Portugália fővárosa fantasztikus hangulatot áraszt magából. A mosolygós emberek, a verőfényes napsütés az ódon hangulatú házikók és a szűk sikátorok egyvelege által alkotott város különleges helyet foglal el Európában. A nagy felfedezők korában a kontinens központjaként emlegették, így számos történelmi emléket rejteget Lisszabon...

Portugália fővárosa fantasztikus hangulatot áraszt magából. A mosolygós emberek, a verőfényes napsütés az ódon hangulatú házikók és a szűk sikátorok egyvelege által alkotott város különleges helyet foglal el Európában. A nagy felfedezők korában a kontinens központjaként emlegették, így számos történelmi emléket rejteget Lisszabon. A Tap Portugal légitársaságnak köszönhetően már pár óra alatt Lisszabonban találhatjuk magunkat, hogy a messze földön híres 28-as villamossal fedezzük föl a várost…  

 

Szent Jeromos-kolostor
A mánuel stílus egyik legszebb alkotása a Szent Jeromos-kolostor, mely Lisszabon Belém kerületében található. Az eredeti épületet az 1400-as évek közepén kezdték el építeni, de a ma látható formáját 1601-ben nyerte csak el. Portugália híres felfedezőjének, Vasco da Gama-nak a hamvai is a kolostorban találhatóak. 1983-ban felkerült az Unesco Világörökségek listájára.

Belém-torony
Az 1500-as évek elején építette I. Mánuel portugál király a portugál késő gótika később róla elnevezett stílusában. Mára a város egyik szimbólumává vált a Lisszabon elővárosában (Belém városrészben) magasodó torony. Az erkélyekkel, faragásokkal és a templomosok keresztjeit hordozó címerpajzsokkal dúsan díszített torony pompás látványt nyújt a Tejo folyó partján.

Szent György vár
A város legmagasabban fekvő műemléke fantasztikus kilátást nyújt a környező területekre, az Atlanti-óceánra és a Tejo folyóra. A várba gyalogosan is feljuthatunk, a könnyebb megoldás azonban a várbusz igénybevétele. 1147-ben foglalták vissza a keresztes csapatok az erődöt a móroktól, melyek folyamatosan ostromolták a várost az elkövetkezendő években, de sikeresen ellenálltak a támadásoknak a vár védői. A következő évszázadokban is fontos szerep hárult az erődre. 1910-től Nemzeti Emlékhely lett. A bámulatosan szép panorámáért és egy kis történelmi „időutazásért” érdemes a várba ellátogatnunk.

Museu de Calouste Gulbenkian
A gyűjtemény alapját egy hatalmas magángyűjtemény adja, mely közel 4000 év művészettörténelmét öleli át. Museu de Calouste Gulbenkian-t egy Törökországban született, de örmény származású olajmágnás hagyta a városra. A keleti kézműves tárgyak mellett Rubens, Rembrandt, Renoir és Rodin képei és szobrai is megtalálhatóak. A múzeum egy 1960-ban épített látványos komplexum része, melyben egy festői szépségű park és a Modern Művészetek Múzeuma is helyet kapott.

Szent Rókus-templom
A Szent Rókus dombon épített szerény külsejű templomot a jezsuiták emelték. A város fő nevezetességei közé tartozik, bár a külseje alapján ezt nem gondolnánk. A belső azonban komoly kincseket rejteget. A Szent János-kápolna egy valóságos remekmű, melyet Rómában készítettek és hajón szállították Lisszabonba. A templom falait drágakövekkel és arannyal kirakott mozaikokkal díszítették, hogy ne károsítsák a kápolna díszítését. A csempék nagy része a 16. századból maradt ránk, melyeket a 18. századi nagy földrengés érintetlenül hagyott. Ezt a csodás kis templomot mindenképp érdemes felkeresni, ha a városban járunk.