Már messziről mesés tájkép tárul elénk, ahogy az apró dombra épült és a tenger felé egy kis földnyelven bekúszó festői Pirant meglátjuk. A város neve a görög pyr (tűz) szóból ered...

Már messziről mesés tájkép tárul elénk, ahogy az apró dombra épült és a tenger felé egy kis földnyelven bekúszó festői Pirant meglátjuk. A város neve a görög pyr (tűz) szóból ered, mely a Punta világítótoronyra utal. Az elmúlt évszázadokban különösen fontos szerep hárult a világítótoronyra, hisz a zord időjárási körülmények között mutatta az utat a Koper felé vitorlázó kereskedelmi hajóknak.


Piran látképét egyértelműen a Szent György-templom uralja, melynek 1609-ből származó harangtornya teljes egészében a velencei Campanilét idézi. A nyolcszög alakú keresztelő kápolna csak később az 1650-es évek körül épült a torony mellé.

A hangulatos utcácskákon önfeledten sétálhatunk, mindig valami kisebb csodába botlunk. A város egyik legszebb része a tágasnak mondható Tartinijev trg, melyet a híres zeneszerző, hegedűművész Giuseppe Tartiniről neveztek el.

A kék minden árnyalatában pompázó tenger csak úgy hívogatja a turistát a fürdésre. A város történelmi „orra” felé sétálva számtalan strandolóval és önkéntes művésszel találkozunk. Nagyszerű ötlet és igazán kreatív a part menti sziklákat vésővel és kalapáccsal „átalakítani”.



Az olasz határ közelsége érezhető: vidám és lezser helyiek köszönnek ránk, a fagylaltok minőségére nem lehet panaszunk, a pizzák és a tengeri finomságok a legjobb olasz éttermeket idézik és végre egy „balkáni” ország, ahol jól készítik az expresszó kávét.


Szlovéniai látogatásunk nem lehet teljes, míg nem ismerkedünk meg az Adriai-tenger partján elterülő kis ékszeres ládikóval. Még a sokat látott utazó is kellemes élményekkel és igazán remek kulináris élményekkel távozhat a városkából.