Gaztelugatxe egy kis sziget a Vizcayai-öbölben, Spanyolország északi partjánál. A sziget csúcsát egy apró X. századi remetelak koronázza, mely nevét Keresztelő Jánosról kapta: ez a San Juan de Gaztelugatxe...

Gaztelugatxe egy kis sziget a Vizcayai-öbölben, Spanyolország északi partjánál. A sziget csúcsát egy apró X. századi remetelak koronázza, mely nevét Keresztelő Jánosról kapta: ez a San Juan de Gaztelugatxe. A vele szomszédos Aketze szigettel védett élőhelyet biztosítanak az állat- és növényvilág számára, mely Bakio városától egészen a Matxixako-fokig tart.

A szigetet egy szűk ösvény köti össze a parttal, melyen egy kétlyukú kőhíd ível át, s azután egy 230 fokos lépcsősor kanyarog fel a remetelakig. Pazar élményt nyújt ezen átgyalogolni!


A sziklák tetején lévő kis templom története a X. században kezdődött, s a templomos lovagok nevéhez fűződik alapítása. 1053-ban Lady Tota Ortiz y Enneko López adományozta Zianno szerzetesnek, akié a San Juan de la Peña kolostor, a középkor egyik legnagyobb befolyással bíró kolostora.

A sziget a partvidék irányításában jelentős stratégiai szerepet játszik. Gaztelugatxe képezte a védőbástyát XI. Alfonz kasztíliai király ellen 1334-ben. A veszélyes támadást egy hónapon át tartó küzdelem során hét hős lovag visszaverte, annak ellenére, hogy egy tapasztalt, jól felszerelt sereggel álltak szemben. A sikertelen ostrom után az uralkodó megalázva vonult vissza. 1593-ban újabb támadás érte a szigetet, ezúttal Francis Drake személyében, kinek a serege teljesen kifosztotta a menedéket, s a remetét pedig a mélybe vetették.


A zűrös történelem után a szigeten ma már nyugalom honol. A sziklás part lélegzetelállító képe, a nyughatatlan tenger zúgása a köveken és a gyönyörű tengeri madarak az, ami idevonzza az embereket. Bakio és Bermeo városához fekszik nagyon közel, így könnyen ellátogathatunk ide. Tavasszal és ősszel érdemes ezt megtenni, hisz nyáron nagy tömeggel találhatjuk szembe magunkat, télen pedig a templom zárva tart.