Kuala Lumpurt, Malajzia fővárosát számos okból keresi fel rengeteg turista. A város lehetőséget ad egy új kultúra, új ételek kipróbálására, valamint építészeti remekművei a kelet és nyugat legjobb stílusait kombinálják. Emellett feltétlenül meg kell említeni a vásárlást is a városban...

Kuala Lumpurt, Malajzia fővárosát számos okból keresi fel rengeteg turista. A város lehetőséget ad egy új kultúra, új ételek kipróbálására, valamint építészeti remekművei a kelet és nyugat legjobb stílusait kombinálják. Emellett feltétlenül meg kell említeni a vásárlást is a városban, hisz a CNN szerint Kuala Lumpur a világ négy legjobb vásárlóparadicsoma közé tartozik. Az év bármely szakában látogatunk el ide, mindig jó időnk lesz, hiszen a trópusi éghajlat az év során nem sokat változik. Összeválogattuk, milyen helyeket érdemes - első rész - felkeresni ebben a különleges városban:

 

Kuala Lumpur-i Madárpark

A békés Lake Garden területén elterülő Madárpark egy öko-turisztikai helyszín, mely több mint 3000 madárnak ad otthont, 200 fajból. A madarak négy zónában vannak elkülönítve. Ezek közül három úgynevezett szabadrepülő övezet, tehát a madarak kedvük szerint repkedhetnek bármerre a természetes élőhelyükhöz hasonló területen. Az itt dolgozók szerint ez a világ legnagyobb szabad repülést biztosító parkja. A negyedik zónában a madarak kalitkákban élnek, mint egy átlagos állatkertben.

Bukit Bintang

A Bukit Bintang a legnépszerűbb turisztikai látványosságok egyike Kuala Lumpurban. Feltehetően azért, mert a turisták szeretnek vásárolni. Bukit Bintang a város vásárló- és szórakoztatóközpontja. Itt az aprócska boltoktól kezdve az óriási üzletekig mindent megtalálhatunk, ahol a termékeket a legkülönfélébb árfekvésben találjuk. Így mindenki megtalálja a maga helyét a vásárlásra. Találunk itt éttermeket, gyorsétkezdét, sőt van egy egész utca, ahol csak kínai ételt lehet venni. Bukit Bintang egész álló nap élettel teli, s talán éjszaka igazán, mikor a turisták pezsgő éjszakai élet után vizslatnak.

Merdeka tér

A Merdeka tér Kuala Lumpur szíve. Sokszor hallhatjuk a Függetlenség tere elnevezést, mivel a maláj zászlót itt lebegtették legelőször, mikor Malajzia elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától 1957-ben. A tér nagy részben egy füves területet jelent, melyet a gyarmati időszakban krikettjátékosok leptek el. A teret körülveszik a város híresebb épületei, mint a Nemzeti Múzeum, vagy a Royal Selangor Club. A Merdeka téren számos közösségi eseményt rendeznek meg, szabadtéri koncerteket, illetve a város körüli maratoni versenyek is innen indulnak és itt érnek véget.

Batu-barlangok

A Batu-barlangok a hinduk egyik szent helye Malajziában. Minden évben hinduk százezrei gyűlnek itt össze, hogy megünnepeljék a Thaipusamot, ahol mindenféle nagy tárgyakat, például korsókat cipelnek, és piercingjeiken kampók lógnak, amikre különböző dolgokat aggatnak fel. Ez náluk egyfajta bűnhődés. Természetesen a barlanghoz vezető 272 lépcsőfok megmászása sem könnyű dolog. A csúcsra feljutva három nagy mészkőbarlangot találunk, illetve néhány kisebbet, ahol hindu műalkotásokat, szobrokat tekinthetünk meg. Érdemes magunkkal vinni némi mogyorót, vagy banánt a majmoknak, melyek fent majd üdvözölni fognak minket.

Petronas-ikertorony

A tériszonyos emberek jól teszik, ha kétszer is meggondolják az idelátogatást, de aki mer, nagyon megéri a fentről nyíló kilátásért felmenni a legtetejére. 170 méter magasan a világ legmagasabban helyet foglaló kétemeletes híd köti össze a két épületet. Maga a torony 452 méter magasra emelkedik a felhők közé. Volt idő, mikor a Petronas-ikertorony kapta a legmagasabb épület címet. A tornyokat 7 éven át építették, de mióta elkészült, Kuala Lumpur egyik legszembetűnőbb látványosságává vált, s éjszaka pedig gyönyörűen kivilágítják.