A Bastakia kerületben sétálgatva érdemes benézni Dubai óvárosába, majd hajókázni a Dubai-öbölben egy hagyományos vitorláson (dhow: latin vitorlás, emelt hátsó fedélzetű hajó) és hamar rájön az ember, hogy több van ebben a városban...

A csillogó Dubai az Egyesült Arab Emirátusokba történő nyaralás fénypontjának számít. Ez a város a toronyházaival és bevásárlóközpontjaival egy sivatagi előőrsből egy célállomássá nőtte ki magát, ahová az emberek vásárlás mellett, a napfény és a családi szórakozások céljából járnak. Dubai - első rész - híres látnivalókat kínál, mint például a Burj Khalifa felhőkarcolót vagy a bevásárlóközpontokat, amelyek óriási akváriumoknak és beltéri sípályáknak is helyet adnak. De ennek a városnak a kulturális látnivalóit is érdemes megtekinteni, valamint a csillogó modern elemeket. Például a Bastakia kerületben sétálgatva érdemes benézni Dubai óvárosába, majd hajókázni a Dubai-öbölben egy hagyományos vitorláson (dhow: latin vitorlás, emelt hátsó fedélzetű hajó) és hamar rájön az ember, hogy több van ebben a városban, mint amit kinézete alapján elsőre gondolt.

 

Sheikh Zayed-út

Sheikh Zayed-út a főútvonal, amelyen áthaladva Dubai modern belvárosi üzleti negyede található meg. Ez a széles, nyolc sávos autópálya hatalmas üveg, króm és acél felhőkarcolókkal szegélyezett a hossza mentén. Főbb látnivalók az út mentén a körforgalom és az első kereszteződés közötti szakaszon találhatók. A Courtyard-Galériának kiváló állandó gyűjteménye van, amelynek középpontjában a kortárs arab művészet áll. A Dubai World Trade-toronynak van egy kilátója a legfelső emeleten, amely gyönyörű panorámát kínál. Az Arany és Gyémánt Park és Múzeum egy „mindent egy helyen” üzlet, az ékszerek szerelmeseinek, amely 118 gyártó és 30 kiskereskedő termékeit mutatja be egy fedél alatt. A múzeum bemutatja az arab ékszerkészítés történetét is és egyben rövid túrákat kínál a gyártó üzemben.

Bastakia-mecset

A Bastakia-mecset talán nem a legnagyobb, vagy a legcsillogóbb mecset az Egyesült Arab Emírségekben, azonban az egyik legfotogénebb. Ennek a kedves kis mecsetnek a gyönyörű rácsozatát még szebbé teszi a vakítóan fehér homlokzata. A közelben láthatók a Dubai város falainak megmaradt romjai, amelyek XIX. század közepén gipszből és a korallból épültek.

Heritage and Diving Village-falumúzeum

Dubai építészeti, kulturális és tengeri örökségét mutatja be a Heritage Diving Village falumúzeum, amely a gyöngyhalászat és a dhow építését szemléltei - mindkettő a régi Dubai történelmét, gazdaságát illetően jelentős. A hagyományos beduin és a part menti falusi életbe is bepillanthatunk, valamint betérhetünk egy hagyományos kávéházba, megtekinteni egy kis bazárt, ahol fazekas és szövő iparművészek munkásságát is megcsodálhatjuk. 

Dubai Akvárium

A város egyik legfőbb látványosságának számít a Dubai Akvárium, amely mintegy 140 tengeri fajnak ad otthont a hatalmas felfüggesztett tartályokban a Dubai Bevásárlóközpont földszintjén. A bevásárlóközpontból díjmentes a megtekintése, amennyiben a látogató belép a Vízalatti állatkertbe (Underwater Zoo) és végigsétál az akvárium alagútjain. Számtalan tevékenység van, ahol a tengeri életet meg lehet tekinteni: üvegfenekű hajós túrák (a tetején van a tartály) különösen népszerűek. A ketreces merülés és a cápales is szerepel a kínálatban. 

Dubai bevásárlóközpont (Dubai Mall)

Dubai-bevásárlóközpont a város elsőszámú bevásárlóközpontja, amely belépést biztosít mind a Burj Khalifa felhőkarcolóba mind a Dubai Akváriumba. A bevásárlóközpontban egy jégpálya, játék zóna továbbá mozi komplexum is rendelkezésre áll azok számára, akik kikapcsolódási lehetőségeket keresnek. A vásárlási és étkezési lehetőségek végtelenek, és majdnem mindig rendeznek olyan különleges eseményeket is a plázában, mint az élő zene és a divatbemutatók. A legismertebb a fesztiválok közül az évente januárban és februárban megrendezett Dubai Shopping Festival vagy a júliusban és augusztusba megrendezésre kerülő Dubai Summer Surprises Festival. 

Burj al-Arab

A Burj Al-Arab a világ legmagasabb szállodája, egy mesterséges szigeten található Dubai tengerpartján. Úgy tervezték, hogy hasonlítson egy hullámzó, hagyományos dhow vitorlásra, a szálloda külseje egy koreografált színes fényshow keretében van megvilágítva éjjel. Minden lehetséges módon dekadensnek számít, ez az egyik legdrágább hotel a világon és a legnagyobb luxus lakosztályok több, mint 15.000 $ kerülnek egy éjszakára. Azoknak is, akiknek nincs korlátlan hitelük, lehetőségük van arra, hogy megtapasztalják ezt a fényűző gazdagságot, ha elmennek vacsorázni a víz alatti Al-Mahara étterembe. Az ebédlőben a padlótól a mennyezetig üveg panelek vannak, így a falakon át megcsodálható a tengeri élet az étteremből, étkezés közben is. Érdemes elfogyasztani egy délutáni teát a Skyview Bárjában (minimális ráfordítás szükséges) a 27. emeleten, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

Jumeirah-tengerpart

Ez a fehér homokos tengerpart az első számú célpontja a Dubaiba látogatóknak. A szállodák a tengerparti teljes hosszán megtalálhatóak, emiatt ez az egyik legnépszerűbb hely a turisták számára. A strand kiváló lehetőséget nyújt a pihenésre a sok napozóágyával, éttermeivel és a vízi sportlehetőségekkel, így a vízisíelés is kipróbálható. 

Emirates-bevásárlóközpont

Emirates-bevásárlóközpont a város egyik leghíresebb bevásárlóközpontja a látványos (és szürreális) Dubai fedett sí csarnokával, a létesítmény belsejében. A fedett sípálya mellett libegő és egy pingvineknek fenntartott elzárt rész is található. A hőmérséklet folyamatosan -4 Celsius fok. A bevásárlóközpontban van egy mozi komplexum és egy családi szórakoztató központ is, amely kikapcsolódási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A vásárlási lehetőségek határtalanok, ugyanúgy, mint az étkezési lehetőségek, hiszen mindenféle világkonyha fellelhető a központban.