Malajzia már fekvését tekintve különös ország:egyik része a Thai-Maláj-félszigeten, míg másik része Borneó szigetének kb. 1/3-át teszi ki és ebbe a részbe ékelődik be a pici Brunei is. A félsziget a maláj, kínai és indiai kultúra jegyeit hordozza magán, itt található a minden tekintetben modern főváros, Kuala Lumpur...

Malajzia már fekvését tekintve különös ország:egyik része a Thai-Maláj-félszigeten, míg másik része Borneó szigetének kb. 1/3-át teszi ki és ebbe a részbe ékelődik be a pici Brunei is. A félsziget a maláj, kínai és indiai kultúra jegyeit hordozza magán, itt található a minden tekintetben modern főváros, Kuala Lumpur. Míg maláj Borneón találjuk talán az ország legérdekesebb látnivalóit: vad dzsungelt, gránitcsúcsokat, vadon élő törzseket és a borneói orangutánokat, melyek csak Borneó szigetén honosak. Gyönyörű szigeteivel, tengerpartjaival, luxusszállóival, természeti szépségeivel, nemzeti parkjaival és gyarmati városaival Malajzia bármely turista álomcélpontja lehet.
2013-ban közel 2 millió turista látogatott az országba, közülük a legtöbben a közeli országokból, mint Szingapúr vagy Indonézia, de egyre több nyugati is felfedezi az ország értékeit.

 

Cameron-felföld
A Cameron-felföld Malajzia legnagyobb kiterjedésű nyári pihenőhelye, amit még az angolok kezdtek el fejleszteni az 1920-as években. A településre a nyári hőség elől vonultak vissza az európai telepesek. A 34.000 fős lakossággal rendelkező területen malájok, kínaiak és indiaiak élnek. A felföld manapság túraútvonalairól híres. Az ösvények a dzsungelen keresztül, vízesések mellett, nyugodt környezetben vezetnek. A túraútvonalakon kívül a teaültetvényekről is nevezetes a vidék, melyek szinte mindegyike látogatható, ahol megmutatják nekünk a különböző teafajtákat és az eljárásokat, ahogy a teafüvek készülnek.

Georgetown óvárosa

A brit III.György király után elnevezett város a félsziget északkeleti részen fekszik, Pinang tartomány székhelye. A szigorú szabályozásoknak köszönhetően a város megőrizte gyarmati építészeti jellegét és ez adja a város legfőbb vonzerejét. A város utcácskáit járva olyan, mintha visszacsöppennénk az elmúlt évszázadokba. Ehhez hasonló várost Délkelet-Ázsiában nem igazán találunk, a kelet és a nyugat különleges keveréke a település. Az UNESCO világörökség része. 

Taman Negara

A Taman Negara szókapcsolat maláj nyelven azt jelenti nemzeti park és arról nevezetes, hogy a világ legöregebb esőerdője található itt. A parkban vízesések, túraútvonalak és a világ egyik leghosszabb drótkötélpályája (canopy) várja a látogatókat. Számos ösvénynek helyi vezető nélkül is nekivághatunk. A park számos ritka állatfajnak is otthont ad, például az ázsiai elefántnak, tigrisnek, leopárdnak és orrszarvúnak. Alacsony létszámuk miatt azonban kicsi az esélye, hogy bármelyiket is láthassuk. Kisebb állatokkal, őzekkel, gyíkokkal, kígyókkal, madarakkal és tapírokkal azonban találkozhatunk.

Pulau Tioman

Pulau Tioman egy kis sziget a maláj félsziget keleti partjainál. Az 1970-es években a Time magazin Tiomant a világ egyik legszebb szigetének választotta, aminek következtében turisták árasztották el, a földi paradicsomot keresve. A sziget népszerűsége azóta is töretlen. Kristálytiszta vize, gyönyörű tengerpartjai és fehér korallzátonyai nemcsak a nyaralni vágyókat, hanem a búvárkodás szerelmeseit is mágnesként vonzzák. A monszunos (novembertől februárig tartó) időszakot kivéve tömegre számíthatunk.

Mount Kinabalu

A Mount Kinabalu 4095 méteres magasságával Borneó legmagasabb hegye. A hegy botanikai és biológiai sokszínűségéről ismert világszerte. Közel 600 féle páfrány, 326 madárfaj és 100 emlős található a Mount Kinibalun és a közvetlen környezetében. A csúcs jó fizikai állapotban könnyen elérhető, hegymászó tudásra és különleges felszerelésre nincs szükség, egyedül hegyi vezetőt szükséges fogadnunk.

Petronas-ikertorony

Ki ne hallott volna a Kuala Lumpurban található toronyházról? A 452 méter magas ikertorony a világ legmagasabb épülete címét őrizte egészen 2003-ig, amikor is átvette tőle a Taipei 101 nevű felhőkarcoló. Nevét az építtető olajtársaságról kapta. Az egész város látképét meghatározó épület 88 emeletes és a 41. és a 42. emelet között, 172 méter magasan egy híd köti össze a két tornyot, mely a nyilvánosság számára is látogatható. Mondanunk sem kell, a kilátás pazar. Mindenképpen érdemes meglátogatni. Keddtől vasárnapig van nyitva, reggel 9-től este 9-ig, az ára kb. 5500 Ft-nak megfelelő maláj ringgit.

Langkawi

Malajzia legismertebb nyaralóhelye, Langkawi, egy 99 szigetből álló szigetvilág az Andamán-tengeren. A Thaifölddel szomszédos szigetcsoport névadója és egyben legnagyobb szigete a Pulau Langkawi, ahol kb. 65.000-en élnek. A hosszú, hófehér tengerpartokkal tagolt és dzsungel borította hegyekkel rendelkező szigetek szépségéhez nem fér kétség, nem véletlen, miért lett Malajzia fő turisztikai célpontja. A legnépszerűbb strandokon éttermek, bárok és kellemes nyaralóközpontok várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Perhentian-szigetek

Malajzia északkeleti részén, a thai határhoz közel található szigetcsoport az ország egyik kötelező látnivalója. Túlzás nélkül állítható, hogy a világ legszebb strandjait találjuk itt, a legolcsóbb szállásokkal ötvözve. A vakítóan fehér homokos, pálmafák által övezett tengerpartok és a tenger türkizkék színe lélegzetelállító. Malajziai nyaralásunk csúcspontja lehet a Perhentian-szigetek meglátogatása.

Orángután Rehabilitációs Központ, Sepilok

Az 1964-ben megnyitott központ az elárvult orángutánoknak nyújt otthon. A fakitermelés, az élőhelyük lecsökkenése és az illegális vadászat következtében ma is számos gyerekorángután kerül be a központba, ahol megtanítják nekik, hogyan legyenek önállóak és idővel szabadon engedik őket. A központ a Kabili-Sepilok erdőben található, ami az egyike a még érintetlen esőerdőknek. Jelenleg kb. 60-80 orángután él itt. Kihagyhatatlan úti cél ez is, ha Malajziában járunk.

Mulu-barlangok

A Mulu-barlangok a GunungMulu Nemzeti Parkban találhatók Borneó szigetén. Számos barlang és karsztforma található itt és ez Malajzia egyik legfőbb turistalátványossága a sok közül. Földünk legnagyobb barlangi terme található itt, a 700 méteres hosszúságához és 396 méteres szélességéhez átlagosan 70 méteres magasság társul. A barlangrendszerben számos állatfaj él, említésre méltóak a ráncoltajkú denevérek, akik több ezres kolóniákban élnek a barlangokban és minden este kirajzanak zsákmányra vadászva.