India a világ hetedik legnagyobb országa, amely a Himalája hegységtől a trópusi növényzetű Kerala államig valamint a szent Gangesz folyótól, a Thar-sivatagig húzódik. Több, mint egymilliárd lakosa van, akik mintegy kétezer etnikai csoportot alkotnak és több, mint 200 különböző nyelven beszélnek. Az ország méretének és lakosságának megfelelően, India szinte végtelen sokféle kultúrának...

India a világ hetedik legnagyobb országa, amely a Himalája hegységtől a trópusi növényzetű Kerala államig valamint a szent Gangesz folyótól, a Thar-sivatagig húzódik. Több, mint egymilliárd lakosa van, akik mintegy kétezer etnikai csoportot alkotnak és több, mint 200 különböző nyelven beszélnek. Az ország méretének és lakosságának megfelelően, India szinte végtelen sokféle kultúrának, tájegységnek, műemléknek és látnivalónak ad otthont, amelyet érdemes felfedezni. Az ősi romok, a vallásirányzatok sokfélesége, az egzotikus városok és a változatos tájak valamint még végtelen sok turisztikai látványosság -  első rész - magával ragadóak és lenyűgözőek a látogatók számára.

 

 

Harmandir Sahib

A Harmandir Sahib, ismertebb nevén „Golden Temple”, avagy az „Aranytemplom” Amritsar fő látványossága és a legfontosabb vallási helye a szikheknek. Ennek a híres templomnak az építését Guru Ramdas ji. kezdte el a XVI. században, és utódja Guru Arjan fejezte be. A XIX. században, Maharaja Ranjit Singh bearanyoztatta a felső szintjét a templomnak, ami a templom jellegzetes megjelenését és angol nevét is adta. Ezt a lenyűgöző templomot több ezer zarándok látogatja meg egész Indiából, és igazán nagy élményt nyújt az idelátogatók számára.

Jaisalmer 

Rajasthan távoli, legnyugatibb szegletében található - közel a Pakisztáni határhoz – végletesen elsivatagosodott város. A más néven "Arany Városnak" is nevezett város sárga homokkő falai kiemelkednek a Thar sivatagból, és ahogy a „Jaisalmer Erőd” (magában foglalja a Palotát és néhány gazdagon díszített Jain Templomot) „megkoronázza” a várost, az olyan meseszép, mintha egy jelenet lenne az Ezeregyéjszaka meséiből. Ez a romantikus víziót kissé háttérbe szorult mára, azonban még a közvetítők és a turistabuszok látványa ellenére is, „Jaisalmer” továbbra is az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Indiában.

Ajanta barlangok

Az Ajanta barlangok, sziklába vájt barlangtemplomok, amely műemlékek az időszámításunk előtti II. századból származnak. A csodálatos Ajanta barlangok elhagyatottak voltak időszámításunk szerint 650-től egészen 1819-ig, amikor egy angol vadászcsoport rájuk nem bukkant. Az elszigeteltség miatt jó állapotban maradtak meg, így a bennük található festmények is a mai napig fennmaradtak. A jó állapotban fennmaradt freskók mindent ábrázolnak: egészen harcterektől a vitorlás hajókig és városi utcákig valamint a nyüzsgő, állatokkal teli erdőktől a hófödte hegyekig. Aurangabad városból közelíthetőek meg az Ajanta barlangok, valamint a szintén látványos Ellora barlangok is.

Varanasi

Varanasi, a Gangesz folyó partján fekszik, a hinduk, buddhisták és Jainok megszentelt helye, és egyben a legrégebbi folyamatosan lakott város a világon. Sok szempontból Varanasi megmutatja India legjobb és legrosszabb aspektusait egyben, és emiatt ez kicsit nyomasztó is lehet az idelátogatóknak, hiszen a zarándokok a Gangeszben folyóban gyakorolják hajnali vallási rituáléikat mindemellett a város több évszázados templomokkal is büszkélkedhet. Mindezt összevetve, még így is valószínűleg ez az egyik leginkább lenyűgöző látnivaló a világon!

Taj Mahal

Az Agrabában található hatalmas, fehér márványból épült mauzóleum, a Taj Mahal 1632-1653. között épült a mogul uralkodó, Jahan Sah parancsára, a kedvenc feleségének emlékére. Az épület egyike a legjobb állapotban fennmaradt síremlékeknek, amely magas színvonalú építészeti értéket képvisel és mindemellett a mogul építészet mesterműve, és egyben India egyik legcsodásabb öröksége is. Méltán illetik a „Könnycsepp az örökkévalóság arcán” névvel is ezt a műemléket, amely valójában egy építészeti komplexum. A fehér kupolás márvány mauzóleum mellett, több más csodás épület is helyet kap, tükröződő medencék és virágzó fákkal és bokrokkal beültetett, kiterjedt díszkertek találhatóak itt.