A Cat Ba sziget a Halong-öböl 367 tagból álló szigetcsoportjának legnagyobb szigete, továbbá az egyetlen, melyen egy nagyobb település található. Míg a legtöbb sziget lakatlan és csak hatalmas függőleges sziklákból áll...

A Cat Ba sziget a Halong-öböl 367 tagból álló szigetcsoportjának legnagyobb szigete, továbbá az egyetlen, melyen egy nagyobb település található. Míg a legtöbb sziget lakatlan és csak hatalmas függőleges sziklákból áll, addig a Cat Ba szigeten halászfalvakat találhatunk, illetve egy gyorsan fejlődő várost is.

Néhány termékeny területtel rendelkezik ugyan a sziget, de ezektől eltekintve a terep túl sziklás, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan. Így a lakosság nagy része vagy a halászatra vagy a turizmusra kénytelen alapozni megélhetését. Nagyjából 13.000 lakos él a szigeten és 4000-ren élnek az úszó halászfalvakban. A lakosság nagy része azonban a városban lakik, mely a sziget déli csúcsánál található, és kereskedelmi központként funkcionál 1997 óta.

Cat Ba Town gyorsan fejlődött, majd vált a sziget és a Ha Long-öböl turisztikai központjává. Az élet azonban itt sem könnyű. Sokan kivonultak a városból és csatlakoztak az úszó hajókon élő emberekhez még az 1970-es és 80-as években. Bár a sziget sokat veszített halászflottájából, a tengerentúli vietnamiak nagy mennyiségű pénzt küldtek a szigetre rokonaiknak, ezzel is fokozva a sziget fellendülését. A sziget csaknem felét, mintegy 354 négyzetkilométernyi földterületet és 90 négyzetkilométernyi területet a szomszédos vizekből nemzeti parknak nyilvánítottak 1986-ban, hogy megvédjék a szigeten található változatos ökoszisztémákat.

Ezek közé tartoznak például a dombok szubtrópusi örökzöld erdei, vagy a hegyek tövében meghúzódó édesvízi mocsári erdők, vagy a part menti mangrove erdők, illetve az édesvízi korallzátonyok. A sziget partvonalait tekintve leginkább sziklaszirtekből áll, de a kisebb öblökben találhatunk eldugott homokos partszakaszokat is. Habár lenyűgöző szépségű szigetről beszélhetünk, sajnos számos környezeti problémát vetít előre a jövője. A turizmus növekedésével sajnos óhatatlanul nőtt az illegális vadászat és az orvvadászat is, nem is beszélve a túlhalászásról és a vízszennyezésről. Az öbölben sajnos fenyegetett az ökológiai integritás és a biológiai sokféleség, ugyanis csökkennek a szigeten található fajok természetes élőhelyei.