Srí Lanka legszebb helyei az úgynevezett Kulturális Háromszög részei, amely a felvidékeket és a nemzeti parkokat, strandokat és gyarmati városokat is magában foglalja, így bőven van...

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS  5*

India
Indulások: 2021.11.13-tól
Időpontok: 4 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos körutazás magyar idegenvezetővel Delhi – Udaipur – Ranakpur – Jodhpur – Puskar – Jaipur – Abhaneri – Fatehpur Sikri – Agra – Delhi

Rajasthan India koronájának tündöklő ékköve, ahol felfedi magát a lenyűgöző ország igazi arca. Masszív erődök és légies paloták fogadnak a varázslatos tartományban, melynek kapuja Jaipur, a rózsaszín árnyalataiba öltöztetett város. Rajasthan a legszebb színek otthona: a vörös turbánok és libbenő szárik ragyogó árnyalatai visszaköszönnek az épületek pompás homlokzatain és belső díszítésein egyaránt. Jodhpur színe a kék: az erődváros kékre festett házai szinte ragyognak a napsütésben. Rajasthanban az egykori rádzsput hercegi államok gazdagságát jól tükrözik a részletgazdagon díszített, mesés szépségű épületek. A maharadzsák földje csupa titok és talány, melyet egyszer az életben látni kell, hogy jobban megértsük s érezzük Indiát, ezt a semmihez sem hasonlítható, csodálatos országot.

1. nap Budapest – Delhi

Elutazás Budapestről átszállással Indiába a kora délutáni órákban.

2. nap Delhi – Udaipur

Érkezés a reggeli órákban Delhibe, majd átszállás és továbbutazás belföldi repülőjárattal a tavakkal és pazar márványpalotákkal teli páratlan Udaipurba. Transzfer a szállodába, pihenés majd csónakázás a festői a Pichola-tavon, amelyből a Jag Mandir és Jag Niwas palotaszigetek emelkednek ki. Szállás Udaipurban, vacsora a hotelben.

3. nap Udaipur

Reggeli után Rajasthan állam legnagyobb palotájának, a Városi Palotának a megtekintése, mely közel két hektáron terül el és részben múzeum, részben az uralkodó leszármazottjainak otthona, valamint luxusszállodaként is működik és a palotaszigetekkel beépített Pichola-tóra néz. Ragyogó lakosztályok, fogadótermek, dekoratív freskók, kiállítások találhatók benne. Később a Jagdish templom felkeresése, melyben egy fekete kőből faragott Visnu-szobrot őriznek. Szállás Udaipurban, vacsora a hotelben.

4. nap Udaipur – Ranakpur – Jodhpur

Reggelit követően utazás Ranakpurba, ahol a dzsaina vallás egyik legnagyszerűbb remekműve, az Adinath templom megtekintése. A dzsainizmust az i.e. VI. században alapították, minden élőlény tiszteletén alapszik. A Taj Mahalhoz hasonlóan Makranában fejtett fehér márványból faragott, hihetetlen aprólékossággal megmunkált oszlopok, csarnokok, domborművek ékesíti a templomot. Továbbutazás a kékre meszelt házairól is ismert Jodhpurba, a Thár-sivatag szélénél. A szárazföldi kereskedelmi útvonalon meghatározó központtá vált, gazdag paloták és tíz kilométer hosszú fallal körülvett nyüzsgő bazár színesíti. Szállás Jodhpurban, vacsora a hotelben.

5. nap Jodhpur

Reggelit követően a 122 méter magasan a város fölé tornyosuló Mehrangarh-erőd megtekintése, melyet több ízben építettek és toldottak meg a századok során. A zord homokkő erődítmény belsejében pompázatosan díszes, aprólékosan megmunkált paloták találhatóak. A múzeumban látható többek közt az arannyal és festéssel díszített Phool Mahal terem, a jodhpuri uralkodók fehér márványtrónja, a festett famennyezetű Takhat Mahal, a tükör és aranyfólia díszítésű Moti Mahal, avagy a Gyöngy-palota. Később a Jaswant Thada, II. Jaswant Singh síremléke és a huszadik században épült Umaid Bhawan palota megtekintése kívülről. Szállás Jodhpurban, vacsora a hotelben.

6. nap Jodhpur – Puskar – Jaipur

Reggeli, majd továbbutazás Puskarba, ahol közel négyszáz templom és számos tó található, melyek a legenda szerint Brahma, a Teremtő kezéből kihulló virágszirmokból keletkeztek. Később a Brahma templom, majd a dél-indiai stílusú Rangji templom és a Puskar-tó megtekintése, mely közel 52 ghattal rendelkezik, melyet fürdőzésre és egyéb ceremóniákra használnak. Továbbutazás és szállás Jaipurba, és vacsora a hotelben.

7. nap Jaipur

Reggeli, majd városnézés Jaipurban, a mesés bazárok, gazdag paloták, ún. havelik városában. Rajasthan állam kapuja, Jaipur az ország egyik legnagyobb és legrégebbi ékszerkészítő központja; a város híres a zománcozási és drágakő berakási technikájáról. Utazás a városon kívül található Amber-erődhöz, mely egykor uralkodók székhelye volt. Az erőd masszív falai mesés palotákat, pazar termeket, gyönyörű templomokat és gondozott kerteket rejtenek. Később a Man Sanggar-tó és a Jal Mahal palota megtekintése kívülről, majd megállás a Hava Mahalnál – a gyönyörű Szelek Palotájánál. Látogatás az 1728-ban alapított Jantar Mantar obszervatóriumnál, melynek kőből és fémből készült precíz műszerei ma is használhatók a bolygók és csillagok helyének meghatározásához. A városnézés következő állomása a Városi Palota, a maharadzsa lakhelye, mely különlegesen szép ötvözete a mogul és a hindu stílus építészetének. Később a Birla templom felkeresése. Szállás Jaipurban, vacsora a hotelben.

8. nap Jaipur – Abhaneri – Fathepur Sikri – Agra

Reggel utazás Agra felé, útközben megállás Abhaneri lépeskútjánál: az esővízgyűjtőt az i.e. XVIII-IX. században építették és 3500 lépcsőfok vezet 13 emelet mélyen az aljáig. Az építmény nem csak kivételes szépségű, de a világ legmélyebb lépeskútja is. Később látogatás Fatehpur Sikriben, a vízhiány miatt elnéptelenedett városban, mely a XVI. században Akbar mogul sah uralkodása alatt volt a birodalom központja. 1986-ban az UNESCO Világörökségi védelme alá került a különleges, vörös homokkőből épült város, mely a mai napig inspirálóan hat India építészeire. A „szellemvárosban” található többek között Salim Chisti sírja, a gyermektelen asszonyok zarándokhelye és az 1000 hívőt befogadó császári mecset. Továbbutazás Agrába, mely a mogul uralkodók székhelye volt a XVI – XVII. században. Vacsora a hotelben. Szállás Agrában.

9. nap Agra - Delhi

Kora hajnalban a világhírű, fehér márványból készült Taj Mahal, megtekintése, melynek szépsége páratlan. A lélegzetelállító épületegyüttest Sah Jahan építtette a XVII. században tizennegyedik gyermekük szülése közben elhunyt felesége, Mumtaz Mahal emlékére és az iránta érzett örök szerelme jeléül. India legismertebb épületén 1632-től huszonkét éven keresztül dolgozott közel húszezer munkás több mint ezer elefánt segítségével. A fenséges műemlékegyüttes tökéletes arányaival és szimmetriájával, nemes anyagaival, gazdag díszítésével és a hozzá kapcsolódó legendákkal számtalan művészt is megihletett. Visszatérés a hotelbe, reggeli, majd később a Jamuna-folyó partján álló Agra Erőd felkeresése. A vörös homokkőből épült erődítményben paloták, díszes termek, udvarok, galériák, háremek, börtönök, XIX. századi brit katonai barakkok találhatóak. Délután utazás és szállás Delhiben, vacsora a szállodában.

10. nap Delhi

Reggeli után városnézés a világ legrégebb óta folyamatosan lakott városában, mely megannyi birodalom központja volt már. Újdelhi és az óváros nevezetességeinek megtekintése kívülről. A városnézés a 72 m magas, lenyűgöző Qutub Minarnál veszi kezdetét, melyet Hindusztán hetedik csodájaként tartanak számon. Újdelhiben látogatás Humayun uralkodó mauzóleumánál, majd az India kapu, az impozáns Rajpath sugárút, mely a Vijay Chowk, avagy a Győzelem terén zárul és kormányhivatali épületeknek ad otthont. Ó-Delhi 1649 és 1857 között a mogul birodalom központja volt. Látogatás az 1648-ban épített Vörös Erődnél, mely az egykori mogul hatalom jelképe, majd India legnagyobb mecsetének, a Jama Masjidnak és Mahatma Ghandi nyughelyének, a Raj Ghatnak a megtekintése. Később az óvárosi Chandni Chowk bazárjainak felfedezése riksákkal. A szállodai szobákat a késő elutazásig használhatják utasaink. Vacsora, majd éjjel transzfer a repülőtérre.

11. nap Delhi – Budapest

Kora hajnalban hazautazás egy átszállással. Megérkezés Budapestre a déli órákban.

Minimum létszám 15 fő.

645 500 Ft/fő-től +

Srí Lanka legszebb helyei az úgynevezett Kulturális Háromszög részei, amely a felvidékeket és a nemzeti parkokat, strandokat és gyarmati városokat is magában foglalja, így bőven van felfedezni való a régióban. Az alábbi lista azokat a helyszíneket mutatja be, amelyeket mindenképpen érdemes megtekinteni ezen a könnycsepp alakú szigeten.

 

 

Anuradhapura

Anuradhapura Srí Lanka egyik legérdekesebb úti céljának számít, hiszen tele van ősi romokkal és a rejtéllyel. Az ie. III. században alapított település eldugva a sűrű dzsungelben található és elérhetetlen volt több száz évig, mígnem visszanyerte az őt megillető helyet a térképen. Egy idelátogatás során mindenképpen érdemes megcsodálni a három fő dagobát, amelyek az ókori világ valaha épült legnagyobb építményeinek számítottak. Egy másik kihagyhatatlan látványosság a rémisztő Sri Maha Bodhi, amely, a világ egyik legelismertebb, szentként tisztelt fügefája. Azt mondják, hogy ez a fa, az eredeti Bodhi fa hajtása, amely alatt Buddha megvilágosodott Indiában. Azonban a városban nem minden a komor imádkozásról szól, hiszen a gyakori szertartások és ünnepségek az utcákat élettel és vibrálással töltik meg.

Yala Nemzeti Park

A sziget délkeleti oldalán található a Yala Nemzeti Park, amely egyike Srí Lanka legnépszerűbb, vadvilágot felfedező úti céljainak. Ahogy Kipling, A dzsungel könyve című művében is van, jöjjön a kis meglepetés: Ez a hatalmas vadvilág hemzseg az egzotikus állatoktól, amelyek közül sok már annyira hozzászokott az emberek látványához, hogy nem probléma számukra, hogy a safari-látogatók közelébe menjenek, és akár személyes kapcsolatba kerüljenek a safari-járókkal. Elefántok, majmok, medvék, lajhárok, vaddisznók és még többfajta állat barangol a parkban szabadon -a fotósok és állatok szerelmeseinek örömére. Azonban az igazi látványossága a Yala Nemzeti Parknak, a leopárd. Ez a különleges leopárd Srí Lankán honos, és igazán fenséges látványt nyújt. A legjobb időszak a park meglátogatására február és júliusa között van, amikor a víz szintje a legalacsonyabb, így az állatok koncentráltabban megtalálhatóak vizes területek környékén.

Ádám-csúcs

Drámaian emelkedik ki Srí Lanka buja dzsungeléből a délnyugati régióban található Ádám-csúcs, vagy más néven Sri Pada, ahogy a helyiek nevezik. Ez az egyik legszentebb hely az országban. Sok évszázadon keresztül sok különböző vallású (ideértve a kereszténységet, a buddhizmus és az iszlám) emberek zarándokhelyének számított. A kirándulók útjukat általában az éjszaka közepén kezdik , amikor a tetőhöz vezető utat fények sora világítja meg. A világítástechnikának a különleges hatására nincsenek befolyással a túrázok és a megfigyelők árnyékai, így az úgy hat, mintha az út a mennyországba vezetne. Ennek a korai, hihetetlen kirándulásnak az a célja, hogy a csúcsra való megérkezés egybeessen a napfelkeltével. Kevés látnivalók szebb, mint nézni, ahogy a nap megjelenik a horizonton, és fényével megvilágítja a vidéket, és a táj meleg, arany fényben úszik.

Udawalawe Nemzeti Park

Srí Lanka déli síkságain nyúlik keresztül az Udawalawe Nemzeti Park, amely az utazók körében a rezervátumban kalandozó, több helyen fellelhető nagy elefántállományról vált híressé. Az Udawalawe Parkban az erdőtakaró hiánya tapasztalható, amely miatt a táj meglehetősen kopár száraz évszakban - így tökéletes az élővilág megtekintésére, és nem csak a nagy állatok (például elefántok) tekintetében. Az esős időszakban a park élénkzöld színű, csillogó lagúnákkal, tavakkal tarkított oázissá alakul át. Bár a fő vonzereje a parknak az elefántok, számos más állat is található itt, beleértve a bivalyokat, a majmokat, leopárdokat, szarvasokat, számbárszarvasokat és a krokodilokat. Ez a park otthont ad egy Elefántmenhelynek (Elephant Transit Home), ahol a felügyeletre szoruló árva elefántok növekednek és fejlődnek, mindaddig, míg vissza nem engedik őket a vadonba. A visszaengedésük után továbbra is ellenőrzik őket egészen addig, amíg teljesen alkalmazkodnak az új élőhelyükhöz.

Galle

Srí Lanka nyugati partján az Indiai-óceán mellett található a fallal körülvett bájos történelmi város, Galle. A település hemzseg a lenyűgöző gyarmati épületektől és egzotikus fűszerek illata lengi be a várost. Galle a különböző kultúrák keveréke, ahol egyensúly van a modernitás és az antikvitás között, így ez egy egyedülálló kulturális kincs, amely elbűvöl és lenyűgöz minden idelátogatót. A leghíresebb része a városnak az Erőd, amelyet három oldalról a tenger vesz körül, és magában foglalja a teljes virágzó közösséget a butikokkal, kávézókkal és az irodákkal. Eredetileg a hollandok építették az a 1600-as években. Az erődben érdemes kicsit elkóborolni, élvezni annak légkörét, és a forgalom hiányából fakadó nyugalmat. Galle álmos utcái, amelyek egykor búvóhelyet nyújtottak a bohémok vagy az excentrikus áttelepültek számára, köszönhetően a külföldi készpénznek és érdeklődésnek lassan életre kelnek.

Srí Lanka legjobb strandjai

Srí Lanka sok látnivalóval büszkélkedhet, így a városnézők számára bőven nyújt elfoglaltságot, azonban mivel ez egy sziget, így végtelen mennyiségű strand is rendelkezésre áll ahhoz, hogy tökéletes kulturális és tengerparti élményeket nyújtson egy nyaralás során. Érdemes ellátogatni Srí Lanka legjobb strandjaira is, hogy az itt töltött pihenés tökéletes legyen.