otthont ad az Angol Református Templomnak is, amely 1392 körül épült. Itt található szintén a város legrégebbi fennmaradt faháza is, amelyek 1465 környékén építettek.

Van Gogh Múzeum

A Van Gogh Múzeum a Múzeum-tér északnyugati oldalán található, a világ legnagyobb művészeinek festményeit és leveleit tartalmazó gyűjteménynek ad otthont. Az 1970-es években Gerrit Rietveld által tervezett, négy emeletes épületben található múzeum az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság Amszterdamban. A múzeum második emeletén kétszáz holland posztimpresszionista festmény található. A kronológiai sorrendben elhelyezett műalkotások jól szemléltetik Van Gogh változó stílusát. A harmadik emeleti kiállítás információt adnak a művész zaklatott életéről és a festmények helyreállítására tett erőfeszítésekről. Van Gogh kortársainak alkotásait - ideértve Millet, Gauguin és Daubigny munkáit-, a legfelső emeleten lévő kiállítás mutatja be.

Rijksmuseum

A Múzeum-tér északkeleti részén található Rijksmuseum vitathatatlanul a legfontosabb művészeti és történelmi múzeum az országban. A teljes gyűjtemény több, mint egymillió leletből áll, a legkorábbiak a XIII. századból származnak. Évtizedeken keresztül, az ország területén több épületben kaptak helyet a gyűjtemények 1876-ig, majd az építész Pierre Cuypers által elnyert tervpályázatot követően a Rijksmuzeum építése elkezdődött. A múzeum 1885-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt és jelenleg körülbelül 8000 kiállított tárgyat mutat be, a leghíresebbnek számítanak Rembrand, Frans Hals és Johannes Vermeer festményei. Rembrandt mestermunkája az Éjjeli őrjárat remekmű miatt már önmagában is megéri a kiállítást a belépődíj ellenében megtekinteni.

Amszterdami csatornarendszer

A híres csatornarendszer a XVII. században épült annak érdekében, hogy irányíthassák az Amstel-folyó áramlását és több hold szárazföldet is nyerjenek a városnak. Amszterdam gazdag kereskedői gyorsan felfedezték, hogy a csatornák ideálisak a szép holland kúriák bemutatására is. A város 100 csatornája egyikén való hajózás kiváló pihentető lehetőséget kínál a hagyományos holland építészet megtekintéséhez. A szil- és hársfákkal szegélyezett és a több, mint ezer híddal büszkélkedő csatornarendszer mintegy 2000 lakóhajónak ideértve –szállodahajókat is- ad otthont. Az utazásszervezők számos különféle hajóutat kínálnak Amszterdamban, kezdve az egyórás kirándulásoktól a gyertyafényes utazásokig.