Kevés város kínál magával ragadóbb múltidéző élményt, mint a fallal körülvett Dubrovnik, mely Horvátország déli partján található. Dubrovnik, a vastag, középkori falaival, a hatalmas kapuival és magasba törő mellvédekkel...

Kevés város kínál magával ragadóbb múltidéző élményt, mint a fallal körülvett Dubrovnik, mely Horvátország déli partján található. Dubrovnik, a vastag, középkori falaival, a hatalmas kapuival és magasba törő mellvédekkel, megidézi azt az időt, amikor ez a megerősített város még az egyik fő tengeri hatalomnak számított a harmadik legnagyobb haditengerészeti flottájával a Földközi-tengeren.

 

 

Dubrovniki Öreg-kikötő

Az Öreg-kikötő Dubrovnik Dél-keleti részén található, amelyet két hullámtörő gát véd: a Porporela, amely 1873-ban épült, és a sokkal régebbi Kaše, amelyet 1485-ben masszív kövekből fa alapra építettek. Dubrovnik tengerészetének fénykorában erődök épültek a kikötő területe körül, a város hajóinak védelme érdekében. Ma, a régi kikötő egyszerre turisztikai látványosság valamint kiindulási pont is a közelben lévő Lokrum-sziget strandjaira. A festői kilátásával és a beépített padjaival, a Porporela hullámtörővel ez egy igen népszerű hely egy esti sétához, és az Adriai tengernél a naplemente látványát sem érdemes kihagyni!

Banje-strand

Banje-strand az Óvároshoz legközelebb található strand, amely emiatt a legkényelmesebb és innét nyílik a legszebb kilátás a Dubrovniki-vár falaira. A Lokrum-sziget is látható innét. Ennek a kavicsos strandnak egy része belépődíj köteles - azonban van egy nyilvános része is -, amely mindig élénkebb és pihentetőbb. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy az Óvárosban történő városnézést követően a forróságban a nyaraló lehűtse magát. A tengerparton strandröplabdázni, mini focizni, vagy vízilabdázni is lehet és az idelátogató nyugágyban fekve élvezheti a hűsítő italát a parton.

Ferences Kolostor

A Pile-kapu közelében található, a Stradun nyugati végén a Ferences-kolostor, amely otthont ad az egyik legrégebbi, ma is működő gyógyszertárnak Európában. Míg a legtöbb templom eredeti szerkezete az 1667-es földrengés során elpusztult, a román kolostor és a kertek nagyjából ugyanolyan formában üdvözlik az idelátogatót, mint 500 évvel ezelőtt. Az 1498-ban díszesen faragott kapu is látható itt. A kolostor gyűjteményének kincsei - ritka könyvek és műtárgyak- a nagy reneszánsz csarnokban vannak kiállítva. A XIV. század óta működő gyógyszertárban gyógynövényekből, évszázados receptek alapján készült testápolók és bájitalok vásárolhatók meg.

Ononfrio-szőkőkút

A XV. század során Dubrovnik város lépéseket tett annak érdekében, hogy a város friss vízellátását egy vízvezeték rendszer kiépítésével biztosítsa, amely a közeli Šumetben található forráshoz csatlakozik. Onofrio della Cava Giordano építőmestert bízták meg a feladattal, és két szökőkút viseli az építész nevét, amelyek a vízvezeték-rendszer végpontjait jelölik. A kettő közül a lenyűgözőbb, a 16-oldalú Nagy Onofrio-kút, amely a Stradun-on található szemben a Szent Megváltó-templommal. A szökőkút tetején lévő nagy kupolát a milánói művész, Peta Martinov készítette, és a kút azóta is biztosítja a hideg és tiszta vizet a szomjas látogatóknak.

Pile -kapu

A legforgalmasabb bejárata Dubrovnik fallal körülvett óvárosának a Pile-kapu, ami valójában két kapu egyben. Az 1537-ben épült külső kapu boltíves, félkör alakú erődítmény. Szent Balázs, a város védőszentjének szobrával van díszítve, míg a XV. századi belső kapu elvezeti a látogatókat a Stradunra. A kétkapus szerkezetet megelőzően, a felvonóhidat már nem lehetett éjjel csörlőkkel és ellensúlyokkal felhúzni. Napjainkban, a kapuk a hét minden napján, folyamatosan nyitva állnak. A helyiek néha korhű kosztümbe öltöznek és őrként pózolnak egy-egy kép kedvéért.