Az egyik legnépszerűbb úti célpont Európában Hollandia fővárosa, Amszterdam, amely egy bájos kozmopolita város, amelyet igazán érdemes felfedezni. Az „Észak Velencéjének" is hívott fővárost több, mint 100 csatorna hálózza be...

Az egyik legnépszerűbb úti célpont Európában Hollandia fővárosa, Amszterdam, amely egy bájos kozmopolita város, amelyet igazán érdemes felfedezni. Az „Észak Velencéjének" is hívott fővárost több, mint 100 csatorna hálózza be, a várost könnyed városnéző túrák során akár gyalog, vagy kerékpárral, vagy hajóval is körbe lehet járni. Amszterdam jó állapotban fennmaradt vonzó XVII. századi építészete egy furcsa, szinte oda nem illő hátteret nyújt az egyébként modern, progresszív jellegéről ismert városnak. A főváros művészeti múzeumaitól a színes virágpiacokig, a „kávézókban" történő kannabisz-árusítástól, a piros-lámpás negyedig, mindig van valami izgalmas és egyedi, amit érdemes felfedezni...

 

Királyi Palota  

Egyike a három királyi palotának Hollandiában, az Amszterdamban található Koninklijk Paleis, amely a Dam tértől nyugatra található a városközpontban. A XVII. századi épület kezdetben városháza volt, majd a napóleoni háborúk idején alakították át palotává, amikor Napóleon testvérét, I. Lajost holland királlyá koronázták. Amíg a külső részek Jacob van Campen által, homokkőből kerültek kialakításra - római középületeket utánozva-, addig a belső rész kiváló példa a bonyolult, korai 1800-as évek birodalmi stílusára. A palotát ma is használja a Holland Királyi Ház a királyi események során, de nyitott a nagyközönség számára is az év legnagyobb részében.

De Wallen

De Wallen az amszterdami hírhedt piroslámpás negyed, amely a város kijelölt, legalizált területe a prostituáltak számára. A környékén több csatorna és mellékutca található a Központi Pályaudvar déli része felé. Több, mint 100 egyszobás lakás van bérbe adva azok részére, akik az arra járó bámészkodókat a vörös fénnyel megvilágított ablakok mögül csábítják. A szigorú rendőri jelenlét miatt azonban a környék biztonságos. Bár képeket nem lehet készíteni, de az érdeklődőket szívesen fogadják. Mivel ez a hely Amszterdam legrégebbi részén található, a kerület otthont ad számos történelmi épületnek, köztük a város legrégebbi templomának, a gótikus stílusban épült Öreg-templomnak (Oude Kerk).

Nemzeti Tengerészeti Múzeum

Amszterdam gazdag tengeri történelmének leletei a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban (Scheepvaartmuseum) kaptak helyet. Korábban haditengerészeti raktárépületként szolgáló épület 1656-ban épült, a múzeum 18 termében kaptak helyet a kiállítási tárgyak és leletek. A tengeri kereskedelem tette Amszterdamot a világ leggazdagabb városává az 1600-as években, és ez a több emeletes múzeum mutatja be a kiállítási tárgyak segítségével (a történelmi tengeri csaták ábrázolásának sorától a művészien kidolgozott térképekig és a XVII. századi fegyverekig) azt, hogy hogyan uralták a hollandok a tengereket. A múzeum faragvány-gyűjteményei szintén bepillantást adnak a látogatóknak arról, hogy a hajósoknak hogy telt az idejük a tengeren. A múzeumon kívül horgonyoz az Amszterdam nevű hajó, mely egy olyan XVIII. századi hajónak egy másolata, melyek egykor a Hollandia és Kelet-India közt vitorláztak.

Vondelpark

A Vondelpark-ot „Nieuwe-parknak” nevezték, akkor, amikor 1865-ben megnyitotta kapuit. A park az Oud-Zuid-ben, vagyis Amszterdam régi, déli kerületében található, nyugatra a város Múzeum térétől. A park azután érdemelte ki a jelenlegi nevét, miután a Joost van den Vondel szobra a parkba került 1867-ben. A híres XVII. századi holland költőt és drámaírót formáló szobrot Louis Royer szobrászművész tervezte és alkotta meg, A szobor olyan fontos mérföldkővé vált, hogy az emberek elkezdték a parkot is Vondelpark-nak hívni. A park népszerű találkozó helyéül szolgál a helyieknek és a turistáknak egyaránt. Ez egy olyan hely, ahol az emberek pihenhetnek, sportolhatnak a füvön, kerékpározhatnak az utak mentén, és élvezhetik a heringes szendvicset vagy holland sört ihatnak a park egyik HoReCa (Hotel/Restaurant/Cafe) szolgáltató egységében.

Virágpiac

Bloemenmarkt, az amszerdami Virágpiac, Muntplein és Koningsplein között található a Singel csatorna déli partján, a Virágpiac a világ egyetlen úszó virágpiaca. A hét minden napján, az eladók elhalmozzák az állványokat és az úszó bárkákat Hollandiában híres virágok és virághagymák sokféleségével. A virágpiacot 1862-ben alapították, és több, mint egy tucat különböző virágárus és kerti üzlet valamint ajándék stand található itt. Bár a helyiek vásárolnak itt is, a piac elsődleges célja, hogy a turistákat kiszolgálja. Az eladásra kínált virághagymákat exportra készen lehet megvásárolni, így a látogatók akár tulipán, nárcisz, és más gumókat is megvásárolhatnak egy amszterdami látogatás maradandó emlékeként.