Kréta szigete legnagyobb a görög szigetek közül, valamint az ötödik legnagyobb a Földközi-tengeren. A sziget gyönyörű strandokkal és hegyekkel büszkélkedhet, és apró falvak tarkítják...

Kréta szigete legnagyobb a görög szigetek közül, valamint az ötödik legnagyobb a Földközi-tengeren. A sziget gyönyörű strandokkal és hegyekkel büszkélkedhet, és apró falvak tarkítják. A bronzkorban, ez a gyönyörű sziget volt az otthona a mínoszi civilizációnak, amely az első fejlett európai civilizációnak tekinthető, így számos történelmi látnivaló is akad Krétán. A mínoszi romok mellett, a látogatók megtekinthetik az ókori Görögország, a velencei korszak, és az oszmán időszak maradványait szerte a szigeten.

 

 

Arkagyij-kolostor

Az Arkagyij kolostor volt a helyszíne az egyik legtragikusabb eseménynek Krétán. 1866-ban, a krétai lakosok fellázadtak a török uralom ellen. A lázadás során, több, mint 940 görög, főként nők és gyermekek menekült be a kolostorba. A törökök három napig ostromolták a kolostort, amire sikerült végre betörniük a kapuit. Ekkor a menekültek úgy döntöttek, hogy véget vetnek az életüknek, nem fognak raboskodni, és egy hordó puskaport robbantottak fel, amely során végül törökök és krétaiak százai haltak meg. Az esemény együttérzést váltott ki és széles körben felhívta a figyelmet a krétai emberekre. A kolostort, amely már körülbelül a XII. század óta fennáll 1870-ben felújították.

Rethymnon Óvárosa

Rethymnon (vagy Rethimno) óvárosa a modern város közepén található, és egy meglehetősen egyedülálló keveréke a velencei és a krétai építészetnek. Rethymnon azután alakult, hogy 1204-ben a velenceiek meghódították Krétát, így a legtöbb megmaradt épületet az óváros területén a velenceiek építették. Az óváros szűk utcái és kis velencei kikötő kiváló kikapcsolódás egy sétához, vagy vásárláshoz, illetve egy kis kocsmában elköltött vacsorához és mindemellett Rethymnon figyelemre méltó építészetét is megcsodálhatja az idelátogató. Az utazók meglátogathatják a közeli Fortezza kastélyt, amely 1590-ben Rethymnon közepén található dombon épült.

Agios Nikolaos

A szép Mirabello-öbölben, Kréta keleti részén található Agios Nikolaos kisváros, amely a modern és a tradicionális stílusokat ötvözve várja a látogatókat. Ez a közepes méretű kikötőváros rendkívül szép, stílusos, bájos és ezt teljes mértékig ki is használja. A városi tó (Voulismeni) körül bájos kis kávézók és butikok találhatók, és számos legenda is él róla. Az egyik mítosz szerint, Athena istennő fürödni járt ebbe a majdnem tökéletes kör alakú tóba. Egy másik legenda szerint, ez egy gyönyörű, de feneketlen tó. Agios Nikolaos Kréta egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Elafonisi strand

Habár az összes strand szép Krétán, van valami nagyon különleges azokban a strandokban, amelyek az Elafonisi-szigeten találhatóak. Kréta Dél-nyugati részénél található Elafonisi-t Kréta partjaitól egy nagyon sekély lagúna különíti el. Ez annyira sekély, hogy a látogatók könnyen átsétálhatnak a 200 méterrel odébb található szigetre. A sziget körüli vizek kristálytiszták, és a homok színe a fehéren csillogótól a puha, rózsaszín árnyalatig változik. Ennek a szigetnek a strandjai nagyon népszerűek mind a helyiek, mind a látogatók között, így kicsit zsúfolt is lehet egyes területeken. Azoknak az utazóknak, akik szeretnék elkerülni a tömeget, érdemes egy kicsit beljebb sétálni a szigetre, ahol sok szép, és csendes helyet találhatnak.

Spinalonga

Spinalonga egy sziget-erőd az Elounda-öböl Dél-nyugati bejáratánál. Valaha Spinalonga a közeli félsziget része volt, azonban 1526-ban, a velenceiek egy csatornával elválasztották a kettőt. A szigetet is megerősítették, és sok éven át ez volt az első védelmi vonala Eloundának. 1903-1957 között Spinalonga adott otthont a leprások kolóniáinak szerte Görögországban. Ma, Spinalonga csak egy rövid hajóútra található mind Eloundatól vagy Agios Nikolaostól és népszerű a turisták között, akik azért jönnek a szigetre, hogy az elhagyott leprás kolónia maradványait, a várat és számos régi építményt megtekintsenek. A látogatások ezen a szigeten azonban csak néhány óráig tartanak, mivel Spinalongán nincsenek szálláshelyek.