Thaiföldön, Krabi északkeleti részén található a Tigris Barlang buddhista templom, mely az egyik legszentebb buddhista helyszín a tartományban. A templom jól ismert a barlangban található tigrismancs lenyomatokról...

Thaiföldön, Krabi északkeleti részén található a Tigris Barlang buddhista templom, mely az egyik legszentebb buddhista helyszín a tartományban. A templom jól ismert a barlangban található tigrismancs lenyomatokról, magas Buddha szobrairól és a csúcsához vezető hihetetlenül magas lépcsősoráról.

A templom alapítása 1957-re tehető vissza, amikor egy Vipassana szerzetes, Jumnean Seelasettho meditálni ment a barlangba. Meditációja közben szemtanúja lett annak, hogy tigrisek bolyonganak a barlangban. Egy másik legenda szerint egy hatalmas tigris lakott a barlangban. Innen ered az elnevezés (Wat Tham Suea), hiszen a falakon tigrismancsok láthatóak.  

A templomban láthatunk emberi csontvázakat és díszített koponyákat is. A Tham Sua templom egy thaiföldi buddhista meditációs központként funkcionál, és egyben történelmi és régészeti szempontból is igen értékes helyszín. Számtalan emléket őriznek falai között, mint például a kőeszközök, az agyagedények vagy az öntött Buddha lábnyomok.

A templom csúcsához 1260 lépcső vezet fel (bár 1237 a kiírás szerint), némelyik több mint 30 centiméter magas. A lépcsők 278 méter magasra vezetnek fel, a szerzetesek barlangja pedig 184 méter magasan helyezkedik el. A templomkertben és az alsóbb lépcsőknél majmok mászkálnak szabadon, velük jobb vigyázni, azonban ha nem bántjuk, és kerüljük őket, nem eshet bajunk.

A hegy tetején található a hatalmas arany Buddha szobor, mely messziről is jól láthatóan koronázza meg a hegytetőt. A fárasztó felfelé vezető utazásunk után méltó jutalomban részesülünk, ugyanis a szemünk elé táruló látkép lélegzetelállítóan gyönyörű.