Las Vegas: „a világ szórakoztató központja”, „a város, mely sosem alszik”… - ugye ismerősen csengenek e szavak? De ha szeretnénk egy kis pihenőt a szerencsejátékok forgatagából...

Las Vegas: „a világ szórakoztató központja”, „a város, mely sosem alszik”… - ugye ismerősen csengenek e szavak? De ha szeretnénk egy kis pihenőt a szerencsejátékok forgatagából, a városon kívül is rengeteg lehetőséget találhatunk. Az alábbi kirándulások egy kis változatosságot kínálnak a „Bűnös Városban” eltöltött vakációnkhoz. A helyszínek többsége könnyen és viszonylag olcsón megközelíthető, az utazási időt pedig garantáltan megérik.

 

Zion Nemzeti Park

A Zion Nemzeti Park két és fél órányi útra található Vegastól. A springdale-i nemzeti park lenyűgöző tájakat rejt magában, sok turista órákig képes a távolba meredni, és gyönyörködni a természet adta csodákban. A park színkavalkádjáról ismert: a fehér, vörös, rózsaszín sziklák, fenyvesek zöldjével és a vadvirágok pompás színeivel tarkítva mindig feledhetetlen élményt nyújtanak. Ha pedig túrázni szeretnénk, érdemes felkeresni a sivatagos részeket, a tavacskákat, és a gyönyörű vízeséseket is.

Bonnie Springs Farm

A vegasi turistáknak, akik gyermekeikkel egy szórakoztató kiránduláson szeretnének részt venni, feltétlenül el kell látogatniuk a Bonnie Springs Farmra, e 46 hektáros területre, mindössze 30 percre a várostól. A farm vadnyugati stílusban van berendezve, s a család minden tagja megtalálhatja a neki való szórakozást. Van itt egy szép állatkert, vasút, múzeumok, és persze lovaglási lehetőségek is kínálkoznak. A város kapui szerdától vasárnapig nyitva állnak, revolverharcok és különféle műsorok szórakoztatják a nézőket. A sok vadnyugati csábítás mellett Bonnie Springs modern szórakozási lehetőségekkel is szolgálhat, legyen az karaoke vagy vasárnapi futballmeccsnézés. Az istállók mindennap nyitva tartanak, hogy a gyerekek kipróbálhassák a pónilovaglást. Az állatkert rengeteg fajnak ad otthont, farkasokat, kanadai hiúzokat, és sok más különleges állatot tekinthetünk meg.

Mead-tó

Las Vegastól mindössze 30-45 percre találhatjuk a Mead-tavat, a világ 16. legnagyobb mesterséges tavát. A Mead-tavi Nemzeti Rekreációs Övezet a tökéletes hely arra, hogy élvezzük a napsütést, s este pedig nap barnította bőrrel térjünk vissza Vegasba, egy egész éjszakás szórakozásra. Az aktív egyének rengeteg sportágban próbálhatják ki magukat, legyen az úszás, csónakázás, jet-skizés, vagy éppen egy könnyű túra. Találhatunk árnyékos helyeket is egy kis piknikezésre, és természetesen számos strand áll rendelkezésünkre a majdnem 1000 km hosszú partszakaszon. Emellett sok érdekességre is felfigyelhetünk: joshua-fák, kanadai vadjuhok vesznek bennünket körbe, valamint gyönyörű vörös homokkő sziklák adják a táj jellegzetességét. Ez mind a tó igen különleges elhelyezkedésének köszönhető, ahol a Great Basin, a Mojave-, és a Sonora-sivatag ökoszisztémája találkozik.

Fire State Park

Vegastól körülbelül egyórányira helyezkedik el Nevada állam legrégibb parkja, s a Mead-tótól csupán 10 km-re fekszik. Nevét a tűzpiros homokköveiről kapta, noha sok más érdekes sziklaképződmény is formálja a vidéket. Lenyűgöző tájai a fényképészek, túrázók és természetimádók kedvencei közé tartoznak. Csodás történelmi helyszíneket is felfedezhetünk, ahol kosárfonó emberek és a pueblo indiánok is megfordultak, sőt érdekes barlangrajzokat is megtekinthetünk a park néhány részén. Mindezekhez ösvények vezetnek, s néhol lehetőségünk nyílik a piknikezésre is.

Death Valley

A Death Valley, azaz a Halál-völgy Nemzeti Park két-háromórányi autóútra fekszik Las Vegastól, de az utazást rövidíthetjük, ha repülővel megyünk, hisz így csak 40 perc. Mégis érdemes autóval menni, ha szeretnénk gyönyörködni a tájban, ekkor válasszuk a 160-as utat! Annak ellenére, hogy ez Észak-Amerika legszárazabb területe, igen változatos tájakat találhatunk, nagy síkságokat, völgyeket, melyek egyszerűen gyönyörűek. A látogatóközpontban vezetett túrákra jelentkezhetünk, ilyen például az őslénytani túra, melyet bizonyára minden dinórajongó kedvelni fog. A központ természetesen nagyon jó hely felfedezőkörutunk kezdetéhez, de mindenképpen kell időt szentelnünk Scotty kastélyának megtekintésére a Grapevine Canyonban, mely a központtól 90 percre helyezkedik el.

Vörös szikla kanyon

Ha egy jó, hosszú túrára, vagy csak egy rövid kirándulásra vágyunk a természet lágy ölén, a Vörös szikla kanyon kellemes kikapcsolódást ígér távol Vegas fényeitől. A parkban 19 ösvény közül választhatunk, a könnyűektől egészen a kihívást jelentő terepekig, melyek mindegyike növények ezreit és lenyűgöző vadvilágot tár elénk. A turisták körében a teknősök és az érdekes sziklaképződmények a favorit. Emellett a 21 km hosszú úton történő élményautózás is népszerű. Az év bármely napján is érkezünk a kanyonba, mindig más és más eseményeknek lehetünk szemtanúi. A vezetett túrák, madárlesek és rajzprojektek minden évben megrendezésre kerülnek.

Hoover-gát

Naponta körülbelül háromezer ember utazik a Hoover-gáthoz. A 221 méter magas, hatalmas ívelt gát egy építészeti csoda, melyet az árvízszabályozás, elektromos energiatermelés és öntözővíz szerzése végett építettek. Az idelátogatók bejárhatják a Hoover-gátat, s megnézhetnek egy kisfilmet a gát történetéről, illetve interaktív kiállítás is várja őket. Csodás kilátás nyílik a gátra, a Mead-tóra, a Fekete Kanyonra és a Colorado folyóra. Az erőműbe is kaphatunk betekintést viszonylag olcsó belépőjegyért. A Hoover-gát csupán 56 kilométerre helyezkedik el Vegastól délre, Boulder City-ben.

Grand Canyon

A Grand Canyont okkal sorolhatjuk a világ legszebb természeti csodái közé. Évente emberek milliói látogatnak el ide, s töltenek el itt egy nagyszerű napot. Las Vegasból érkezhetünk autóval, de akár helikopterrel is. Két főbb út vezet ide: A West Rim egy bennszülött amerikai rezervátumon keresztül, illetve a South Rim, melyet az USA kormánya tart fenn. Az utóbbi hosszabb, öt órát vesz igénybe, ha nincs nagy forgalom. A West Rim néhány szakasza földútból áll, mely sok járművet lelassíthat, de az elképesztő tájak ezt feledtetik velünk, s összességében az út rövidebb. S ha még van valami, amiért érdemes ezt az utat választani, az a Skywalk. Végigsétálhatunk egy patkóalakú hídon, mely a Grand Canyon nyugati része fölé nyúlik ki, s valóban olyan élményt nyújt, mintha az égben sétálnánk, hisz a padlója üvegből van. Persze, ha helikopterrel érkezünk, az tart a legrövidebb ideig, és olyan látványt tár elénk, amit a földről nem tapasztalhatunk. Azonban bármelyik utat választjuk, mindegyiknek megvan a saját gyönyöre, s egy életre szóló élményként marad majd meg bennünk, hogy láthattuk a Grand Canyont.