Namib-sivatag északkeleti sarkában, Garub környékén a gyér növényzetű síkságok nem számítanak paradicsomnak! A föld kopár, az éghajlat száraz és forró, a növényzet kevés és ritka. Mégis, az évtizedek során a vadon élő lovak egy csoportjának sikerült alkalmazkodni ezekhez a mostoha körülményekhez...

Namib-sivatag északkeleti sarkában, Garub környékén a gyér növényzetű síkságok nem számítanak paradicsomnak! A föld kopár, az éghajlat száraz és forró, a növényzet kevés és ritka. Mégis, az évtizedek során a vadon élő lovak egy csoportjának sikerült alkalmazkodni ezekhez a mostoha körülményekhez, és ez a hely vált az otthonukká. Körülbelül 90 és 150 között van a számuk ezeknek a vadlovaknak, amelyek az egyik legelszigeteltebb ló populációnak számítanak a világon, és emellett az egyetlen afrikai vadlóállománynak.

Számos elmélet létezik arról, hogy hogyan is kerülhettek ezek a lovak ennyire valószínűtlennek tűnő helyre. Az egyik elgondolkodtató elmélet szerint, ezek a lovas katonák lovainak leszármazottai, amelyeket a német csapatok hoztak magukkal Délnyugat-Afrika megszállása során. Az első világháború idején ezek a lovak egy része elmenekülhetett, vagy a sivatagban elengedték őket, vagy hátra maradtak, amikor a csapatok 1915-ben elhagyták a térséget. Végül a lovak a Garub-síkságon összegyűltek egy fúrt lyuk körül, amelyet a közeli vasútállomány gőzmozdonyainak vízellátása miatt ástak.

A fúrás körül kialakult egy itatóhely, így Garub a vadlovak fő élőhelyévé vált. Egy másik tényező, amely segíthetett a lovak túlélésében a Kolmanskop környékén, Lüderitz kikötőváros közelében felfedezett gyémánt volt 1908-ban. A felfedezést követően, a német telepesek hamar lezárták a területet, és egy 350 négyzetkilométeres területet hoztak létre, amely Sperrgebiet néven vált ismertté. A Garub Sperrgebiet területén belül található. Sperrgebietbe-be senki sem mehetett be, így a szabályok (amelyek a vadászokat és a „lófogókat” távolt tartotta távol) lehetővé tették a lovak számára, hogy emberi interakciótól mentes környezetben élhessenek. A következő száz évben a természetes szelekció folyamata során váltak egy olyan sajátos fajtává váltak, amely ellenáll az aszálynak és alkalmazkodik a magas hőmérséklethez. Nyáron, a negyven fokos hőmérséklet esetén a Namib sivatagi lovak víz nélkül akár 30 órát keresztül is tudnak menetelni.

Télen még hosszabb ideig is tarthat ez, akár 72 órán át. A táplálékként a lovak sivatagi füvet fogyasztanak, és a gyenge étrendjüket a saját trágyájukkal egészítik ki. Meglepő módon a lótrágya jó táplálékforrás, amely majdnem háromszor több zsírt tartalmaz, mint a terület száraz, gyér fűje és majdnem kétszer annyi fehérjét. De egy kiadós eső után, amikor a fű bőséges lesz, a táplálkozás kevésbé stresszes a lovak számára.

Ezekben a gondtalanabb időszakokban a lovak éjszaka táplálkoznak, és a vízfolyás közelében maradnak, és egész nap isznak. Számuk is jelentősen emelkedik ezekben az időszakokban. 1977-ben, amikor a bányaipari vállalat dízelmozdonyokkal váltotta fel a gőzgépeket, és a víz szivattyúzása megállt, sok ló a kiszáradás miatt elpusztult. Aztán egy munkavállaló petíciót nyújtott be a bányászati cégnek, annak érdekében, hogy biztosítson vízellátást a lovak számára, és a „De Beers” (gyémánttermelő vállalat) néhány tároló tartályt és egy vizes vályút telepített a helyszínre a lovaknak. Ma a Garub-fúrólyukat kifejezetten a lovak számára tartják fenn.