Philadelphia régi városrészében - a Delaware-folyó közelében, az Interstate-95 mellett található egy történelmi, kövezett kis utca, melyen 32 ház sorakozik, melyeket György korabeli...

Philadelphia régi városrészében - a Delaware-folyó közelében, az Interstate 95 mellett található egy történelmi, kövezett kis utca, melyen 32 ház sorakozik, melyeket György korabeli és Szövetségi stílusban építettek. Ezek a házak a régimódi virágládáikkal, redőnyeikkel és flamand kötésű téglafalaikkal például szolgálnak arra, milyen volt Philadelphia a XVIII. század elején.

Elfreth's Alley nevét Jeremiás Elfreth-ről kapta, - aki patkolókovács és földspekulátor volt-és egykor megépítette majd kiadta az utca otthonait.  Gyakran vették bérbe ezen otthonokat kézművesek, mint például hajóácsok, ezüst és kovácsoltvas készítők, üvegfúvók, cipészek, kocsi-építők és ácsok. Ezek az emberek a gyarmati Philadelphia fontos részét képezték.

Az Elfreth's Alley eredetileg nem szerepelt William Penn Philadelphia átépítéséről szóló tervrajzában. Penn inkább olyan Philadelphiát akart építeni, mint egy angol vidéki város: széles utcákkal, kertekkel és gyümölcsösökkel. De a Delaware-folyó közelében fekvő föld iránti kereslet eltörölte Penn idillikus, vidéki városról szőtt álmát. A város lakosai, akik többnyire kereskedők és kézművesek voltak, a Delaware-folyó köré tömörültek, közel a kikötőkhöz, ahová az áruk és anyagok érkeztek. Annak érdekében, hogy enyhítsék a terület zsúfoltságát és megkönnyítsék a folyóhoz való hozzáférést, két földtulajdonos, Arthur Wells és John Gilbert egyesítették az ingatlanokat az első és a második utca között, és megnyitották az Elfreth's Alley-t.

A XVIII. században az Elfreth's Alley-ben élő cipőkészítők, szekrénygyártók, szabók - és mások is-, a házukból folytatták üzleti tevékenységüket. Az általuk lakott házak két – négy emeletesek voltak, és a lakók gyakran használták az első emeleten lévő utcai szobákat munkahelyként és üzletként, míg a konyha és a felső szintek a család magánteréül szolgáltak. A XIX. század végén és a XX. század elején az Ipari Forradalom átalakította ezt a kis utcát és a környező környéket.

Az első nagy változást egy kályha gyár jelentette, amely 1868-ban vált egy sor lakóház helyszínéül. Végül, gyárak létesültek az Elfreth's Alley körül is.  Az évek során Írországból, Olaszországból és később Oroszországból érkező bevándorlók gyűltek ide, kihasználva a környék gyári munkás keresletének lehetőségeit. Az évtizedek során Elfreth's Alley elvesztette fontosságát, és a házak elhanyagolttá váltak.  

Az 1930-as években megalapították az Elfreth's Alley Egyesületet, és pénzt gyűjtöttek a házak megvásárlására és helyreállítására. Az EAA segített megmenteni az utcát a pusztulástól és nyomást gyakorolt a városra, hogy visszaállítsa az utca egykori nevét: Elfreth's Alley. (Évekkel korábban a Cherry Street 100 háztömbje közé sorolták egy utcai név-egyszerűsítési program részeként.) Ma, az Elfreth's Alley a „nemzet legrégebbi lakótelepje" néven nemzeti történelmi emléknek számít.