Mivel már csak pár nap van hátra karácsonyig, itt az ideje, hogy elővarázsoljuk a puttonyból a karácsonyi hangulatot. Természetesen már Spanyolországban is javában készülődnek az ünnepre, ami remek alkalmat jelent számunkra egy kis kíváncsiskodásra...

Mivel már csak pár nap van hátra karácsonyig, itt az ideje, hogy elővarázsoljuk a puttonyból a karácsonyi hangulatot. Természetesen már Spanyolországban is javában készülődnek az ünnepre, ami remek alkalmat jelent számunkra egy kis kíváncsiskodásra.
A spanyolok szeretik megadni a módját a dolgoknak, és ez a karácsony esetében is így van. Mivel a vallásosság még mindig erősen meghatározza a spanyol társadalmat, a karácsony kiemelt szerepet tölt be az ünnepek között. Persze csakúgy, mint nálunk, az ottani karácsonyt sem kizárólag a vallásosság jellemzi, hiszen mindenhol eltérőek lehetnek a szokások. Az ünnep sokszínűsége pedig különösen fontos Spanyolországban, miután minden régiónak megvannak a saját tradíciói. Ilyenek például az északi tartományok mitológiai figurái, akik –csakúgy, mint a Mikulás - ajándékot hoznak a gyerekeknek. A galíciai Apalpador, a kantábriai Esteru és a baszk Olentzero mind olyan jóságos teremtmények, akik a helyi népi kultúra évszázados alakjaiként örömet szereznek a gyermekeknek.

- A kantábriai Esteru
Éppen emiatt a sokszínűség miatt Spanyolországban a karácsonyi szokások nagyon eltérhetnek a különböző régiókban. Ha már a gyermekek megajándékozásánál tartunk, tudnunk kell azt is, hogy a spanyol lurkók nagy részének egészen vízkeresztig, azaz január hatodikáig kell várnia az ajándékok megérkezésére. Spanyolországban ugyanis a Háromkirályok (Los Reyes Magos) hoznak ajándékot a gyerekeknek. A szenteste (Nochebuena) családi körben, fenyő állítással és vacsorával telik, ami után a spanyolok a kakas miséjére (Misa de Gallo), azaz az éjféli misére mennek, amint az nálunk is szokás. 

De tegyük a szívünkre a kezünket, a karácsony egy kicsit (?) az ételekről, a közösen elfogyasztott ebédekről és vacsorákról is szól. A spanyolok pedig szeretnek és tudnak is enni, úgyhogy az ünnepi asztalra arrafelé is válogatott finomságok kerülnek. A menü ismét régiónként eltérő lehet, hiszen a nagy halászati hagyományokkal rendelkező tartományokban, például Galíciában előfordulnak a karácsonyi halételek, míg másutt inkább a bárány és a pulyka foglalja el a terített asztal közepét. Ha pedig még marad hely, az édességek és aprósütemények végeláthatatlan sora várja az édesszájú spanyolokat. A "bejgli-pozíció" kétségtelenül a turrón nevű, mandulás édességet illeti, ami kissé - az egyébként szintén hagyományos - marcipánra hasonlít. Persze ez még csak a kezdet, hiszen a mandula levestől a Háromkirályok kuglófjáig nagy ám a választék.

- A turrón
A karácsonyi szokások között is nagy különbségek vannak, de most nem a regionális dolgokra gondolunk kivételesen. A hagyományos karácsonyi dalok (villancicos) és a betlehemezés mellett Spanyolországban hatalmas népszerűségnek örvend a lottózás is. A spanyolok egyébként is szerencsejáték fanatikusok, a karácsonyi lottó (Lotería de Navidad) pedig túlzás nélkül őrületbe kergeti őket. Mindenki lottózik, és mindenki szeretné megnyerni a karácsonyi fődíjat (El Gordo), vagy legalább a több mint 15 000 (!) nyerőszám valamelyikét a sajátjának tudni. A Gordo - spanyolul annyit tesz: Kövér - idén nem kevesebb, mint 2 milliárd euró, és ha az ember úgy számol, hogy legalább a 15 000 nyerő szelvénybe neki is jó esélye van bekerülni, könnyen érthetővé válik a spanyolok hatalmas játékkedve.

- a karácsonyi lottó, Lotería de Navidad

 

További érdekes írások Spanyolországgal kapcsolatban, a KultúrTapas oldalán