Amikor Európában kitört a második világháború, a bombázások elsődleges célpontjává London vált, az emberek pedig éjszakára lehúzódtak a londoni metróba, hogy elkerüljék az éjszakai bombázásokat...

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK  3*

Egyesült Királyság, Anglia, London
Indulások: 2024.10.30-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos városlátogatás varázstanoncoknak

London minden korosztály számára rengeteg felfedezni valót tartogat. Múzeumok, kiállítások, családbarát programok sokasága várja az ide érkezőket. A nagyobb gyerekek számára a londoni Harry Potter-kötődésű helyszínek töretlen népszerűségnek örvendnek, de rengeteg más kiállítás és előadás is várja a nagyobbakat és kiskamaszokat London nyüzsgő nagyvárosában. Fedezze fel London legvarázslatosabb helyszíneit és népszerű látványosságait!

1. nap: Budapest – London

Elutazás Budapestről Londonba repülőgéppel. Panoráma városnézés Londonban, a legismertebb látnivalók felkeresése egy fotószünettel: a Buckingham Palota, a Westminster apátság, a Westminster palota, az angol parlament épülete, a Big Ben harangnak helyet adó Óratorony, a London Eye, a Trafalgar Square, a Nemzeti Képtár, a Szent Pál-székesegyház, a Tower, a Tower Bridge. A város számos inspirációt és forgatási helyszínt biztosított a Harry Potter regénysorozathoz és az abból készült filmekhez, melyek egy részét a városnézés érint kívülről. Transzfer a szállodába. Szállás Londonban.

2. nap: London

Reggeli után transzfer a Warner Bros. stúdiójába, ahol a Harry Potter filmek forgatási körülményei, egyes díszletei, jelmezei, teremtményei tekinthetők meg, köztük a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola nagyterme, a Tiltott rengeteg, a Roxfort expressz, az Abszol út, Umbridge professzorasszony irodája, Aragog, Csikócsőr és még további varázslatos kulisszatitkokra is fény derül. Az élmények felfedezése egyénileg, vásárlási lehetőség a relikviákat áruló üzletben. Transzfer a szállodába, szabadprogram a nap hátralevő részében.

3. nap: London (Oxford)

Reggeli, majd egész napos szabadprogram. Fakultatív programlehetőség: egész napos kirándulás Oxfordba, amely mintául szolgált a híres varázslóiskola, Roxfort megalkotásában. Séta a kora középkor óta számottevő és elismert oktatási intézmények, bentlakásos college-ok városában. Az angol gótika lépten nyomon tetten érhető Oxfordban: a csúcsos toronysüvegek, tűhegyű kőtornyok, jellegzetes groteszk vízköpőknek (gargoyle-oknak) se szeri se száma. A séta érinti a Christ Church College, a Radcliffe Camera, a Merton College, a Szűz Mária-plébániatemplom, a Trinity College, a Balliol College impozáns épületeit. Belépés a Bodleian Library-ban található a Divinity Schoolba – a Teológiai Fakultásba, melynek gótikus legyezőboltozatával díszített mennyezete a Roxfort gyengélkedőjének jeleneteit is biztosította, itt vették fel a Duke of Humfrey könyvtári részlegben Harry láthatatlanná tevő köpenyben való esti lopakodását is. Visszatérés a szállodába.

4. nap: London – Budapest

A menetrendnek megfelelően transzfer a repülőtérre és hazautazás Budapestre repülővel. Minimum létszám: 20 fő

389 500 Ft/fő-től +
DÉL-ANGLIAI KÖRUTAZÁS A JANE AUSTEN FESZTIVÁL LÁTOGATÁSÁVAL

DÉL-ANGLIAI KÖRUTAZÁS A JANE AUSTEN FESZTIVÁL LÁTOGATÁSÁVAL  3*

Egyesült Királyság, Anglia, London
Indulások: 2024.09.17-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos körutazás a Jane Austen fesztivál látogatásával

Fedezze fel a régens és viktoriánus korszak szépségeit, a regényekből és filmadaptációkból jól ismert helyszíneket, teázzon egy György-korabeli teaszalonban, merüljön el egy különleges fesztivál forgatagában, mely Jane Austen világát eleveníti fel.

1. nap • Budapest – London – Brighton – Salisbury

Kora reggel elutazás repülőgéppel, Londonba. Érkezést követően utazás Brightonba, mely Anglia leghíresebb tengerparti üdülőhelye, melynek fellendülését az egykori régenshercegnek, a későbbi IV. Györgynek köszönhette. A városnézés során a Brunswick tér, a Montpelier negyed, a Palmeira tér, az Adelaide Crescent lakóépület, a Szent András-templom és a King’s Arms pub felkeresése. Látogatás a brightoni királyi pavilonban, mely az indiai és a kínai stílusjegyeket ötvözi építészetében. Egy éjszakai szállás vacsorával és reggelivel Salisbury környékén.

2. nap • Salisbury – Winchester – Chawton – Bath

A Salisbury katedrális felfedezése, ahol a Magna Carta Libertatum négy fennmaradt példánya közül az egyiket őrzik. Később gyalogos városnézés Winchesterben Jane Austen College Street-i lakásának, valamint a Winchesteri székesegyháznak az érintésével. Chawtonban látogatás a Jane Austen házban. Három éjszakai szállás vacsorával és reggelivel Bath környékén.

3. nap • Lacock – Bath

Kirándulás a hangulatos dél-angliai kisvárosban Lacockba, ahol többek között a Downton Abbey és a Büszkeség és balítélet filmeket forgatták. Visszatérés Bath-ba, mely a XVIII – XIX. században vált divatos fürdővárossá. Gyalogos városnézés Bath-ban; látnivalók: a belváros, a Royal Crescent sorház, a Circus köralakú házsor, a The Assembly Rooms, mely a felsőbb osztály társasági életének színtere, divatos központja volt. Részvétel az évente megrendezésre kerülő Jane Austen fesztivál forgatagában. Délután látogatás a Jane Austen kiállítóközpontban és a római fürdőben.

4. nap • Bath – Great Chalfield – Longleat

Látogatás A másik Boleyn lány film forgatási helyszínéül is szolgáló Great Chalfield Manorban, majd az Erzsébet-korabeli építészet remekművében, a Longleat Houseban, mely Bath nyolcadik márkijának otthona volt. Visszatérés Bath-ba. Délutáni tea egy György-korabeli teaszalonban.

5. nap • Bath – London

Utazás Londonba. Panoráma városnézés a régenskorszak történelmi helyszíneit érintve: a Regent’s Park és a Regent’s Street, a Hyde Park, a Rotten Row, a St. James Street kaszinói, a Jermyn Street úriruha-kereskedő üzletei, a Szent Jakab-palota és az Old Bond Street. Séta a Trafalgar téren Nelson admirális szobrának megtekintésével, majd látogatás a Royal Mallnál és az Aspley háznál, a Buckingham Palotánál és a Clarence háznál. Látogatás a Westminsteri apátságban. Egy éjszakai szállás reggelivel Londonban.

6. nap • London – Budapest

A városnézés folytatása, majd a Windsori kastély megtekintése. A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. II. Erzsébet brit királynő itt töltötte gyermekkora egy részét. A kastélyt Hódító Vilmos kezdte el építteteni 1070 körül, majd számos uralkodó bővítette, III: Eduárd alakította át a katonai erődöt gótikus palotává, II. Károly barokk stílusban egészíttette ki, később neoklasszicista stílusjegyeket is kapott. A 45 000 m2 területen elhelyezkedő kastélynak és a hozzá tartozó impozáns kertnek csak egy része látogatható, egyes területek zárva vannak a látogatók előtt, mivel azok a királyi család számára fenntartott részek: a program során az állami lakosztályok és a gótikus Szent György kápolna megtekintésére van lehetőség. A „State Apartments”, azaz az állami lakosztályok termeit a királyi műkincs-gyűjtemény remekei díszítenek – köztük Rembrandt, Rubens, Canaletto festményei, valamint finom gobelinek és porcelánok, szobrok és páncélok. A látogatást követően transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre. Érkezés a késő esti órákban. Minimum létszám: 18 fő

Az utazásra speciális utazási feltétel vonatkozik!

959 500 Ft/fő-től +

Amikor Európában kitört a második világháború, a bombázások elsődleges célpontjává London vált, az emberek pedig éjszakára lehúzódtak a londoni metróba, hogy elkerüljék az éjszakai bombázásokat. Miután ezek a föld alatti helyek egyre zsúfoltabbá váltak a brit kormány úgy döntött, hogy menedékeket hoz létre a föld alatt, melyek megfelelőek a légitámadások átvészelésére. Az ötletük az volt, hogy építenek tíz menedékhelyet, amiket a metróvonalak mentén helyeznek el, egészen közel az állomásokhoz, így a háború végeztével ezeket az ujonnan épült alagutakat beolvasztanák a metróhálózatba. 

A Stockwell óvóhely háborús emléknek dekorálva

 

A menedékhelyek munkálatai 1940 novemberében kezdődtek meg. Minden menedék 5 méter széles és 370 méter hosszú párhuzamos alagutakból állt, melyeket két részre osztottak, így helyet kaptak benne teljesen felszerelt hálófülkék, orvosi szobák, konyhák, és a csatornázást is megoldották. A föld felett minden menedék aknát speciálisan épített, bunkerek védtek, melyek megakadályozták, hogy a bombák közvetlenül elérjék föld alatti célpontjaikat. Minden ilyen épületben felvonókat  és csigalépcsőket helyeztek el amik levezettek az alagútba. 

Eredetileg tíz menedékhelyet hoztak volna létre, ám ezekből végül csak nyolc épült meg, a Belsize Park,  Camden Town,  Goodge Street, Chancery Lane, Stockwell, Clapham North, Clapham Common és a Clapham South metróállomásoknál. A tervezett tízezer fős kapacitásuk is lecsökkent nyolcezer főre. 1942-ben készültek el az óvóhelyek, azonban mikor elérkezett az ideje, hogy megnyissák a lakosok előtt a kormány meghátrált. A legrosszabb bombázások már véget értek, továbbá költséges lenne a menedékhelyek fenntartása, ezzel érveltek. A nyilvánosság egyre növekvő nyomásának ellenére a hatóságok úgy döntöttek nem lehet megnyitni az alagutakat míg a bombázások ismét fel nem erősödnek.  

A repülő bombák érkezése végül arra kényszerítette a kormányt, hogy nyissák meg a rejtekhelyeket, így végül ötöt megnyitottak, a maradék hármat pedig különböző kormányzati felhasználásokra, mint például a katonai csapatoknak tartották fenn. Az alagutakhoz való hozzáférést jegyekkel ellenőrizték, azonban azok nem bizonyultak túl népszerűnek. A mért legnagyobb éjszakai létszám 1944. július 24-én 12.297 fő volt, ami mintegy egyharmada a teljes  lehetséges befogadóképességnek.

Miután a repülő bombáktól való félelem ismét elmúlt a bunkereket bezárták az emberek pedig ismét a metróállomásokba menekültek éjszakára.  Az óvóhelyeket eredeti céljaikra kevesebb mint egy évig használták. A háború után némelyik a hadsereg ideiglenes szálláshelye lett vagy raktárként funkcionált. A Clapham South menedéket a háború utáni nyugat indiai bevándorlók elszállásolására használták, majd 1951-ben Festival Hotel-lett, mely olcsó szállást biztosított a Festival of Britain-re érkezők számára. A Clapham South óvóhely nyitva áll a látogatók számára előre lefoglalt szervezett túrák keretében, melyet a londoni közlekedési múzeum szervez. 

Bejárat a Clapham South menedékhez, mely fölé egy panelház épült. 

Egy forgalmas éjszaka a Clapham South óvóhelyen 1944 júliusában. Az akkor használt feliratok és jelzések még ma is láthatóak. 

Ahol lehetséges volt, a családokat együtt szállásolták el, kihasználva az olyan hálófülkéket ahol az ágyak egymással szemben voltak. A helyi lakosoknak saját hálófülkéjük lehetett az emeleten. 

Ezek a lépcsők vezettek a Clapham Southoz csatlakozó metróállomáshoz. Ezt is úgy építették, hogy később össze lehessen kötni a meglévő vonalakkal, így jöhetett volna létre az Express Nothern Line útvonal, a háború után. Erre azonban nem került sor. 

A Clapham Sout bunker irányítóterme. 

A Clapham South alsóbb szintjén  ma egy földalatti gazdaságot üzemeltetnek.

A Goodge Street állomás alatti menedék bejáratának egyike a kettő közül.