Az Aquitaine gyöngyszemeként ismert várost a legutóbbi átalakítások még vonzóbbá tették. A város történelmi központja az eredeti állapotának megfelelően felújításra került, a Garonne folyó partvonala jelenleg kertekkel, parkokkal szegélyezett továbbá szabadtéri kávézókkal…

Nyugodtan kijelenthetjük a bor fővárosa Bordeaux, amely egy mámorító keveréke a XVIII. századi pompának, az első osztályú múzeumoknak, az ősi templomoknak és a vibráló városrészeknek. Az Aquitaine gyöngyszemeként ismert várost a legutóbbi átalakítások még vonzóbbá tették. A város történelmi központja az eredeti állapotának megfelelően felújításra került, a Garonne folyó partvonala jelenleg kertekkel, parkokkal szegélyezett továbbá szabadtéri kávézókkal…

 

 

Pont de Pierre (Kőhíd)

A legrégebbi hídja Bordeaux-nak a Pont de Pierre, amely az 1800-as években épült Bonaparte Napóleon megrendelésére. A híd 17 boltíve a császár nevének 17 betűjét szimbolizálja. Mindegyik ívet megjelölték egy fehér domborművel Napóleon tiszteletére. A Garonne folyó erős áramlatai a hídépítést kihívássá teszik, így a Pont de Pierre volt a város egyetlen hídja 1965-ig, A kőhídról gyönyörű kilátás nyílik a Bordeaux újonnan átalakított rakpartjára.

Porte de la Grosse Cloche (Nagy harang Kapuja)

Bordeaux második megmaradt középkori kapuja a Porte de la Grosse Cloche, amely a "nagy harang" után lett elnevezve, amit 1775-ben állítottak fel a központi tornyában. Egy korábbi, XIII. századi kapu maradványai felett épült, a harangláb csak a XV. században került oda. Oldalról két torony szegélyezi, a harangláb a város egyik legkedveltebb látványossága. Az Armande-Louise-nak elnevezett, óriás harangot minden évben hatszor kondítják meg kiemelt események emlékére, így a Bastille ostroma vagy Európában a Második világháború véget érésének emlékére. Az átjáró épülete egykor börtönként is szolgált, jelenleg túrák vezetik a látogatókat a földalatti börtönbe, amely Hotel du Lion d'Or,-ként ismert, és amelynek neve az oroszlán alakú szélkakasra utal a kapubejárat központi kupoláján.

Musee des Beaux Arts de Bordeaux (Szépművészeti Múzeum)

Művészet szerelmeseit bizonyára lenyűgözi Bordeaux gyönyörű Szépművészeti Múzeuma. A közelmúltban felújított múzeumot 1801-ben alapították, állandó gyűjteménye a két szárnyában található, és amely a XV. század és a XX. század közötti mesterműveket őriz. A múzeum a napóleoni háborúk idején lefoglalt művekkel gazdagodott valamint a kiállított tárgyak között Európa legnagyobb művészeinek munkái találhatóak, így Tiziano és Veronese műveitől Renoir és Rubens alkotásai is megtekinthetőek. A francia és a holland XIX. századi művészet különösen jól képvisel a gyűjteményben. A látogatóknak a szomszédos Beaux-Arts Galéria tematikus kiállításai rövid idő alatt, alapos ismereteket nyújthatnak a múzeum széles körű gyűjteményéről.

Basilica of St. Michael (Szent Mihály Bazilika)

A XV. századi harangtorony - amely „A nyíl” néven is ismert -, a fő látványossága az elbűvölő Szent Mihály Bazilikának. Bordeaux környékén a talaj kiválóan alkalmas lehet szőlő termesztésre, azonban az altalaj elég gyenge ahhoz, hogy támogassa a nehéz szerkezetek építését, így a karcsú 37 emeletes magas tornyot a katedrális mellett építették, nem pedig tetején. A látogatóknak 230 lépcsővel kell megküzdeniük a tetejéig, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. A gótikus templom belsejében megtekinthető a szószék, amelynek díszítése azt ábrázolja, ahogy Szent Mihály megölte a sárkányt. A közelmúltban felújított orgona a Bazilika szintén jelentős momentuma.

Porte Cailhau (Cailhau-kapu)

A Palota téren (Place du Palais) a Garonne folyó partján található a Caulhau-kapu, amely egykor a városba vezető út főbejáratának számított. Műemlékként tervezték VIII. Károly részére, a középkori átjáró nagyjából ugyanúgy néz ki most, mint 1495-ben, amikor épült. Az építmény 10 emelet magas a tornyos csúcsával, a kaput egykor összeépítették a város falaival. A kapu építészeti különlegességnek számít, mert egyaránt tartalmazza a gótikus és reneszánsz építészet jellemzőit is. Egy kiállítás bemutatja, hogy milyen típusú eszközökkel és anyagokkal dolgoztak az építése során.