Santa Cruz del Islote egy apró korall-sziget, és az egyik legkisebb szigetcsoport San Bernardo partjainál Kolumbiában. Ez a 2,4 hektáros nagyságú sziget mégis 1200 főnek ad otthont, amelynek...

Santa Cruz del Islote egy apró korall-sziget, és az egyik legkisebb szigetcsoport San Bernardo partjainál Kolumbiában. Ez a 2,4 hektáros nagyságú sziget mégis 1200 főnek ad otthont, amelynek a népsűrűsége négyszerese Manhattan népsűrüségének.De Santa Cruz del Islote nem Manhattan! Nincs folyóvíz vagy a csatornahálózat. Az elektromos áram mindössze napi öt órán keresztül működik egy generátorról, és friss vizet a kolumbiai haditengerészet háromhetente egyszer szolgáltat.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért is élnek az emberek itt?A legenda szerint, mintegy 150 évvel ezelőtt, egy csoport halász Baru tengerparti várostól, mintegy 50 km-re, új vizeket keresett halászatra, amikor belebotlottak ebbe a kis korallszigetbe, amely alacsonyan fekszik a vízen.

Mivel már túl késő volt a visszatéréshez, a halászok úgy döntöttek, hogy tábort alakítanak ki a szigeten éjszakára és kellemesen meglepődtek, hogy a szigeten nem voltak szúnyogok, ami ritkaságnak számított a környéken.  A történet szerint, a halászok olyan nyugodtan aludtak éjszaka, hogy emiatt úgy döntöttek később, hogy ott maradnak. Ma 90 ház, két üzlet, egy étterem, egy diszkó és egy iskola található a körülbelül másfél futballpálya méretű szigeten. Ez a legsűrűbben lakott sziget a földön. A terek annyira korlátozottak hogy sok építmény kinyúlik a vízre, és mesterséges eszközökkel vannak megtámasztva.  Néhány többemeletes építmény enyhítette volna a zsúfoltságot, de itt minden háznak külön története van. Az egyetlen beépítetlen terület egy fél teniszpályányi udvar, amely gyakran víz alá kerül a dagály miatt. A legtöbb szigetlakó, halász vagy a környező szigeteken lévő szállodák és üdülők alkalmazottja.

Hosszú ideig, a halászat volt az egyetlen megélhetési forrás, de az utóbbi években a halállományok apadtak, amely arra kényszerítette a helyi férfiakat, hogy máshol találjanak munkát. Most a gazdaság alapját főként a turizmus jelenti. A közelben lévő Mucura szigeten egy felső kategóriás üdülőhely található, amely horgász-lehetőségeket, búvárkodást vagy a búvár kalandokat kínál a turisták számára.

Santa Cruz lakosainak jelentős száma dolgozik itt. Mások különböző dolgokat - kagylókat, kézműves termékeket vagy helyi élelmiszereket - kínálnak a turistáknak. A nehézségek ellenére a helyiek szerint nyugodt és békés az élet a szigeten. Nincs erőszak vagy bűncselekmény, emiatt az ajtók sosincsenek bezárva és az iskolai tanárok szerint még a gyerekek is engedelmesek és fegyelmezettek.A generátor este hét és tizenegy óra között működik kizárólag a szigeten. Ebben az időben lehet megtekinteni a szappanoperákat a tévében.

A nagy futball játékok idején, az emberek egyesítve az erőforrásaikat, együtt mennek el benzint vásárolni a generátorhoz, hogy meg tudják nézni a meccset a televízióban.Juvenal Julio szerint - aki egy 66 éves búvároktató, és az egyik alapító dédunokája - Santa Cruz del Islote korallsziget egy igazi paradicsom! „Itt fogom leélni az életem hátralévő napjait.  Ez egy pazar élet!” - nyilatkozta. Mint ahogy a sziget többi ezerkétszáz lakosa is, Julio is úgy gondolja, hogy csak halálával hagyja el a szigetet, ugyanis ezen a kis szigeten nincs temető.