Rio de Janeiro leghíresebb utcája valójában egy lépcsősor, amely a Joaquim Silva és a Pinto Martins utcákat köti össze Lapában és Santa Teresa környékén. Hivatalos neve Manuel Carneiro utca...

Rio de Janeiro leghíresebb utcája valójában egy lépcsősor, amely a Joaquim Silva és a Pinto Martins utcákat köti össze Lapában és Santa Teresa környékén. Hivatalos neve Manuel Carneiro utca, de a legtöbb ember „Selarón-lépcsők” néven ismeri, amely a becenevét a chilei születésű festő, Jorge Selarón után kapta, aki a híres díszítéseket készítette a lépcsősoron, ezzel fejezve ki tiszteletét a brazil nép előtt.

1990-ben Selarón elkezdte felújítani a háza előtt futó romos lépcsőket. Eleinte a szomszédok kigúnyolták a választott színek miatt, mivel a lépcső elemeit kék, zöld és sárga csempével - a brazil zászló színeivel - fedte be.

Ő azonban rendíthetetlen maradt. Az idő múlásával ez a kis mellékes projekt a rögeszméjévé vált. Selarón többnyire az építkezéseken keresgélte az anyagokat, azonban néha kénytelen volt eladni a festményeit, hogy finanszírozza a munkáját. Végül, az egész 125 méter hosszú, 250 lépésből álló lépcsősort több mint 2000 színes csempével fedte be.

Alig fejezte be a lépcsőket, Selarón már folytatta is a munkálatokat, folyamatosan cserélve a csempéket, így ez egy folyamatosan fejlődő műalkotás lett. Ahogy a lépcsősor népszerűsége nőtt, a világ minden tájáról ideutazó látogatók adományként csempéket hoztak, így Selarón elkezdte ezeket is felhasználni. Ma a lépcsőt több mint 60 országból származó csempe díszíti.

Körülbelül 300 páratlan burkolólapot Selarón kézzel festett, melyek terhes afrikai nőt ábrázolnak - ez a festő leghíresebb portréja is egyben, amit állítólag több mint 25.000 példányban adott el 1977 óta.

A Selarón-lépcsők mérföldkőnek számítanak Rio de Janeiróban. Számos nemzetközi magazinban, újságokban, utazással kapcsolatos műsorokban, és dokumentumfilmben szerepelt. Feltűnt olyan reklámokban is, mint az American Express, a Coca-Cola, a Time és a Playboy, csak, hogy néhányat említsünk.

Számos zenei videóban biztosítottak a lépcsők kiváló hátteret. Selarón egyszer azt mondta, hogy „Ez egy őrült és egyedi álom, amely csak a halálommal ér véget". 2013-ban, Jorge Selarónt holtan találták azon a híres lépcsősoron, amelyet húsz éven át épített.