A Grüner See vagyis szó szerinti fordításban a Zöld-tó Stájerországban, Ausztriában található, közel Tragöß városhoz, Hochschwab hófödte hegyeinek lábánál...

A Grüner See vagyis szó szerinti fordításban a Zöld-tó Stájerországban, Ausztriában található, közel Tragöß városhoz, Hochschwab hófödte hegyeinek lábánál. A tó télen mindössze 1-2 méter mély és a tavat környező terület a megye parkjaként használt.


Ezt a különleges helyet a túrázók nagyon kedvelik. Tavasszal, a hőmérséklet emelkedésével a jég és a hó olvadni kezd és a hegytetőről az alatta lévő medencébe árad. A tó megduzzad, és elnyeli a park teljes területét. Nyáron a tó eléri a maximális mélységet, amely mintegy 12 méter, és állítólag ebben az időszakban a legszebb látvány!


A tó jellegzetes zöld színét -ahogy a nevét is-, a víz alatti fűről és lombokról kapta, és hála a friss elolvad hónak, ez a jéghideg víz kristálytiszta. A tó hőmérséklete meglehetősen hideg 4-8 °C, mégis népszerű a búvárok körében, akik figyelemmel kísérhetik a zöld réteket a tó szélének övezetében, főként júniusban, amikor a víz állása a legmagasabb.


A rét alpesi füvei és virágai teljes virágzása látható a víz alatt. Ezen túl a víz alatti padok, a híd és a sétautak is szép látványt nyújtanak. Júliustól a tó kezd visszahúzódni és a télre a tó eredeti méretűvé válik újra és a park ismét a látogatható a kirándulók számára.