Dél­-Albániában van egy város, mely híres történelmi építészetéről és festői szépségéről. Az UNESCO Világörökség részét képező Berat volt az egyik legfontosabb város...

Dél­-Albániában van egy város, mely híres történelmi építészetéről és festői szépségéről. Az UNESCO Világörökség részét képező Berat volt az egyik legfontosabb város az Oszmán Birodalom korában, illetve egy fafaragásra szakosodott nagy kézműves központ szerepét is betöltötte.

Ma pedig ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt török város a Balkánon. A hagyományos balkáni stílusú házak annak a dombnak az oldalában találhatóak, melyre a 13. században a berati vár épült. Ezeket a házakat a 18. század végén és a 19. században építették, jellemzően kétszintesek, a földszintet kőből készítették, az emeletet fehérre festették, a háztetőket pedig vörös kerámia cserepekkel fedték be.

A nagy fa ablakok miatt, melyekre a domboldali elhelyezkedés miatt volt szükség, és az egyes épületek egymáshoz való közelsége miatt, úgy tűnik messziről, mintha a házak egymás tetejére épültek volna. Az Osum folyó partjáról nézve, megérthetjük, miért kapta a város az "Ezer ablak városa" becenevet.