A hagyományokkal és mítoszokkal átitatott Mykonos-ról azt tartják, hogy a Herkules által legyőzött óriások megkövesedett testéből alakult ki. Ma a szigetet a hírességek „játszóterének” tartják, és rendszeresen megállnak itt a világ legnagyobb tengerjáró hajói is...

Amikor az emberek görög szigetekre gondolnak, Mykonos szigete az, ami leginkább megfelel az elképzeléseiknek. A fehérre meszelt épületeivel, a homokos tengerpartjával, kristálytiszta, kék vizeivel, és a mintegy 300 napsütéses napjával, nem csoda, hogy miért is számít a legnépszerűbb úti célnak az Égei-tengeren. A hagyományokkal és mítoszokkal átitatott Mykonos-ról azt tartják, hogy a Herkules által legyőzött óriások megkövesedett testéből alakult ki. Ma a szigetet a hírességek „játszóterének” tartják, és rendszeresen megállnak itt a világ legnagyobb tengerjáró hajói is. Érdemes ellátogatni ide, megtapasztalni a görög sziget különleges hangulatát, meglátogatni Míkonosz város labirintusszerű utcáit, amelyeken kis üzletek, galériák, elegáns bárok és éttermek sorakoznak. Az alábbi lista ízelítőt ad Mykonos legnépszerűbb látnivalóiból...

Platys Gialos tengerpart

Mykonos déli oldalán található a Platys Gialos tengerpart, amely egy családbarát strand, ahol számos szálloda található. A szálloda vendégek a Platys Gialos tengerparton közvetlenül a szobáikból kisétálhatnak a strandra és pihenhetnek a napágyon vagy élvezhetik a vízi sportokat is. Platys Gialos egy mini csomópont, ahonnan rendszeresen taxi-hajók indulnak a sziget más híres strandjaira. Mindössze egy rövid távolságra található Chora város. Platys Gialos tengerpart egy festői félhold alakú öbölben található. A part mentén rengeteg görög és olasz étterem van, valamint olcsó és finom mediterrán ételeket elvitelre is lehet rendelni.

Paradise tengerpart

Egy utazás Mykonos nem lehet teljes a Paradise tengerpart meglátogatása nélkül, amely az egyik legnépszerűbb part egész Görögországban és otthont a sziget legnagyobb éjszakai klubjának, a Paradise Beach Clubnak is. A tengerpart jól ismert a nonstop strand partikról, és gyakran ad otthont világhírű DJ-knek is, akik szórakoztatják a vendégeket a rendkívül népszerű szabadtéri szórakozóhelyen, a Paradise Beach Clubban. A nap folyamán számos szabadtéri hely kínál koktélokat a strandolóknak, amíg pihennek a pavilonok és a napernyők alatt, a Paradise tengerparton.

Kato Mili

Kato Mili, vagyis az alsó szélmalom, egy szélmalom sor, mely a tenger felé néz Chora városban. A táj meghatározó részei ezek a fa és szalmával fedett szélmalmok Mykonos-on, amelyeket először a XVI. században a velenceiek építettek. Ma, ezek a fennmaradt szélmalmok ikonikus emlékek, amelyek a múzeumok egyik legnépszerűbb látnivalói. Jelenleg 16 szélmalmom található Mykonos szigetén, ebből 7 található Chora híres mérföldkőnek számító helyén. Érdemes ellátogatni a szélmalmokhoz, és megtekinteni, hogy a velenceiek hogyan hasznosították a szél hatalmát, továbbá gyönyörű kilátás nyílik innét a városra és az óceánra.

Delos 

Mykonos remek kiindulópont egy rövid kiránduláshoz Delos szigetre, Apolló és Artemisz születési helyére - a görög mitológia szerint. Delos lakatlan, naponta kompokkal lehet Mykonos-ról eljutni a szigetre, ahol érdemes felfedezni a romokat. A sziget legszebb látnivalói közé tartozik a Szent Kikötő, amely egy mára már kiszáradt tó mellett található, vagy az Oroszlán-terasz, a Kleopátra Ház és a Dionüszosz Háza, amely egy II. században épült luxus magánlakás. Delos görög szobrokat és vázákat bemutató múzeummal valamint egy kis kávézóval is büszkélkedhet.

Kis Velence Negyed

Ahogy a neve is sugallja, a Mykonos részének számító, Kis Velence Negyedben nincs akadály az épületek és a tenger között. A hangulatos házak mellett hullámzik a víz, a kávézók és éttermek a parton találhatók. Az épülteteket a XVI. és a XVII. században gazdag tengeri kereskedők építették. Ez a negyed Chora nyugati szélén, az Alevkantra-tengerpart mellett található. A romantikus hangulatával és légies szépségével a Kis Velence Negyed a művészek kedvelt helye, akik a jeleneteket számtalan festményben ábrázolják.