A Közép-Kelet ezen hatalmas országát meglátogatva ismerhetjük meg csak jobban az egykori Perzsa Birodalom gazdag kultúráját, több száz éves csodás építészeti emlékeit, az ott élők nyitottságát és vendégszeretetét...

A Közép-Kelet ezen hatalmas országát meglátogatva ismerhetjük meg csak jobban az egykori Perzsa Birodalom gazdag kultúráját, több száz éves csodás építészeti emlékeit, az ott élők nyitottságát és vendégszeretetét, kóstolhatjuk meg ízletes helyi specialitásaikat. Alapos kiismerésére egy élet, bejárására egy év is kevés lenne, de jellegzetes hangulata már az első pillanatban rabul ejti az oda látogatót.

A nagyvárosok nyüzsgő bazárjai azonnal mesébe illő helyszínre varázsolnak bárkit. Ráadásul tényleg igen széles a választék, roskadoznak a polcok a különböző portékák súlya alatt. Más keleti országgal ellentétben itt azonban az árusok nem rángatnak be minket üzletükbe, viselkedésük egyáltalán nem tolakodó.

Az ott élőket ha a hírek alapján idézzük magunk elé, akkor egy kendő mögé burkolózott, rendkívül vallásos embert láthatunk magunk előtt. Irán azonban egyáltalán nem ilyen. A társadalom kétharmada 33 évnél fiatalabb, akik imádják a nyugati kultúrát, életvitelt. Hasonlít ez a XIX. században épített házak sokaságára Kashan városában, amelyek kívülről magas falakkal, ablakok nélküli elzárt helyeknek látszanak. Belépve viszont egy teljesen más világ fogad minket díszítésekkel, kerttel, medencével.

A vallás tekintetében is különbözik Irán a környező országoktól. Itt ugyanis a síita iszlám az államvallás, melynek hagyományai, felfogása, szokásai eltérnek a szunnitákétól. De Yazd városa a zoroasztriánusok egyik központja is, amely még színesebbé teszi az elénk táruló képet. 

Területének nagysága miatt (közel 1.650.000 km2) találhatunk itt tengerpartot, erdőségeket, síkságokat, hegyeket, sivatagokat. A táj változatossága lehetőséget nyújt arra is, hogy a természetben pihenhessük ki magunkat a zajos belvárosi mindennapok után.

Ha az időben kívánunk távoli korokba utazni – mely talán még saját tanulmányainkat is eszünkbe juttatja – rendkívüli élmény felkeresni az Achaimenida királyok sziklasírjait, ahol a görög-perzsa háborúk idejének két jelentős uralkodója, Dareiosz és Kűrosz is nyugszik. Innen pedig már könnyen megközelíthető a romjaiban is lenyűgöző perszepoliszi palotaegyüttes, amely csodálatos díszítésével és monumentalitásával a mai napig magával ragadja a látogatót. 

Építészeti remekműveket folyamatosan hoztak létre, melyeknek változásait többek között a mecseteken is meg lehet figyelni.

A „világ fele”-ként számontartott Iszfahán pedig kihagyhatatlan úticélja annak, aki Irán felfedezésére indul. A XVI. századi főtér árkádsoraival, üzleteivel, káprázatos épületeivel valóban felejthetetlenné teszi ezen utazást.

 

Fotók: Gombos Péter

 

Tarts velünk és éld át személyesen: itt tudsz jelentkezni.