A Levada das 25 Fontes, a Paul da Serra szomszédságában fekszik Madeira nyugati szegletében. A levada tulajdonképpen öntözővíz-csatorna...

Kirándulás Madeira programunkon a sziget egyik legszebb levada túráját járjuk végig. A Levada das 25 Fontes, a Paul da Serra szomszédságában fekszik Madeira nyugati szegletében.

A levada tulajdonképpen öntözővíz-csatorna, melyet a 15. század környékén kezdtek kiépíteni a rabszolgák. A levadak egészen különleges helyeken haladnak a hegyekben, gyakran meredek domboldalakon, szakadékok felett vagy szűk alagutakon keresztül vezet az útjuk.

Ezek a csatornák a mai napig a kormány tulajdonában vannak. Gondozásuk illetve karbantartásuk is állami feladat, hiszen a mai napig ezek a levadak látják el a földműveseket vízzel. Túránk során egészen különleges szubtrópusi erdőben sétálunk, közvetlen a csatornák mellett vagy éppen rajtuk.

A szűk ösvény hamar kitágul, s a csodás panoráma mellett a Risco-vízesés látványa varázsolja el a túrázókat. Innen könnyed sétával érjük el a 25 forrást, melynek szépségét nehéz szavakkal leírni, így nem is próbálkozunk vele…