Srí Lanka legszebb helyei az úgynevezett Kulturális Háromszög részei, amely a felvidékeket és a nemzeti parkokat, strandokat és gyarmati városokat is magában foglalja, így bőven van...

Srí Lanka legszebb helyei az úgynevezett Kulturális Háromszög részei, amely a felvidékeket és a nemzeti parkokat, strandokat és gyarmati városokat is magában foglalja, így bőven van felfedezni való a régióban. Az alábbi lista azokat a helyszíneket mutatja be, amelyeket mindenképpen érdemes megtekinteni ezen a könnycsepp alakú szigeten.

 

 

Anuradhapura

Anuradhapura Srí Lanka egyik legérdekesebb úti céljának számít, hiszen tele van ősi romokkal és a rejtéllyel. Az ie. III. században alapított település eldugva a sűrű dzsungelben található és elérhetetlen volt több száz évig, mígnem visszanyerte az őt megillető helyet a térképen. Egy idelátogatás során mindenképpen érdemes megcsodálni a három fő dagobát, amelyek az ókori világ valaha épült legnagyobb építményeinek számítottak. Egy másik kihagyhatatlan látványosság a rémisztő Sri Maha Bodhi, amely, a világ egyik legelismertebb, szentként tisztelt fügefája. Azt mondják, hogy ez a fa, az eredeti Bodhi fa hajtása, amely alatt Buddha megvilágosodott Indiában. Azonban a városban nem minden a komor imádkozásról szól, hiszen a gyakori szertartások és ünnepségek az utcákat élettel és vibrálással töltik meg.

Yala Nemzeti Park

A sziget délkeleti oldalán található a Yala Nemzeti Park, amely egyike Srí Lanka legnépszerűbb, vadvilágot felfedező úti céljainak. Ahogy Kipling, A dzsungel könyve című művében is van, jöjjön a kis meglepetés: Ez a hatalmas vadvilág hemzseg az egzotikus állatoktól, amelyek közül sok már annyira hozzászokott az emberek látványához, hogy nem probléma számukra, hogy a safari-látogatók közelébe menjenek, és akár személyes kapcsolatba kerüljenek a safari-járókkal. Elefántok, majmok, medvék, lajhárok, vaddisznók és még többfajta állat barangol a parkban szabadon -a fotósok és állatok szerelmeseinek örömére. Azonban az igazi látványossága a Yala Nemzeti Parknak, a leopárd. Ez a különleges leopárd Srí Lankán honos, és igazán fenséges látványt nyújt. A legjobb időszak a park meglátogatására február és júliusa között van, amikor a víz szintje a legalacsonyabb, így az állatok koncentráltabban megtalálhatóak vizes területek környékén.

Ádám-csúcs

Drámaian emelkedik ki Srí Lanka buja dzsungeléből a délnyugati régióban található Ádám-csúcs, vagy más néven Sri Pada, ahogy a helyiek nevezik. Ez az egyik legszentebb hely az országban. Sok évszázadon keresztül sok különböző vallású (ideértve a kereszténységet, a buddhizmus és az iszlám) emberek zarándokhelyének számított. A kirándulók útjukat általában az éjszaka közepén kezdik , amikor a tetőhöz vezető utat fények sora világítja meg. A világítástechnikának a különleges hatására nincsenek befolyással a túrázok és a megfigyelők árnyékai, így az úgy hat, mintha az út a mennyországba vezetne. Ennek a korai, hihetetlen kirándulásnak az a célja, hogy a csúcsra való megérkezés egybeessen a napfelkeltével. Kevés látnivalók szebb, mint nézni, ahogy a nap megjelenik a horizonton, és fényével megvilágítja a vidéket, és a táj meleg, arany fényben úszik.

Udawalawe Nemzeti Park

Srí Lanka déli síkságain nyúlik keresztül az Udawalawe Nemzeti Park, amely az utazók körében a rezervátumban kalandozó, több helyen fellelhető nagy elefántállományról vált híressé. Az Udawalawe Parkban az erdőtakaró hiánya tapasztalható, amely miatt a táj meglehetősen kopár száraz évszakban - így tökéletes az élővilág megtekintésére, és nem csak a nagy állatok (például elefántok) tekintetében. Az esős időszakban a park élénkzöld színű, csillogó lagúnákkal, tavakkal tarkított oázissá alakul át. Bár a fő vonzereje a parknak az elefántok, számos más állat is található itt, beleértve a bivalyokat, a majmokat, leopárdokat, szarvasokat, számbárszarvasokat és a krokodilokat. Ez a park otthont ad egy Elefántmenhelynek (Elephant Transit Home), ahol a felügyeletre szoruló árva elefántok növekednek és fejlődnek, mindaddig, míg vissza nem engedik őket a vadonba. A visszaengedésük után továbbra is ellenőrzik őket egészen addig, amíg teljesen alkalmazkodnak az új élőhelyükhöz.

Galle

Srí Lanka nyugati partján az Indiai-óceán mellett található a fallal körülvett bájos történelmi város, Galle. A település hemzseg a lenyűgöző gyarmati épületektől és egzotikus fűszerek illata lengi be a várost. Galle a különböző kultúrák keveréke, ahol egyensúly van a modernitás és az antikvitás között, így ez egy egyedülálló kulturális kincs, amely elbűvöl és lenyűgöz minden idelátogatót. A leghíresebb része a városnak az Erőd, amelyet három oldalról a tenger vesz körül, és magában foglalja a teljes virágzó közösséget a butikokkal, kávézókkal és az irodákkal. Eredetileg a hollandok építették az a 1600-as években. Az erődben érdemes kicsit elkóborolni, élvezni annak légkörét, és a forgalom hiányából fakadó nyugalmat. Galle álmos utcái, amelyek egykor búvóhelyet nyújtottak a bohémok vagy az excentrikus áttelepültek számára, köszönhetően a külföldi készpénznek és érdeklődésnek lassan életre kelnek.

Srí Lanka legjobb strandjai

Srí Lanka sok látnivalóval büszkélkedhet, így a városnézők számára bőven nyújt elfoglaltságot, azonban mivel ez egy sziget, így végtelen mennyiségű strand is rendelkezésre áll ahhoz, hogy tökéletes kulturális és tengerparti élményeket nyújtson egy nyaralás során. Érdemes ellátogatni Srí Lanka legjobb strandjaira is, hogy az itt töltött pihenés tökéletes legyen.