Ha vadregényes környezetben szeretnénk csónakázni a csendes vizeken, fogadjuk meg Horace Greeley következő szavait: „Menj nyugatra”...

Kanada tavai, különösen Brit Kolumbiában és Albertában, kétség kívül gyönyörűek. Ez persze nem azt jelenti, hogy keleti társaik „csúnyák” lennének, de a nyugati területeken található tavak türkiz vizükkel, melyeket hegycsúcsok vesznek körbe, igazán szemet gyönyörködtetőek. Ha vadregényes környezetben szeretnénk csónakázni a csendes vizeken, fogadjuk meg Horace Greeley következő szavait: „Menj nyugatra”.

 

 

Abraham-tó

Az Abraham-tó Alberta északi részén fekszik, a Saskatchewan folyó legújabb tava. Eredete nem glaciális, jég-kék vize a folyó 1972-es áradásának köszönhető. Télen igen hideg van a Sziklás-hegységben, mégis ez a legalkalmasabb időpont arra, hogy felkeressük, hiszen ilyenkor látványos fagyott jégbuborékok találhatóak meg a tóban. A benne található növények bomlásukkor metánt bocsájtanak ki magukból, mely a felszínhez közeledve buborékot képezve megfagy, ugyanakkor igen tűzveszélyes marad továbbra is, így nem árt elővigyázatosnak lenni a közelükben. 

Emerald-tó

Júliusban kínálkoznak a legjobb alkalmak a tó felkereséséhez, ami a kanadai Sziklás-hegységben, a Yoho Nemzeti Parkban található, és a park legnagyobb tava. A smaragdzöld víz ugyanis ilyenkor a legszebb. Ezt az egyedülálló színt a tóban található por formában jelenlévő mészkő idézi elő. Általában egészen Júniusig be van fagyva a tó vize, így Júliusban érdemes felkeresni, ilyenkor már nincsenek fagyott vízfelületek, a tavat teljes pompájában csodálhatjuk meg. Télen azonban kitűnően alkalmas a sífutásra.

Peyto-tó

A Peyto-tó mély türkizkék vize éles kontrasztot alkot a környező hegyekkel, amely igen látványos mivolta miatt rengeteg fotóst csábít. A tó a Banff Nemzeti Parkban található. Legjobb kilátásunk a Nyugat-Albertában található Icefields Parkwayről nyílik, ezen belül is a Bow Point-ot érdemes keresnünk. A fotósok, akik különböző nézőpontokat keresnek, általában innen, vagy egészen a tó mellől készítik képeiket.

Maligne-tó

Ha a szép környezetben fekvő kanadai tavakat vesszük célpontul, akkor mindenképpen keressük fel a Maligne-tavat. A hosszúkás alakú tó, annak gleccser-kék vize és a hátterében meghúzódó hófödte Sziklás-hegység nagyszerű panorámát nyújt. Az albertai Jasper Nemzeti Park legnagyobb tava 21km hosszú, ezzel a leghosszabb a kanadai Sziklás-hegységben. Kirándulásra és csónakázásra egyaránt kitűnő helyszín.

Louise-tó

A gyönyörű Louise-tó egy szezonális üdülőhely központja. Kanada legszebb tavának címéért méltán versenyzik, hiszen nevét is Viktória királyné lányáról, Lujza brit királyi hercegnőről kapta, nem véletlenül. Vize nagyon hideg, úszásra így csak a bátrabbaknak ajánljuk, azonban gyönyörű túrákat tehetünk nyáron a tó körül, míg télen ugyanitt, kiváló síelési lehetőségek várnak bennünket.

Moraine-tó

Érdemes rengeteg filmmel, vagy nagyméretű memória kártyával érkeznünk a tóhoz, hiszen ha megpillantjuk, egyből megértjük majd, miért a Moraine-tó Kanada legtöbbet fényképezett tava. Megjelenik Kanada pénzein, a Windows bejelentkezési oldalaként, sőt, számtalanszor láthattuk a National Geographic oldalán a nap képeként. Ez a gleccser táplálta tó a Ten Peaks, azaz a „Tíz Csúcs” völgyében található, a Banff Nemzeti Parkban. A háttérben büszkén magasodó hegycsúcsok és a páratlanul kék víz szemet gyönyörködtető kombinációt alkotnak.