A Kelburn-kastély Fairlie közelében, mintegy 35 mérföldre, nyugatra Glasgowtól található, a Boyle család otthona a XIII. században történt megépítése óta...

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK  3*

Egyesült Királyság, Anglia, London
Indulások: 2024.10.30-tól
Időpontok: 2 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos városlátogatás varázstanoncoknak

London minden korosztály számára rengeteg felfedezni valót tartogat. Múzeumok, kiállítások, családbarát programok sokasága várja az ide érkezőket. A nagyobb gyerekek számára a londoni Harry Potter-kötődésű helyszínek töretlen népszerűségnek örvendnek, de rengeteg más kiállítás és előadás is várja a nagyobbakat és kiskamaszokat London nyüzsgő nagyvárosában. Fedezze fel London legvarázslatosabb helyszíneit és népszerű látványosságait!

1. nap: Budapest – London

Elutazás Budapestről Londonba repülőgéppel. Panoráma városnézés Londonban, a legismertebb látnivalók felkeresése egy fotószünettel: a Buckingham Palota, a Westminster apátság, a Westminster palota, az angol parlament épülete, a Big Ben harangnak helyet adó Óratorony, a London Eye, a Trafalgar Square, a Nemzeti Képtár, a Szent Pál-székesegyház, a Tower, a Tower Bridge. A város számos inspirációt és forgatási helyszínt biztosított a Harry Potter regénysorozathoz és az abból készült filmekhez, melyek egy részét a városnézés érint kívülről. Transzfer a szállodába. Szállás Londonban.

2. nap: London

Reggeli után transzfer a Warner Bros. stúdiójába, ahol a Harry Potter filmek forgatási körülményei, egyes díszletei, jelmezei, teremtményei tekinthetők meg, köztük a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola nagyterme, a Tiltott rengeteg, a Roxfort expressz, az Abszol út, Umbridge professzorasszony irodája, Aragog, Csikócsőr és még további varázslatos kulisszatitkokra is fény derül. Az élmények felfedezése egyénileg, vásárlási lehetőség a relikviákat áruló üzletben. Transzfer a szállodába, szabadprogram a nap hátralevő részében.

3. nap: London (Oxford)

Reggeli, majd egész napos szabadprogram. Fakultatív programlehetőség: egész napos kirándulás Oxfordba, amely mintául szolgált a híres varázslóiskola, Roxfort megalkotásában. Séta a kora középkor óta számottevő és elismert oktatási intézmények, bentlakásos college-ok városában. Az angol gótika lépten nyomon tetten érhető Oxfordban: a csúcsos toronysüvegek, tűhegyű kőtornyok, jellegzetes groteszk vízköpőknek (gargoyle-oknak) se szeri se száma. A séta érinti a Christ Church College, a Radcliffe Camera, a Merton College, a Szűz Mária-plébániatemplom, a Trinity College, a Balliol College impozáns épületeit. Belépés a Bodleian Library-ban található a Divinity Schoolba – a Teológiai Fakultásba, melynek gótikus legyezőboltozatával díszített mennyezete a Roxfort gyengélkedőjének jeleneteit is biztosította, itt vették fel a Duke of Humfrey könyvtári részlegben Harry láthatatlanná tevő köpenyben való esti lopakodását is. Visszatérés a szállodába.

4. nap: London – Budapest

A menetrendnek megfelelően transzfer a repülőtérre és hazautazás Budapestre repülővel. Minimum létszám: 20 fő

389 500 Ft/fő-től +

Ki mondta, hogy a váraknak szürke vagy barna külsejű, komor kőépületeknek kell lenniük? Glasgow grófjának átalakított vára a legkiemelkedőbb egész Skóciában! A Kelburn-kastély Fairlie közelében, mintegy 35 mérföldre, nyugatra Glasgowtól található, mely a Boyle család otthona a XIII. században történt megépítése óta, így ez a vár az egyik legrégebbi Skóciában, amely folyamatosan ugyanazon család tulajdonában van.

1713-ban, a skót Parlament Glasgow Grófja címet adományozta az akkori tulajdonos David Boyle részére, aki egyike volt azon biztosoknak, akik abban a megállapodásban vettek részt, amely szerződés alapján Nagy-Britannia, Anglia és Skócia egyesülésével létrejött. Azóta a Kelburn-kastély grófok hosszú sorának szolgált otthonául.

2007-ben, a 10. (jelenlegi) Glasgow Grófja, Patrick Robin Archibald Boyle úgy tartotta, hogy szükséges eltávolítani az 1950-es években felhordott vakolatot az épületről, azért, hogy elkerüljék a további, az épület állagában bekövetkezett károkat. Majd a gyermekeinek javaslatára, Patrick Boyle beleegyezett, hogy a cementréteget színesre fessék eltávolítás előtt.

Ennek érdekében négy brazil utcai művészt hívott, hogy kidíszítsék a kastély tornyát, és a falakat egyedi stílusú graffitikkel. A brazil művészek munkái óriási médianyilvánosságot kaptak, így sok turistát vonzott a világ minden tájáról. A Skót Örökségvédelmi Hivatal felel az ország történelmi emlékeinek megőrzéséért, és megállapodtak abban, hogy a projektet kizárólag átmeneti jelleggel engedélyezik.

A művet el kellett volna távolítani három év után, de látva a közönség reakcióját, a gróf fellebbezett a Skót Örökségvédelmi Hivatalnál, azért, hogy a külső változtatásokat véglegesítsék. A hivatal végül is engedélyezett némi mozgásteret, így lehetővé tette, hogy a grafika még néhány évig fennmaradhasson.

2012-ben a hivatal felmérést végzett a kastélyban és felfedezte, hogy a cement súlyosan károsítja az eredeti várfalakat, és sürgette a grófot, hogy távolítsa el a graffitit. A graffitit 2015 nyárig kellett eltávolítani, és a hivatal nem adott több halasztási engedély sem a média sem a kastély tulajdonosai kérésére. A graffitik állapota jelenleg talány.