Uummannaq egy festői sziget és város a Qaasuitsup tartományban, Grönland északnyugati részén, amely 590 km-re északra található a sarkkörtől és Grönland nyugati részének északi sarkvidékén a legjelentősebb hegységnek...

Uummannaq egy festői sziget és város a Qaasuitsup tartományban, Grönland északnyugati részén, amely 590 km-re északra található a sarkkörtől és Grönland nyugati részének északi sarkvidékén a legjelentősebb hegységnek ad otthont, amelyet szintén Uummannaq-nak neveznek.

Az egész tájat ez az 1170 méter magas, két-csúcsú, gránit hegy ural, amely elfoglalja az egész északi felét a szigetnek. Az Uummannaq szó jelentése „ szív alakú”, így a sziget nevével fémjelzi a hegyet, amely két csúcsával és a formájával valóban egy szívre hasonlít. A hegy Grönland fontos tájékozódási pontja, mérföldköve mindemellett, hogy nagy turisztikai vonzereje is van.

Uummannaq-szigeten található Grönland egyik legészakibb városa is. Itt a nap nyáron három hónapig nem nyugszik le, míg télen több hónapos sötétség van. Az 1200 fős város a sziget déli csúcsánál található és többnyire halászok és vadászok lakják.

Található itt egy konzervgyár és egy márvány kőbánya is. A városban néhány kutató és tudós is megtelepedett, és Uummannaq-szigetet bázisként használva földtani kutatásokat végeznek a gleccsereken, amelyeket a grönlandi jégtakaró táplál.