Az első világháború egyik leghosszabban elnyúló csatája Verdunben játszódott le, Északkelet-Franciaországban. A verduni csata, vagy ahogy gyakran említik fájó szívvel...

Bordeaux és a francia baszkföld

Bordeaux és a francia baszkföld  3*

Franciaország, Közép-Franciaország, Bordeaux
Indulások: 2024.08.30-tól
Időpontok: 4 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: A kategória
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Utazas:

Program 1.nap

Elutazás Budapestről a reggeli órákban, érkezés párizsi átszállással Bordeauxba kora délután. A megérkezést követően városnézés Aquitania régió fővárosában, amely elsősorban világszerte híres borairól ismert, azonban ezen kívül egyetemi város, politikai, gazdasági és egyházi központ, egy csodálatos, nyüzsgő, élettel és bájjal teli nagyváros, amely az UNESCO Világörökségének részévé vált. A történelmi városnegyed és a klasszikus villák egyikei Bordeaux legérdekesebb látnivalóinak, míg fontos helyet foglalnak el a Garonne folyó felett átívelő hidak is. Transzfer a szállásra, bejelentkezés.

2.nap

A reggelit követően elsőként St Emilion, az UNESCO Világörökség listáján is jegyzett festői városába utazunk, amely macskaköves utcácskáival, középkori házaival és a szőlőhegyek ölelésében megbúvó barlangtemplomával elvarázsolja az utazót. Felfedezzük St. Emilion nevezetességeit, a katakombákat, a Trinity Kápolnát és a Hermitage-t (ide kötelező helyet foglalni, ezért ennek függvényében változhat a programok sorrendje), ahol a legenda szerint Emilion is eltöltött 17 évet. Természetesen egy borkóstolás sem maradhat ki, így meglátogatunk egy helyi borászatot. Ezt követően visszatérés Bordeauxba. Szabadidő, ajánljuk a Cité du Vin interaktív bormúzeum felkeresését.

3.nap

Délelőtt indulás, Arcachonba, amelynek környéke az osztriga telepeiről híres. Fakultatív módon utazás kishajóval Cap Ferret-be, ahol megkóstolhatjuk a friss osztrigákat. Innen tovább utazunk, hogy megmászhassuk Európa legmagasabb homokdűnéjét, a Dune de Pilat-t, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk az óceánra és a szárazföldet borító erdőkre. Visszatérés a szállásunkra, szabadidő.

4.nap

Elhagyjuk Aquitánia régiót és kezdetét veszi utazásunk baszkföldre. Útközben városnézés Bayonne-ban, a csokoládé francia fővárosában. Középkori hangulat ide, gótikus katedrális oda, a legfőbb ok Bayonne meglátogatására a csokoládé. Ezt követően utazás Espelette kisvárosába, amely pont annyira és pont arról nevezetes, mint idehaza Kalocsa. A baszk konyha fontos alapanyaga a pirospaprika, amiből Franciaországban a legtöbbet Espelette környékén termesztenek. Lehetőség kóstolásra, akár egy csokoládé készítő műhelyben is, ahol sikeresen összepárosították a csípőspaprika ízét az édes csokoládéval. A késő délutáni órákban érkezünk Biarritz-be, szállás elfoglalása.

5.nap

A reggelit követően közös séta Biarritzban, amely Nizzához és Cannes-hoz hasonlóan Franciaország leghíresebb tengerparti üdülővárosai közé tartozik. A XIX. század második felében III. Napóleon császár és felesége fedezte fel ezt a varázslatos helyet, többször nyaraltak itt, és ennek is köszönhetően lett a város a gazdagok és a hírességek üdülőhelye. Gyönyörű házai, palotái, kaszinója, apró öblökkel, sziklaszirtekkel tagolt tengerpartja sokáig emlékezetes marad a látogatók számára. Délután szabadidő, vásárlási lehetőség.

6.nap

Reggeli, majd egész napos kirándulás Saint Jean de Luzba, séta a kikötő környékén és a híres tengerparti strand mentén. Nagyon hangulatos az óváros sétálóutcája, melynek fő nevezetessége a Keresztelő Szent János-templom. A gyönyörűszép és különleges belső tér díszítésében nagy részt vállaltak a helyi hajóácsok is. Ez a templom volt a helyszíne 1660-ban a Napkirály, XIV. Lajos esküvőjének. Szabadidő, fakultatív ebédelési lehetőség egy Cidrerieben, egy helyi borozóban. Ezt követően fakultatív módon felvonatozunk a La Rhune-hegyre, ahonnan lélegzetelállító kilátásban lesz részünk. Maga a hely a baszk mitológiához kötődik, állítólag boszorkányok találkozási helye volt, ha őket nem is de az itt található dolmeneket meg tudjuk tekinteni. A kora esti órákban térünk vissza szállásunkra.

7.nap

Reggeli majd visszaindulás Bordeauxba, az időjárás függvényében szabadidő a tengerparton vagy Bordeauxben. A délutáni órákban hazautazás Budapestre párizsi átszállással.

 

Belépőjegyek Osztriga kóstolás Cape Ferret lekérés alatt St Emilion Hermitage 15,00 EUR Tudnivalók
  • Utazás időtartama: 7/6 éjszaka
  • Indulási időpontok: IV.28.
  • Utazás: az Air France menetrendszerinti járatával, átszállással
  • Elhelyezés: 3 *-os szállodák, 2 ágyas zuhanyzós szobáiban
  • Ellátás: reggeli
  • Minimum létszám: 20 fő
  • A díj a feladott poggyász árát tartalmazza.
Menetrend Honnan-hova Indulás Érkezés Budapest-Párizs 06:00 08:25 Párizs-Bordeaux 11:50 13:05 Bordeaux-Párizs 17:10 18:55 Párizs-Budapest 20:55 22:55

A menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják

 

 

645 400 Ft/fő-től +

Az első világháború egyik leghosszabban elnyúló csatája Verdunben játszódott le, Északkelet-Franciaországban. A verduni csata, vagy ahogy gyakran említik fájó szívvel, a verduni „vérszivattyú” 300 napon át zajlott, 1916. február 21-től 1916. december 18-ig. E hosszú idő alatt hétszázezer ember halt, illetőleg sebesült meg, vagy tűnt el.

A csata a német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn alattomos tervei alapján kezdődött meg. Verdun stratégiailag nem is volt jelentős a németek számára, viszont a franciákat erős történelmi érzelmek kötötték a helyhez. Verdun környékét 20 nagyobb és 40 kisebb erőd őrizte, melyek Franciaország keleti határát védték évszázadokon át.

Falkenhayn tudta, hogy a franciák nem hagyják, hogy az ellenség kezébe kerüljenek az erődítmények, hiszen az nagy nemzeti megaláztatás lenne a franciák szemében. Falkenhayn arra számított, hogy az utolsó emberig fognak harcolni ezért a kis földért a francia hadak, s ezzel annyi katona veszne oda, hogy a háború állása is megváltozhatna. Az ő célja tehát nem a város bevétele, hanem a lehető legtöbb francia legyilkolása volt, hogy „a francia erők kivérezzenek”.

Az első napon a németek 140.000 katonát küldtek a francia városra. 1200 ágyúval vonultak be, s Verdun környékét szétlőtték. Az elkövetkező 10 hónap alatt körülbelül 65 millió golyó csapódott be a két fél részéről, mellyel nemcsak egymás hadseregét tizedelték, de teljesen tönkretették a vidéket. A kráterek természetesen meghagyták nyomukat.

Egy jelentősebb méretű dombtetőt gyakorlatilag teljesen leborotváltak a lövedékek. A katonák szinte nem is látták az ellenséges csapatokat, minden, amit tapasztalhattak, az ágyútűz volt. Az ágyúgolyók tömege felszaggatta a talajt, s mikor eső jött, sártócsák lepték be Verdun környékét. Az erdők összekuszált fatörmelékké váltak. A talajban felhalmozódott a rengeteg nehézfém, mint az ólom, réz, cink és egyéb mérgező vegyi anyagok, például az arzén vagy az ammónium-perklorát, melyet a robbanó lövedékeknél alkalmaztak.

Csupán a legszívósabb növények maradtak életben. A Spincourt erdőben, közel Verdunhöz, német bunkereket állítottak fel. A németek itt tartották fenn a kórházukat, s titkos postájuk bázisa is ebben az erdőben kapott helyet. Féltucat bunker maradványai még ma is láthatók. Ami a háborút illeti, Falkenhayn nagyon alábecsülte a franciákat.

Őket a győzelem hajtotta mindenáron, hisz számukra ez volt az egyetlen mód, hogy igazolják korábbi áldozatukat. Júliusra a megnövekedett francia ellentámadás komolyabb védekezésre kényszerítette a németeket. Akkorra a háború már olyan hosszú ideje húzódott, hogy a verduni győzelem már a németek számára is hatalmas presztízskérdés lett volna, akárcsak a franciák szemében.

Végül az orosz területeken elbukó déli front, az angol-francia támadás Somme-nál mind gyengítették a Verdunnél lévő német haderőt, hiszen máshol is jelen kellett lenniük. A németek decemberben elveszítették a harcot, aki közülük túlélte, börtönbe került. A verduni kudarc után Falkenhaynt lemondatták.