Az Égei-tengerbe benyúló görög félszigeten található az Athosz-hegy, mely a Föld egyik legrégebbi még fennmaradt szerzetes közösségének otthona. A hegy már ősidők óta lakott...

Az Égei-tengerbe benyúló görög félszigeten található az Athosz-hegy, mely a Föld egyik legrégebbi még fennmaradt szerzetes közösségének otthona.

A hegy már ősidők óta lakott, közel 1800 éven keresztül éltek itt szerzetesek. Mostanra mintegy 20 kolostor található a hegyen, melyekben közel 2000 szerzetes él elszigetelve a világ többi részétől. A legtöbben együtt élnek a kolostorokban és megosztják egymás között a munkákat, mint például a zöldségtermesztést, a borkészítést, a halászást, a fafaragást, a szabást és így tovább.

Mások azonban úgy döntöttek, hogy kis kunyhókban élnek, teljes elszigeteltségben. A leginkább elszigetelt kunyhók az Athosz-hegy déli oldalán, vagy, ahogy a helyiek ismerik a Karoulia régióban találhatóak. A meredek hegyoldalra a saját kezük által épített aprócska kis kabinok látszólag bizonytalanul lógnak a sziklafal szélén, melyet közel száz méterrel lejjebb hatalmas hullámok csapkodnak.

Elérhetetlenségüket mutatja, hogy a legfontosabb dolgokat, mint például a tűzifa vagy az élelmiszerek, kötelekre függesztett kosarakban juttatják el a kunyhókig. A régi időkben a remeték kötelek, láncok és rögtönzött csigák segítségével közlekedtek, ma már a sziklákra rögzített létrák segítségével jutnak fel kunyhóikba. Azonban néhány szerzetes, különösen a leggyengébbek, már évtizedek óta nem hagyták el lakhelyeiket.