Zürich vonzereje számos utazónak különleges élményt nyújt. A történelem szerelmesei szeretni fogják a magas óratornyokat és a gótikus tornyokat, míg a kultúra szerelmesei élvezhetik a múzeumokat és egyetemeket...

Zürich vonzereje számos utazónak különleges élményt nyújt. A történelem szerelmesei szeretni fogják a magas óratornyokat és a gótikus tornyokat, míg a kultúra szerelmesei élvezhetik a múzeumokat és egyetemeket, amelyek 21 Nobel-díjassal dicsekedhetnek, illetve az érdeklődők elmehetnek több száz divatos klubba és kipróbálhatják a világszínvonalú éttermeket is. Az alábbi lista a legnépszerűbb turisztikai látványosságokat mutatja be Zürichben:

 

 

Operaház

Ez az oszlopos, neoklasszicista épület építészetileg nem a legikonikusabb épülete Zürichnek, de egy hihetetlenül fontos helynek számít az operatörténelemben. Az itt épült eredeti színház volt a fő helyszíne Richard Wagner művei komponálásának Németországból való száműzetése idején. Ez adott otthont egy Csehov opera világ premierjének is. Habár számos építészeti változáson ment keresztül, a mai Operaház a kiemelkedő mellszobraival olyan zeneszerzők előtt tiszteleg, mint Weber, Wagner és Mozart, valamint olyan írók előtt, mint Schiller, Shakespeare és Goethe. Az Operaház - mintegy 1200 ülésével -, továbbra is világszínvonalú helyszínéül szolgál az opera előadásoknak.

Lindenhof

Ennek a kizárólag gyalogosoknak igénybe vehető zöldterületnek Zürich Óváros részében hosszú története van. A park (Hársudvar) a Lindenhof-domb lábánál található, a Limmat folyó partvonala mentén, ahonnan nagyszerű a kilátás. A helyszín egykor otthont adott egy római erődnek és civil gyűlések helyszínének. A külső terét szép, régi kúriák szegélyezik és egyéb épületek is találhatók itt, úgy, mint szabadkőműves páholyok és a Lindenhof-erőd. A hely fontos szerepet tölt be az áprilisban megrendezett Sechseläuten ünnepen, mivel ez a fő bázisa a vendég-kanton évi választása körüli történéseknek.

Zürichi Kunsthaus Múzeum

A múzeum ad otthont az egyik legfontosabb művészeti gyűjteménynek Svájcban, amelyet az évek során a helyi művészeti egyesület gyűjtött össze. A gyűjtemény felöleli az alkotásokat a középkortól a kortárs művészetekig, a hangsúlyt a svájci művészeti alkotások kapják. Az itt látható főbb művek, olyan nagy művészektől származnak, mint Claude Monet, Edward Munch, Picasso és a svájci Alberto Giacometti. A múzeumot Karl Moser és Robert Curjel építészek tervezték, és 1910-ben nyitotta meg kapuit. Különösen figyelemreméltó a múzeum eredeti részében megőrzött, Moser által épített számos belső tér, amelyek mesteri néo-grec stílusban díszítettek.

Nagykatedrális

A Nagykatedrális (Grossmünster) az egyike a zürichi négy fő egyháznak és állítólag Nagy Károly alapította. A legenda arról, hogy azon a helyen alapított egy templomot, ahol a lova Zürich védőszentjének sírja által térdre borult. Ennek a templomnak az ikertornyait tekintik a legfelismerhetőbb mérföldkőnek az összes közül a városban. A templomon több alkalommal végeztek felújításokat az eredeti XII. századi állapota óta. Modern kiegészítéseket kapott a templom, így az ólomüveg díszítés Augusto Giacommetti művész nevéhez kapcsolódik, míg a faragott bronz ajtó Otto Munch nevét fémjelzi. Az egyház továbbra is otthont ad Zürich védőszentjei - Félix és Regula - sírkamráinak, és Nagy Károly tiszteletbeli szobra is megtalálható itt.

Svájci Nemzeti Múzeum

A Svájci Nemzeti Múzeum olyan kiterjedt gyűjteménynek ad otthont, amelyek a svájci kultúra minden aspektusát és a művészetét érintik a kőkorszaktól a mai napig. A múzeum épületét 1898-ban Gustav Gull építette egy francia kastély formájára. A múzeumnak számos egyedi része van, úgy, mint egy fegyverraktár-torony de megtekinthető itt a vallásos liturgikus fafaragásoknak, táblaképeknek, oltároknak nagy gyűjteménye is. A svájci érmék történelmi gyűjteménye a középkorig nyúlik vissza, és egy csodálatos lovagi bemutató és gótikus művészeti gyűjtemény egészíti ki e páratlanul kiváló múzeum kiállításait. A múzeum melletti tóparton lévő megállónál hajókirándulásra lehet indulni Zürichi-tavon, amely az egynapos látogatást követően kiváló pihenés lehet.