Törökország nem csak üdülőhelyeiről, hanem ókori építészetéről, háborítatlan, különleges tájairól és barátságos, vendégszerető lakosairól is ismert. Az ország sokszínűsége vitathatatlan...

Törökország nem csak üdülőhelyeiről, hanem ókori építészetéről, háborítatlan, különleges tájairól és barátságos, vendégszerető lakosairól is ismert. Az ország sokszínűsége vitathatatlan, mint ahogyan az is, hogy rengeteg embert vonz a világ minden tájáról. Következő összeállításunkban összegyűjtöttünk párat a török kincses ládikó ékköveiből.

 

Isztambul

A világ egyik legősibb városa a történelem során, az ókori Róma korában először a Bizánci Birodalom majd az Oszmán Birodalom fővárosaként szolgált. Habár időnként ragyogását beárnyékolták a háborúk, ma egyedi pompájában tündököl. Római, bizánci és oszmán paloták, mecsetek, templomok és romok tarkítják szépségét. A Topkapi palota és Hagia Sophia, valamint a Szulejmán-és a Kék mecset egyértelműen kihagyhatatlan állomásai a Törökországban tett kalandozásunknak.

Antalya

A Földközi-tenger partjának legszebb része, a Török Riviéra-ként is ismert Antalya a modern, virágzó város és az ókori történelem keveréke. A hegyekben kirándulva olyan szép természeti csodákat is láthatunk, mint a látványos Düden vagy a Kursunlu vízesések. Ugyanakkor érdemes a várost és a tengerpartot is bebarangolni és élvezni annak kellemes atmoszféráját.

Patara

Valaha Lycia nagy haditengerészeti és kereskedelmi kikötőjének szerepét töltötte be a Xanthos folyó torkolatánál fekvő város. Mára azonban egy közkedvelt kirándulóhely, melyet ugyan egykor egy földrengés pusztított el, mégis rengeteg emléket őriz. A gyönyörű, 12 kilométeres strandját a világ legjobbjai közt tartják számon. Akár a környék bebarangolása, akár a pihentető strandolás mellett döntsünk, biztosan kellemes és felejthetetlen élményekkel térünk majd haza.

Ankara

Egyszerű és mégis szép. Ankara Törökország fővárosa, és Isztambul után az ország második legnagyobb városa, valamint a török kormány központja. Történelmi központja egy sziklás dombon fekszik, 150 méter magasan, a Sakarya folyó mellékfolyójának bal partján. Egy kellemes esti séta a folyóparton vagy a városban garantáltan felejthetetlen élménnyel gazdagít majd bennünket.

Hadrianus temploma

Az ősi és csodálatos templom homlokzatát négy korinthoszi oszlop tartja, gyönyörű boltíve, melyen Tyche, a győzelem istennőjének domborműve látható pedig még a mai napig is jó állapotban van. Bár a faragások másolatok (az eredeti Efezusban van) a minősége és az elrendezése azonban visszarepít bennünket az időben. A templom előtti lábazatokon, melyeken a szobrok állnak, különböző uralkodók neveit olvashatjuk, míg a templom belsejében az ajtó felett egy emberi alak, valószínűleg Medusa látható, akit akantuszlevelek díszítenek.

Alanya

Alanya egy igazi paradicsom, mindent megtalálunk itt, ami a tökéletes pihenéshez kell, a tengert, a napsütést és a homokos tengerpartot. Kirándulásaink kezdéséhez tökéletes kiinduló hely, hiszen egy nagy üdülőközpontként működik, így tiszta, homokos strandokkal, modern szállodákkal és kiváló haléttermekkel rendelkezik. A kikötő mellett húzódó kávézók a turisták és a helyiek kedvelt gyülekezőhelyei. Három kék-zászlós stranddal és számos látnivalóval büszkélkedhet, mint például a Dalmatas barlang, a Régészeti és Néprajzi Múzeum és a Dim Cayi völgy.

Fethiye

A tradicionális török város egy gyönyörű, széles öbölben húzódik meg. Kitűnő lehetőségeket nyújt búvárkodásra és vitorlázásra egyaránt. Hagyományos életmódja kellemes változást jelent azok számára, akik szeretnének a nyüzsgő nagyvárosok rohanó tempójából kicsit kiszakadni egy kellemes, csendes környezetbe. Törökország leghíresebb strandja az Olu Deniz Fethiye-hez közel található, így érdemes ellátogatnunk a nyugodt lagúnához és megmártózni annak hűsítő, türkizkék vízében.

Kappadókia

A lenyűgöző sziklaalakzatok és a híres földalatti város sok turistát vonz. A térségben több száz földalatti épület található, melyek közül a leginkább ismertek a Kaymakli, mely 8 szintes és a Derinkuyu, amely 55 méter mély. Az úgynevezett Peri Bacalari-t, vagyis a „tündéri kémények”-et nem szabad kihagynunk. Lélegzetelállító táj, nyugalom és csend. Törökország egyik legszebb kirándulóhelyét legalább egyszer látnunk kell, egy életre szóló élménnyel gazdagít majd bennünket.

Efezus

A Hadrianus templomának is otthont adó Epheszosz rengeteg más régészeti kinccsel is büszkélkedhet. A turisták körében rendkívül közkedvelt látványossággá vált, hiszen a hatalmas romok és a különlegesen csendes és nyugodt vidék mindenkit egy időutazásra csábít. A történelem során mindig is egy fontos város pozícióját töltötte be, habár mára már csak romok állnak helyén, mégis ha az oszlopok és boltívek között sétálunk, úgy érezhetjük, hogy Efezus minden apró kis darabkája mesél nekünk valamit.

Pamukkale

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy látott "havat" 40 °C-ban. Törökország egyik leglátványosabb természeti csodáját, a Pamukkale-t sokan csak „gyapot kastély”-ként emlegetik. Lenyűgöző fehér teraszai a kalciumban gazdag meleg víznek köszönhetőek, melyeken tavasszal csökken a víz szintje, néhol teljesen hozzáférhetővé téve azokat, így átsétálva a fehér csodákon olyan érzésünk támadhat, mintha a hó ropogna a talpunk alatt.