Különösen a forró éghajlatú régiókban, számos közösség él szerte a világon hagyományos barlangokban, így védekezve a forróság ellen. Tunézia déli részén lévő kis falu, Matmata...

Különösen a forró éghajlatú régiókban, számos közösség él szerte a világon hagyományos barlangokban, így védekezve a forróság ellen. Tunézia déli részén lévő kis falu, Matmata, berber lakosai is így élnek. Azonban, a legtöbb földalatti otthontól eltérően, a matmatai otthonok nem a hegyek oldalába épültek, hanem a földbe ásott nagy gödörben.

A gödörbarlangok oldalában, körben helyiségeket ástak, amelyek szobaként használhatóak. A gödrök nyitott részei udvarként működnek és néha más „gödör-udvarokkal” is össze vannak kapcsolva a közelben - áthidaló folyosókon keresztül-, amelyekkel együtt egy nagy földalatti labirintust képeznek. Matmata és egy marék vele hasonló város Tunéziában egy homokköves területen helyezkedik el, amely elég puha ahhoz, hogy kézi szerszámokkal feltárhassák, de elég erős ahhoz, hogy évszázadokig otthont nyújtson.

A berberek már több mint ezer éve ásnak ilyen technológiával otthonokat a földön. A Matmata-fennsík, - ahol ilyen típusú lakások találhatók-, egy keskeny sávban található, Líbia és Tunézia között és egyben ez az egyetlen ilyen rész is.

Ezt a régiót a történelem folyamán a behatolók vették birtokba, és arra kényszerítették a berbereket, hogy visszavonuljanak a fennsíkra, és a magas hegyekben kezdjenek el otthonokat ásni. Később, amikor az arab hódítókkal való kapcsolatok barátságosabbá váltak, és a berberek biztonságban érezték magukat, sokan lejjebb költöztek, és újra fejlesztették falvaikat és otthonaikat a hegy alacsonyabb lejtőin, majd a síkságon. Ma ezek a barlanglakások jelentős idegenforgalmi látványosságok. Matmata hírnévét tovább öregbíti, hogy ez volt a Star Wars című film forgatásának egyik helyszíne is. A filmbéli Luke Skywalker otthona valójában egy „Sidi Driss” nevű földalatti hotel volt.