Portó a Duoro folyó és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik Észak-Portugáliában. Portót tartják Európa egyik legrégebbi városának, gazdag kulturális és történelmi látnivalókkal is dicsekedhet, ideértve a festői vízparttal határos, nemrég megújult középkori kerületet is...

Portó a Duoro folyó és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik Észak-Portugáliában. Portót tartják Európa egyik legrégebbi városának, gazdag kulturális és történelmi látnivalókkal is dicsekedhet, ideértve a festői vízparttal határos, nemrég megújult középkori kerületet is. A barokk építészet gyönyörű emlékei a régi városrészben szétszórva találhatóak meg. Gyalogtúrákkal nagyszerűen felfedezhető a város, mivel a legtöbb turisztikai látványosság Portóban közel van egymáshoz. Portó leghíresebb gasztro terméke a portói bor, amely az ország legjobb exportcikkének számít. Egy látogatás során érdemes a Vila Nova de Gaia portói borpincékbe ellátogatni...

 

Serralves Múzeum

Portó régóta menedéket nyújt munkát kereső nagy művészeknek és építészeknek, de a városnak csak a XX. századra született meg a saját, egyedi építészeti stílusa. Az úgynevezett Portói Iskola inspirálta az építészek egy generációját az 1950-es években, köztük a Serralves kulturális létesítményben lévő Kortárs Művészeti Múzeum tervezőjét Álvaro Siza Vieira-t. A minimalista épület és a környező park ugyanolyan sok látogatót vonz, mint a változó nemzetközi kiállítások, amelyeket a hófehér falain belül bemutattak. A kültéri művészeti létesítmények a rendezett parkot és a kerteket ékesítik.

Szent Ferenc-kolostor

A XIX. századi Szent Ferenc-kolostor egyik legjelentősebb példája a gótikus építészetnek Portóban. A Szent Ferenc kolostor eredeti része a XIII. században épült, a templom az egyetlen építmény, amely túlélte az 1842-es tűzvészt. A folyó felöl egy meredek séta elvezeti a látogatókat egy hatalmas kőhomlokzathoz, amely egy nagy rózsaablakkal van díszítve. Az templom belsejének barokk stílusú átalakítása a XVIII. században történt, amikor szinte minden folyosót, oszlopot és kápolnát gazdagon díszített aranyozott, kerub-, virág és állatfaragványok borítottak.

Casa da Musica

A kortárs építészetnek a Casa da Musica egy kiemelkedő látnivalója. A holland építész, Rem Koolhaas tervezte - ez az új otthona a Porto Nemzeti Zenekarnak -, amelynek 2005-ben történt megnyitása nagy sikert aratott. Az külső és a belső kialakítását jellemző innovatív megjelenésével az építményt a város, egy ikonikus mérföldkőként tartja számon. Az év szinte minden estélyén koncerteket tartanak itt, a rock zenekaroktól és egyéni művészek előadásától a teljes, szimfonikus zenekari bemutatókig mindenféle előadásnak helyet ad a Casa da Musica. Tárlatvezetésre van lehetőség naponta, illetve a különleges csomagok tartalmazzák a kulisszák mögé való betekintést illetve ingyenes portói bormintákat is.

Sé do Portó-katedrális

Portugália első királyának, I. Alfonz Portugál király szüleinek tulajdonítják a XII. századi Sé do Porto-katedrálist építését, amely azonban ténylegesen kétszer épült újjá az évszázadok során. Az épület a változó építészeti stílusok keverékét kínálja, mindemellett az újjáépítések a mai híres épület megjelenésének szerves részét képezik. A gótikus rózsaablaktól és a kerengőtől a díszes ezüst oltárképnek otthont adó barokk kápolnáig, a katedrális egy kihagyhatatlan látnivaló lehet mindenki számára, akit érdekel a történelem, a művészet és az építészet. A festett kerámia csempével díszített lépcsőház felvezet a második szintre, ahol keskeny ablakok lenyűgöző kilátást nyújtanak.

I. Lajos-híd

Az I. Lajos-híd (Ponte de Dom Luis I.) a leghíresebb számos híd közül, amelyek átívelnek a Duoro-folyó felett. A 1886-ban épült hídat Téophile Seyrig tervezte, aki mérnökként dolgozott Gustave Eiffellel. A hatalmas vas hídnak van egy alsó és egy felső fedélzete, mindkettőn közúti forgalom zajlott 2003-ig, majd a felső áthidaló részt alakították egy könnyű vasúti rendszer működtetéséhez. A felső szinten lévő gyalogos sétány páratlan kilátást nyújt, valamint közvetlen gyalogos útvonalat biztosít a Vila Nova de Gaia portói borpincékhez a folyón keresztül.